Klar for Børson

7. Trinn på Røros Skole er i full gang med øving til sin oppsetning av Bør Børson Jr.

Lærer og regissør Unni Ryen engasjerer over 40 elever til å gjennomføre den humoristiske forestillingen basert på Johan Falkbergets klassiske roman.

I to uker har elevene hatt fulle dager med øving før klassikeren skal settes opp i Storstuggu på tirsdag. Elevene er med både som skuespillere, sangere og scenearbeidere. 

Det begynte med at elevene fikk se filmen Bør Børson Jr., og hadde auditions hvor de valgte hvem som skulle få hvilke roller. Aksel og Lavrans skal spille henholdsvis Nils Tollvold Jr. og Ole Elveplassen. 

– jeg føler at det kommer til å bli et veldig bra skuespill, og jeg synes det er veldig artig å spille og vise oss litt fram. Det er første gang jeg har vært på en ordentlig scene, så det blir veldig kult, forteller Lavrans og sier at det kan bli litt skummelt å spille på en så stor scene, men at det først og fremst blir veldig gøy.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Det er godt med en pause fra skolen, sier Aksel, – Det her er andre uka uten vanlig skole, og det er veldig gøy.

Pause fra vanlig skole

Begge gleder seg veldig til å komme i gang i Storstuggu, og sier at det er godt med en pause fra vanlig skole.

– Det morsomste er å få sjansen til å vise seg fram og være en person man ikke er til vanlig, sier Aksel og forteller at det blir veldig artig å få prøvd seg på scena, spesielt når det er så mange som kommer og ser på.

For tiden går hele skoledagen med til forberedelser, og det byr på mange ulike oppgaver. Lavrans forteller at han synes det er veldig artig å holde på med. 

– Jeg synes det er veldig gøy å få muligheten til å snakke litt mer og få prøve litt andre ting enn bare matte og norsk. Jeg synes det generelt er gøy med skuespill, sier Lavrans og forteller at han også gleder seg veldig til å komme til Storstuggu.

Tør å vise seg fram

Unni Ryen har satt opp mange forestillinger i Storstuggu med skoleelever, og har tidligere omtalt kulturhuset som Røros’ beste klasserom

– Det er mange som ikke tør å gjøre sånne ting som voksen og, og det tror jeg kanskje man kunne ha tatt tak i mer på skolen. Det å lære unge å stå på scenen og tørre å være foran folk, sier Aksel.

– Jeg pleide før å være en ganske stille fyr, men etter vi begynte med skuespillet har jeg fått litt mer selvtillit, og nå tør jeg liksom å snakke litt høyere og vise meg litt mer fram, fastslår Lavrans.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Røros Motor og Hyttesenter kåret til årets hyttesenter

Av 42 hyttesenter omkring i landet, har faghandelen Røros Motor og Hyttesenter, Gummi og maskin, blitt tatt ut som vinneren.

Det er Sundwind Gylling som har kåret vinneren. Daglig leder Hans Gunnar Elven og Linda Thun Tønset ved Røros Motor og Hyttesenter er godt fornøyd med å ha mottatt prisen.

– At vi skulle bli årets hyttesenter, det hadde jeg ikke trodd, men vi ble jo det, sier Linda, og forklarer at det har skjedd mye med selskapet de siste to årene, – både butikken og fasaden har det skjedd mye med, også har vi økt salget og fått vist oss frem mer på sosiale medier.

Sist mandag var Thun Tønset på konferanse med Sundwind Gylling i Kiel, og det var da hun fikk beskjeden om at de hadde vunnet prisen.

– Det er stor stas å bli lagt merke til, og det er veldig stas, sier Linda, og forklarer at nå gjelder det å bare fortsette å utvikle seg.

– Det er veldig bra at vi på Røros greier å hevde oss blant dem som er stor, sier Elven.

Kampen for ressurser: Vi må bli mer uavhengig

På Rørosbanken og næringshagens næringskonferanse snakket fylkesordfører i Trøndelag (Ap), Tore O. Sandvik, om Energikrise, økte renter og stigende priser.

Sandvik forklarer at det er store endringer som foregår i verden nå som påvirker både Trøndelag og Rørosregionen.

– Det er knyttet til at det skjer et stort geopolitisk maktskifte i verden som utfordrer oss sikkerhetspolitisk. Norge sin forankring i NATO har blitt veldig aktuell med krigen i Ukraina, og nå er vi helt avhengig av USAs oppmerksomhet. Men vi ser at den nå snur seg mot østen og Asia, som gjør at det ikke er like selvfølgelig at vi har støtten fra USA, sier Sandvik.

