Prislappen på ideologi

– Budsjett og økonomiplan viser tydelig hva prislappen på ideologi er. Og ikke minst hva den kan bli i årene framover, skriver Rob Veldhuis i dette leserinnlegget.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som for mange, er for oss lokalpolitikere høsten også en travel periode av året, det er mange saker å behandle etter en relativ lang sommerstopp samt at budsjett og økonomiplan skal behandles.

Både ved presentasjon av 2. tertialrapport, under dialogkonferanse 2 i Vauldalen samt i framlagt budsjett ble det pekt på at kommuneøkonomien påvirkes i større grad enn før av eksterne faktorer som vi ikke råder over. Det er krig Europa. Det er riktig nok dessverre slik, men jeg mener det bare gjør at utslagene blir større. For å si det slik; pasienten var syk fra før, symptomene har bare forverret seg, behandling kreves.

Til forberedelse av årets budsjett behandling har jeg allerede brukt relativ mye tid til å sette meg inn i, og reflektere over framlagt budsjett. Jeg har kommet til at budsjett og økonomiplan viser tydelig hva prislappen på ideologi er. Og ikke minst hva den kan bli i årene framover. Derfor vil også i år Røros Høyre komme met et alternativt budsjett.

Noen få eksempler:

Har snakket og skrevet om etablering av et nytt bibliotek og frivilligsentral før. Nå blir prislappen synlig. Den årlige leiekostnad er foreløpig på MNOK 2,8 men det er ikke usannsynlig at den vil øke før bygget står ferdig. I kommunestyret ble ideologiske ønsker satt fremfor en forsvarlig økonomi, de ekstra driftskostnader inkludert indeksering tar vi med oss i minst 25 år. Lurer fremdeles hvorfor flertallet synes det er greit med private investorer i kultur mens de i flere andre sektorer er utelukket.

Private klarer å bygge barnehager mellom 10 og 30% rimeligere enn det offentlige. Det gjør at overføringer fra kommunen som er knyttet til hus også er tilsvarende lavere.

Vi i Røros Høyre har tatt ordet flere ganger for at kommunen bør åpner opp for flere foreldreeide barnehager. Det blir stemt ned av flertallet i kommunestyret av ideologiske grunner. Når en nå ser at investeringen i to vedtatte offentlige barnehager har økt til svimlende kr. 132,5 mill. kunne det å åpne opp for flere foreldreeide barnehager faktisk utgjort mye penger på kommunens driftsbudsjett i mange år framover.

I skrivende stund ligger det igjen ute en fastlege stillingsannonse. Også her mener jeg at ideologien til flertallet setter en begrensning for å løse lokalsamfunnets utfordringer. Det ble vedtatt at vi i Røros Kommune ikke lenger skal ha privat praktiserende fastleger etter at de tre privat praktiserende fastleger gikk av med pensjon. Nå vil jeg ikke påstå at fastlege utfordringen blir løst med å åpne opp igjen for privat praktiserende leger, men etter min mening, ville vi hatt større sjanse for å løse utfordringene og dermed øke omdømme til Rørossamfunnet.

Så har vi det med kommunale avgifter, i årets gebyrregulativ er det lagt opp til en 41% økning for vann og 25% for kloakk. Dette er bare en forsmak av det som venter oss. Vedlikehold etterslep/materialprisøkning og etablering av ny vannkilde er årsaken for årets økning. Men blir f.eks. Gjøsvikmoen tatt inn i arealplanen som helårsboligareal da må vi regner med at i årene framover vil de kommunale avgifter skyter i været! Dette kunne vært unngått om flertallet hadde vært pragmatisk og hadde tillat en fordeling på fritid- og helårsboliger i området i stede for å følge ideologien sin slavisk. Med en slik løsning ville utbygger måtte dekke kostnader til vann – og kloakk/ infrastruktur.

Medisinen Røros trenger handler om at vi må se privat og offentlig tilbud i sammenheng for å løse samfunnets oppgaver. Dette vil gi et mangfoldig tjeneste tilbud og arbeidsmarked som igjen er attraktivt for tilflyttere og vil bidra i å hindre fraflytting.

Ideologien som styrer kommunen i dag har bidratt til at kommunens gjeld vil komme seg på ca. MNOK 700, altså over NOK 120.000 per innbygger. De årlige renteutgifter vil øke fra MNOK 8 i 2019 til ca. MNOK 26 i 2024. Dette vil føre til svært lite handlingsrom i årene framover som igjen kommer til å kreve tydelige prioriteringer i pengebruken.

