Sissel Wathne tildelt Bergstadstipendet

Keramiker Sissel Wathne mottok torsdag kveld Bergstadstipendet fra Røros kommune under lanseringen av sin glasur “Storwartz” i lokalene til Kunst og kaos.

Ordfører Isak V. Busch sto for utdelingen av stipendet.

– Wathne adresserer noen av vår tids største utfordringer med overforbruk og forurensning, samtidig som hun forteller vår historie på en innsiktsfull og respektfull måte gjennom sitt arbeid, sa ordfører Isak V. Busch.

wathne mottok blomster og stipendet på 15.000 fra ordføreren.

– Følelsen jeg får er støtte fra lokalsamfunnet, og det betyr alt. Det viser at arbeidet mitt har en betydning for folk, sa en synlig rørt Wathne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mange dukket torsdag oppp hos Kunst og kaos for å høre Sissel Wathne snakke om sitt virke som keramiker. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Wathne viste bilder og holdt et fengslende og personlig foredrag om arbeidet sitt, og om hvordan hun jobber med materialer fra jordsmonnet på Røros for å lage sine glasurer, og nå senest med jordsmonnet på Storwartz.

Artikkelen fortsetter udner bildet.

Under seansen holdt guide ved Rørosmuseet, Lars Geithe, et foredrag om Storwartz: – Man kan spørre seg, hva hadde Hans Olsen Aasen trodd hvis han hadde dratt til Storwartz og så hadde han sett en ung kvinne som rotet gjennom avleiringer og industriavfallet for å finne sitt gull? Hadde han kanskje trodd at dette var en helt forrykt person? Eller hadde jegeren, fangstmannen og gjenbrukeren faktisk skjønt hva hun hadde tenkt å gjøre? Foto: Svend Agne Strømmevold.

Glasuren Storwartz

Wathnes nyeste kolleksjon har fått navnet Røros, og glasuren Storwartz er den første lanseringen i serien, som vil bestå av kopper og skåler laget av steingodsleire med glasurer konstruert av materialer hun har funnet i lokalmiljøet. I sine glasurer har hun brukt rester etter gruveindustrien, som hun har tørket, brent, knust og siktet til et fint pulver.

Wathne har sin utdannelse fra KADK Glas- og keramikskolen Bornholm og Royal college of Art i London, og har deltatt i en rekke utstillinger i inn- og utland med sine arbeider.  Den dansk-norske keramikeren har vært bosatt på Røros siden 2015.

Wathne har gjennom et treårig stipendiat i tradisjonshåndverk ved Norsk håndverksinstitutt, utviklet sine helt unike keramiske glasurer som nå har brakt henne til Michelin-restauranten Credo i Trondheim.

Sissel bruker Credos restmaterialer i utviklingen av et nytt servise til restauranten. Skall fra sjøkreps i Trondheimsfjorden og kubein fra gården Skjølberg Søndre er noe av det som har blitt til spennende glasurer i Sissels verksted

Se også:

Bergstadstipendet: Fra Storwartz til Credo

Elisabeth skal føre Soloppgangen videre

Elisabeth Schrødter har jobbet i flere butikker siden hun flyttet til Røros fra Trondheim for ti år siden. På nyåret tar hun over som eier og driver av Soloppgangen.

Elisabeth kjøpte butikken sammen med faren Steinar Schrødter, og har så langt planer om å fortsette driften av butikken uten de helt store endringene. Schrødter forteller at hun lenge har hatt sansen for butikken, og at hun gleder seg til å ta over driften i februar.

– Jeg trives veldig godt med kundebehandling og det å stå i butikk, sier Elisabeth, og forklarer at det blir kjempespennende å ta over den folkekjære butikken i Kjergata.

Mange positive tilbakemeldinger

Schrødter har jobbet på Rørosbarn i et år, og vil jobbe der fram til hun begynner på Soloppgangen på nyåret.

– Siden Rørosbarn skulle legge ned ville jeg finne noe nytt, og da åpnet det seg en mulighet for å ta over Soloppgangen sammen med pappa, og da passet det veldig med timingen for oss begge, forklarer Elisabeth.