Kampen for ressurser

Fylkesordføreren fortsetter å fortelle om hvordan dagens kamp for ressurser påvirker oss lokalt.

– Mineraler til det grønne skiftet er knyttet til energi, og nå ser vi Putin bruke energi som våpen i krigen i Ukraina, for å prøve å tvinge Europa til å ikke gi så stor støtte til Ukraina, og det påvirker strømprisene våre her i regionen, forklarer han.

Videre forteller Sandvik at vi må forstå hvor viktig energi er for det moderne samfunnet vi lever i. Uten gass så får vi ikke laget kunstgjødsel, og uten kunstgjødsel så klarer vi ikke å fø verden.

Flyktningsituasjonen

– Vi vet at gjødsel prisene har gått opp. Her har vi fortsatt kjøpekraft til å kjøpe det, selv om det blir trangere for bonden, men i store deler av verden så får du ikke lenger tak i kunstgjødsel, og da går avlingene ned. Vi klarer ikke å fø mer enn halvparten av verden uten kunstgjødsel. Da vet vi at hvis det blir hungersnød i Afrika, som skyldes både mangel på korn og kunstgjødsel, så får du sult, økte konflikter, krig og flyktninger, forklarer Sandvik.

Norge har så langt tatt imot 35.000 ukrainske flyktninger.

– Det har gått veldig bra, sier Sandvik og forklarer at ukrainere er ganske like oss kulturelt sett, -men de siste årene har vi nesten ikke hatt flyktninger fra den tredje verden, på grunn av pandemien. Når det kommer på toppen av ukrainske flyktninger, og vi får press i økonomien, økt rente og energipriser; når alt skjer samtidig, så slår det inn på samfunnene våre på en måte som gjør at vi må være obs på hvordan det påvirker oss, sier Sandvik.

Krigen aktualiserer Elden

Sandvik tegner et bilde av verden hvor det som skjer lokalt henger sammen med det som skjer internasjonalt i større grad enn tidligere. 

– Det er noe med at nå har Sverige søkt medlemskap i NATO, fordi de reelt sett frykter for sin sikkerhet. Det gjør at krigen kommer ganske nært innpå, og det aktualiserer Elden og den problematikken som taes opp der, forklarer han.

– Det bringer alvoret nærmere oss, samtidig som den store verdensscenen påvirker oss i større grad. 

Vi må bli mer uavhengig

Skal vi gjøre oss like avhengig av Kina når det gjelder komponenter vi trenger for å lage et grønt skifte, spør Sandvik.

– Når det gjelder kobber, nikkel , kobolt, litium er vi avhengige av andre land. Eller skal vi produsere microchips selv, og begynne med gruvedrift igjen selv i vesten? For vesten har sluttet med alt det der, og vi har på en måte utkontraktert det til Kina, Afrika og Latin-Amerika, sier Sandvik, og legger til:

– Kanskje må vi ta tilbake mer, og begynne med mineralutvinning selv. Da må vi akseptere at det åpnes noen gruver, og akseptere at vi også kanskje må ha større inngrep for å produsere mer energi, for vi kan ikke lenger være avhengig av stater vi ikke lenger ønsker å samarbeide med i like stor grad, sier Sandvik.

Bergartene vi går på – Geologi i Rørosområdet

Er du nysgjerrig på steiner og bergarter i regionen? Da må du ta turen til biblioteket og høre geolog Knut Wolden i geologisk samtale med forfatter Helge Christie.

Knut Wolden har tidligere gitt ut boka “Røros – Verdensarv med kåppår, krom og kvitsand”.

Helge Christie har nettopp utgitt heftet “Stilige stener i Hodalen”, hvor han viser han at det er likheter mellom steinfunn i landskapsvernområdet i Hodalen og blant annet nasjonalparkene i Røros.

24. november kan du høre Christie og Wolden i dialog på Røros bibliotek.

Ber Ren Røros vrake variabel pris

Forbrukerrådets direktør ber Ren Røros Strøm as vrake prisavtalen Ren Røros variabel pris. – Dette er utrygg strømhandel og selskapene tilslører hva avtalene faktisk innebærer, sier direktør Inger Lise Blyverket. – Skjønner at mange synes det er dyrt, men man bør ikke føle seg lurt, sier daglig leder Olav Vehusheia til Rørosnytt.

Uttalelsen kommer i et intervju i Nettavisen, der Blyverket krever at 29 strømavtaler blir vraket. En av de er Ren Røros Strøm as sin avtale “Ren Røros variabel pris”.

– Det blir ingen trygghet og sikkerhet for forbrukerne for forbrukerne av dette, selv om det selges inn som nettopp det. Dette er jo tvert imot utrygg strømhandel, sier Blyverket til Nettavisen. Og Forbrukerrådet advarer mot Ren Røros as sin avtale og 28 andre.

