Ordfører Isak V. Busch overrekker Bergstadstipendet til keramiker Sissel Wathne i 2022. Foto: Svend Agne Strømmevold

Sissel Wathne tildelt Bergstadstipendet

Keramiker Sissel Wathne mottok torsdag kveld Bergstadstipendet fra Røros kommune under lanseringen av sin glasur “Storwartz” i lokalene til Kunst og kaos.

Ordfører Isak V. Busch sto for utdelingen av stipendet.

– Wathne adresserer noen av vår tids største utfordringer med overforbruk og forurensning, samtidig som hun forteller vår historie på en innsiktsfull og respektfull måte gjennom sitt arbeid, sa ordfører Isak V. Busch.

wathne mottok blomster og stipendet på 15.000 fra ordføreren.

– Følelsen jeg får er støtte fra lokalsamfunnet, og det betyr alt. Det viser at arbeidet mitt har en betydning for folk, sa en synlig rørt Wathne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mange dukket torsdag oppp hos Kunst og kaos for å høre Sissel Wathne snakke om sitt virke som keramiker. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Wathne viste bilder og holdt et fengslende og personlig foredrag om arbeidet sitt, og om hvordan hun jobber med materialer fra jordsmonnet på Røros for å lage sine glasurer, og nå senest med jordsmonnet på Storwartz.

Artikkelen fortsetter udner bildet.

Under seansen holdt guide ved Rørosmuseet, Lars Geithe, et foredrag om Storwartz: – Man kan spørre seg, hva hadde Hans Olsen Aasen trodd hvis han hadde dratt til Storwartz og så hadde han sett en ung kvinne som rotet gjennom avleiringer og industriavfallet for å finne sitt gull? Hadde han kanskje trodd at dette var en helt forrykt person? Eller hadde jegeren, fangstmannen og gjenbrukeren faktisk skjønt hva hun hadde tenkt å gjøre? Foto: Svend Agne Strømmevold.

Glasuren Storwartz

Wathnes nyeste kolleksjon har fått navnet Røros, og glasuren Storwartz er den første lanseringen i serien, som vil bestå av kopper og skåler laget av steingodsleire med glasurer konstruert av materialer hun har funnet i lokalmiljøet. I sine glasurer har hun brukt rester etter gruveindustrien, som hun har tørket, brent, knust og siktet til et fint pulver.

Wathne har sin utdannelse fra KADK Glas- og keramikskolen Bornholm og Royal college of Art i London, og har deltatt i en rekke utstillinger i inn- og utland med sine arbeider.  Den dansk-norske keramikeren har vært bosatt på Røros siden 2015.

Wathne har gjennom et treårig stipendiat i tradisjonshåndverk ved Norsk håndverksinstitutt, utviklet sine helt unike keramiske glasurer som nå har brakt henne til Michelin-restauranten Credo i Trondheim.

Sissel bruker Credos restmaterialer i utviklingen av et nytt servise til restauranten. Skall fra sjøkreps i Trondheimsfjorden og kubein fra gården Skjølberg Søndre er noe av det som har blitt til spennende glasurer i Sissels verksted

Se også:

Bergstadstipendet: Fra Storwartz til Credo