Siden det ble kjent at hun skulle ta over Soloppgangen, har hun fått mange positive tilbakemeldinger.

– Det er veldig koselig, for det er mange som har kommet bort og sagt at de synes det er så fint at Soloppgangen skal fortsette, forteller hun.

En viktig butikk

Schrødter vil jobbe sammen med dagens drivere, Randi og Ingolf Olsen, i januar, og tar selv over driften i februar. 

– Det er kjempespennende, og vi gleder oss mye, sier Elisabeth, og forteller at det ikke vil skje noen store forandringer, men at hun først og fremst ønsker å fortsette driften av butikken som den er. 

– Jeg tror det er en viktig butikk som betyr mye for Røros, avslutter Elisabeth.

Storslått åpning

Torsdag åpnet den totalrenoverte Coop Mega-butikken i Domus-senteret: – Alt er nytt, sier butikksjef Arve Strid.

Med ny lokalmatavdeling, ny ferskvare og større frukt- og grøntavdeling, åpnet den nye dagligvarebutikken i Domus kjøpesenter på torsdag. Stands fra lokalmatforhandlere, kaffe, kaker, livemusikk, dans og stort oppmøte preget det som må sies å ha vært en vellykket åpningsfest.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det var mye liv under åpningen, og flere hang seg med i dansen. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Butikksjef Arve Strid er glad for at butikken endelig er klar.

– Det føles vanvittig herlig å være ferdig med byggingen og endelig få åpnet butikk. Det har vært en lang og slitsom prosess, men samtidig har det vært artig for vi har sett utvikling hele tida, sa Arve Strid, – og nå skal vi drifte butikk. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

En stolt gjeng ansatte var glad for å endelig kunne feire åpningen av den nye butikken. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Begivenheten åpnet med at Jon Indset, tidligere styreleder i Coop Røros og varamedlem i styret i Coop Midt-Norge, snakket om betydningen den nye butikken vil ha for Røros.

– Det har mye å si for Røros som handels- og turistdestinasjon, og er noe alle kan nyte godt av. Nå kan alle komme hit til Coop Mega for å se hva matfatet Røros har å by på, sa Jon, og forklarte at han tror den nye butikken vil trekke folk mot sentrum.

Disse har søkt på jobb som vaktmester

Det er ti personer som har søkt på stillingen som vaktmester i Røros kommune.

De som har søkt er:

  1. Rolf Bye (46) bor på Røros og jobber som sjåfør.
  2. Sebastian Kvithammer (38) bor i Hærjedalens kommun.
  3. Trygve Andersen (53) bor på Røros.
  4. Dennis Elsenaar (29) bor i Holtålen.
  5. Helmer Sjøvold (30) bor på Røros og jobber på Røroskjøtt.
  6. Runar Brynhildsvoll (53) bor på Røros og jobber som tømrer
  7. Per Arne Kjelsberg (56) bor på Røros.
  8. Vidar Tamnes (57) bor på Røros.
  9. Geir Stenvold (28) bor på Røros og jobber som tømrer.
  10. Egidijus Bancevicius (49) bor på Røros og jobber som Service snekker.

Jankur AS med tre år med pluss

Etter rekordstore 2,9 millioner i overskudd i 2019 har Jankur as også levert overskudd i hundretusenkronersklassen også i fjor og året før.

Jankur as er regisrtert med følgende formål: Kjøp og salg eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretagender, samt øvrige investeringer. Eiendomsutvikling, produktutvikling og markedsføring av fritidsboliger, forretningseiendommer, boliger og utleie av disse, samt deltakelse i annen virksomhet som faller inn under dette.

Resultat etter skatt i fjor ble på 463.000 kroner i pluss, nesten en dobling fra året før, men et stykke unna rekordtallet fra 2019. Egenkapitalen er på 12 millioner kroner, og det er utbetalt utbytte på 500.000 kroner hvert år de siste tre årene.

Eiere av Jankur er Cathrine K. Kuraas, Linn Stav og Jan Kuraas. Selskapet vurderes til å en meget god likviditetsgrad og soliditet, mens lønnsomheten får scoren svak.