Samtidig er vi nødt til å prioritere barn og unge i Røros Kommune i mye større grad, de er framtiden vår! Bemanningen på Røros Skole er fremdeles marginalt, det går ut over arbeids- og læringsmiljøet.

Åpning av julemarkedet

Årets julemarked åpnet med nissetog, teater og musikk.

Endelig etter flere år med koronabegrensninger er Julemarked Røros tilbake for fullt.

Nissetoget ble ledet gjennom sentrum av borgermester Isak V. Busch, nissefar Arve Solbakken, reinsdyret Lopme Tjaelmie med ledsager Eva Nordfjell, teaternissene Karianna Sommero og Åsmund L. Rohde, og reiselivssjef Tove Martens. I toget gikk trommeslagere fra kulturskolen og 70 barnehagebarn.

Under åpningsseremonien etter nissetoget fikk vi høre musikk fra John Arne Langen og Anna Lundquist Langen, som fremførte «Mot lysare daga» skrevet av Arnfinn Strømmevold. Vi fikk også se nummeret «En nissedrøm» fra teateret «Nissen som mista trua på seg sjøl» med Karianna Sommero og Åsmund L. Rohde.

– Bergstaden Røros er den perfekte rammen for et julemarked der du kan finne den ekte og gode julestemninga, sa ordføreren i åpningstalen.

«En nissedrøm» fra teateret «Nissen som mista trua på seg sjøl» med Karianna Sommero og Åsmund L. Rohde. Foto: Svend Agne Strømmevold
– Julemarked Røros er i sin særdeleshet bygget på tradisjoner og er et arrangement som setter oss i den rette førjulsstemningen.  Vi har savnet den unike julestemningen dette byr på, sa reiselivssjef Tove Martens i sin velkomst-tale. Foto: Svend Agne Strømmevold
John Arne Langen og Anna Lundquist Langen. Foto: Svend Agne Strømmevold
Nissetoget. Foto: Svend Agne Strømmevold.
Nissetoget. Foto: Svend Agne Strømmevold.
Det var folksomt på åpningen. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Julemarked Røros får kontorlokaler i Finnegården

Under årets julemarked, vil Finnegården bli benyttet som arrangementslokaler: – Lokaliteten er perfekt, og det å få et eget kontor til Julemarkedet gleder vi oss til, sier julemarkedansvarlig, Lillian Sandnes. 

Vanligvis har Julemarked Røros pleid å ha arrangementskontor på Turistkontoret, men på grunn av pågående arbeid i området rundt bygget, flytter arrangementskomiteen til julemarkedets hjerte i Bergmannsgata

– Nå er vi tilbake med julemarkedet i Bergmannsgata, og da er vi så heldige at vi har fått lånt lokaler i Finnegården, i de gamle lokalene til Adressa, sier Lillian.

Der vil det bli arrangementskontor med billettsalg, innsjekk av utstillere, varmebod for utstillere, og det vil være åpent for publikum som kan komme innom med små og store spørsmål.

– Det blir kontoret vårt den uka, og for oss er det helt perfekt å kunne være midt i julemarkedsgata. Det er rett og slett midt i blinken, og vi hadde nok blitt litt skuffet om det ikke hadde latt seg gjøre å skaffe lokaler i Bergmannsgata, forklarer Sandnes.

Rekord på rekord for Anders

Onsdag satte Anders Brøten Lillemoe et solid punktum for EM i styrkeløft utstyrsfritt i Skiernewice i Polen. Tynsetingen sørget for både ny EM-rekord og en ny verdensrekord. 

Saken ble første gang publisert i vår samarbeidsavis Tynsetingen.no.
Tekst: Liv Maren Mæhre Vold.

Som om ikke det var nok, ble det også sølvmedalje sammenlagt, gullmedalje i markløft, tre nye personlige rekorder og tre nye norske rekorder. 

I første øvelse, knebøy, startet han med et lett åpningsløft på 275kg. Deretter 290kg i andre løft, meget lett dette også. Som tredje og siste løft i knebøy ble det meldt 300kg. Dette ville bli ny personlig og norsk rekord med 7,5kg, samt at det ville gi en bronsemedalje i øvelsen. 