– Hvis ikke bransjen rydder opp bør myndighetene vurdere å forby disse avtalene, sier Blyverket.

– Vil Ren Røros Strøm høre på Forbrukerrådet og vrake avtalen?

– Det har vi ikke tatt stilling til enda. Vi mener at det er en god avtalene for kundene når prisene ikke endrer seg så fort som de har gjort nå i det siste. Nå har de endret seg veldig fort i høst, sier Olav Vehusheia.

– Det er en avtale vi har hatt i alle år, og det gir egentlig god oversikt og forutsigbarhet for kundene. Men akkurat nå i oktober, når spotprisen gikk ned, og vi trudde at det skulle bli kaldt og vinter, men at en variabel lå over spotprisen, så går de ut og sier at det er en forferdelig avtale, men det er egentlig ikke det, sånn som jeg ser det, forklarer han.

– Selskapene forsøker opplagt å tilsløre hva disse avtalene faktisk innebærer, utdyper Blyverket i Forbrukerrådet. Den 16. november satte Ren Røros strøm ned sin variabelpris fra 350 øre til 150 øre med den dags varsel, selv om avtalen innebærer en varslingsfrist for endringer på 30 dager. Ren Røros as strøm virker å ha endt opp med å være ukomfortabel med et åpenbart ran av sine variabel-kunder, når de gjør et slikt grep med en dags varsel. Hyggelig for kundene, men tidligere har 30-dagers regelen stått fast. Hva har endret seg nå?

– Det var for å prøve å kompensere litt for kundene nå som prisen har gått ned så mye. Om vi skal sette den opp så må vi ha 30 dagers varsel, men jeg regner med at det er ingen som har noe imot at vi setter variabelprisen ned. Det er for å hjelpe kundene så de får det litt billigere framover, nå som det har vært så dyrt, forklarer Vehusheia.

– Mange forteller om sjokkregninger, og strømstøtten blir også en vits når den beregnes etter gjennomsnittlig spotpris, som den siste tiden har vært langt unna 350 øre, som har vært Ren Røros sin variable pris. Og også hva Ren Røros har betalt for varen de har solgt videre til sine faste kunder.

– Kan du forstå at mange føler seg lurt?

– Jeg skjønner at mange synes det er dyrt. I noen måneder så vil variabelprisen ligge under spotprisen, for eksempel i september lå den langt under spotprisen og da var det ingen som følte seg lurt. I oktober så var varialeprisen høyere enn spotprisen og da følte dem seg lurt. Jeg synes ikke det er rett å si at dem føler seg lurt, fortsetter han, og legger til:

– Prisen har tregere prissvingningene enn spotpris, og det som skjer er at variabelprisen blir beregnet ut ifra spotprisen, men så blir det litt forsinkelser, og da kan det få slike utslag. Noen måneder er litt dyrere, noen er litt billigere. Nå har vi også sagt at vi ikke tar imot nye kunder på variabel pris framover mens den er lavere enn spotpris.

Polsk Chopin-mester til Storstuggu

Torsdag 24. november kan du berike deg med en kulturopplevelse i verdensklasse når den polske Chopin-mesteren Greg Niemczuk kommer til Røros.

Greg Niemczuck er en av de fremste yngre pianistene i Polen. Han er født i 1985 og gikk ut fra musikkakademi i Katowice med høyeste utmerkelse. I 2010 vant han den prestisjetunge nasjonale Chopin-konkurransen i Warszawa, og blir i dag betraktet som en av verdens fremste Chopin-tolkere. I januar 2013 vant han Carnegie Halls debutantpris i skarp konkurranse med mange av verdens fremste instrumentalister. 

Greg Niemczuk har hele verden som sitt virkefelt, og har allerede et stort internasjonalt navn.  Han spiller konserter i de fleste europeiske land og turnerer også i USA, Asia, Afrika og Australia. I sin korte karriere har han spilt med flere av verdens fremste symfoniorkestre. 

Konserten i Storstuggu har fått tittelen «Chopin i ord og toner». Programmet består av de mest kjente og vakreste valsene, masurkaene, nokturnene, etydene og polonesene av Frédéric Chopin. Dette er ikke en tradisjonell konsert hvor pianisten kommer inn, setter seg ved flygelet, spiller, bukker og går ut igjen. Greg snakker til publikum under konserten og forteller om de musikkstykkene han skal spille. Det er nettopp det, i kombinasjon med hans evne til å formidle hvert enkelt musikkstykkes særegenhet og følelsesmessige dybde, som gjør en konsert med Greg Niemczuk til en helt spesiell og givende opplevelse.