Underkjent

– Til stor jubel fra både publikum og støtteapparat gikk også denne vekten opp, men når dommersignalene ble gitt viste det seg at løftet ble underkjent 2 mot 1. Årsaken var at Anders ikke fikk låst ut kneleddene helt på slutten av løftet, slik at protester til juryen var nytteløst. En bagatell, men regler er regler, påpeker leder i Røros Styrkeløftklubb, Magnus Grådal i en pressemelding.  290kg ble dermed beste resultat i knebøy. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

REKORDER: Både tre personlige, tre norske, EM og VM-rekord ble fasiten etter at Anders Brøten Lillemoes EM-innsats i Polen. Foto: Røros Styrkeløftklubb

I andre øvelse, benkpress, ble det nok en gang en meget lett åpningsløft med 162,5kg. Andreløft ble 167,5kg og siste løft 172,5kg.  Det betyr ny personlig rekord i benkpress med 2,5kg.  I tredje og siste øvelse, markløft, skulle det hele avgjøres. 325kg som åpningsløft gikk opp helt uanfektet.

– Fantastisk punktum

For å sikre seg gullmedalje i markløft, løftet han komfortable 355kg i andreløftet. I sitt siste markløft som junior valgte han å gå for 368kg. Dette ville være ny norges-, Europa- og verdensrekord for juniorer i markløft, ny personlig rekord og i tillegg gi han sølvmedalje sammenlagt. 

– Med full jubel i salen skulle nok en gang Anders vise oss hvilken suveren markløfter han er. 368kg gikk opp og løftet ble godkjent. Et fantastisk punktum for en meget spennende konkurranse, skriver Grådal, og gratulerer på vegne av hele klubben. . Serien 290-172,5-368kg ga dermed 830,5kg sammenlagt. Anders Brøten Lillemoe reiste til EM sammen med resten av landslaget forrige søndag. Siden forrige konkurranse, VM i starten av september, har Anders gjennomført en solid treningsperiode der han blant annet har tatt personlig rekord. EM ble også hans siste konkurranse som juniorløfter. 

Røros topper norsk kulturindeks

Siden 2012 har Røros kommune vært rangert øverst på Telemarksforsknings Kulturindeks, og er suveren på toppen av norsk kulturindeks for 2021.

Saken ble første gang publisert i Trøndelagsnytt. Tekst: Tore Østby

Røros er suveren på toppen av norsk kulturindeks for 2021. Kommunene får poeng på flere seksjoner kulturen, og Røros kom ut med 376 poeng. Oslo på andreplass oppnådde 307 poeng. Trondheim er på sjetteplass med 283 poeng. Det er Telemarksforskning, som beregner norsk kulturindeks hvert år.

Norsk Kulturindeks er basert på en rekke data om kulturlivet i norske kommuner i 2021. Dette var et spesielt år siden pandemien preget mange av kategoriene i indeksen. Men selv om besøket på kinoer, teater, konserter og bibliotek falt dramatisk, er det fortsatt de samme kommunene som topper lista, som i normalår. Etter at en ny metode for rangeringer ble utviklet i fjor har de store byene klatret på lista. Etter at en ny metode for rangeringer ble utviklet i fjor har de store byene klatret på lista.

Siden 2012 har Røros kommune vært rangert øverst på Telemarksforsknings Kulturindeks hvert eneste år.

Røykvarslerens dag: delta i trekning av røykvarslere

Vinteren er høysesong for boligbranner – test røykvarsleren 1. desember og delta i trekning av røykvarslere

I Rørosregionen Brann og Rednings kommuner har det de siste fem årene vært 31 boligbranner. Røykvarsleren redder liv. Test røykvarslerne og bytt batteri ved behov på Røykvarslerdagen 1. desember. 

Røykvarslerdagen er et mangeårig samarbeid mellom Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Det lokale eltilsyn, brannvesenet og Gjensidige. 

– Alle kan bli bedre på å tenke brannsikkerhet. Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal, og at de kan høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Rasmus Bromstad Holten, brannforebygger ved Rørosregionen Brann og Redning i en pressemelding.

Alle må ha minst én røykvarsler i hver etasje. Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det klart beste er å ha varslere som er seriekoblet. 

– Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytt batteri på Røykvarslerdagen 1. desember, sier Bromstad Holten.

Det finnes forskjellige typer røykvarslere. Noen har en «test» knapp man kan trykke på for å sjekke om det piper. Andre har et brannalarmanlegg som sier ifra automatisk hvis det trengs batteribytte. Finn ut hvilken type du har hjemme, test røykvarsleren og bytt batteri hvis det er behov for det. 

På røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten. 

Vi har en konkurranse på brannvesenet sin Facebook side, hvor du kan bli med i trekningen av to seriekoblete og tre enkle røykvarslere. Trekningen vil foregå ved kommunens julekaffe 12.12. og vinnerne blir kontaktet i etterkant.