Ren Røros. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Ber Ren Røros vrake variabel pris

Forbrukerrådets direktør ber Ren Røros Strøm as vrake prisavtalen Ren Røros variabel pris. – Dette er utrygg strømhandel og selskapene tilslører hva avtalene faktisk innebærer, sier direktør Inger Lise Blyverket. – Skjønner at mange synes det er dyrt, men man bør ikke føle seg lurt, sier daglig leder Olav Vehusheia til Rørosnytt.

Uttalelsen kommer i et intervju i Nettavisen, der Blyverket krever at 29 strømavtaler blir vraket. En av de er Ren Røros Strøm as sin avtale “Ren Røros variabel pris”.

– Det blir ingen trygghet og sikkerhet for forbrukerne for forbrukerne av dette, selv om det selges inn som nettopp det. Dette er jo tvert imot utrygg strømhandel, sier Blyverket til Nettavisen. Og Forbrukerrådet advarer mot Ren Røros as sin avtale og 28 andre.

– Hvis ikke bransjen rydder opp bør myndighetene vurdere å forby disse avtalene, sier Blyverket.

– Vil Ren Røros Strøm høre på Forbrukerrådet og vrake avtalen?

– Det har vi ikke tatt stilling til enda. Vi mener at det er en god avtalene for kundene når prisene ikke endrer seg så fort som de har gjort nå i det siste. Nå har de endret seg veldig fort i høst, sier Olav Vehusheia.

– Det er en avtale vi har hatt i alle år, og det gir egentlig god oversikt og forutsigbarhet for kundene. Men akkurat nå i oktober, når spotprisen gikk ned, og vi trudde at det skulle bli kaldt og vinter, men at en variabel lå over spotprisen, så går de ut og sier at det er en forferdelig avtale, men det er egentlig ikke det, sånn som jeg ser det, forklarer han.

– Selskapene forsøker opplagt å tilsløre hva disse avtalene faktisk innebærer, utdyper Blyverket i Forbrukerrådet. Den 16. november satte Ren Røros strøm ned sin variabelpris fra 350 øre til 150 øre med den dags varsel, selv om avtalen innebærer en varslingsfrist for endringer på 30 dager. Ren Røros as strøm virker å ha endt opp med å være ukomfortabel med et åpenbart ran av sine variabel-kunder, når de gjør et slikt grep med en dags varsel. Hyggelig for kundene, men tidligere har 30-dagers regelen stått fast. Hva har endret seg nå?

– Det var for å prøve å kompensere litt for kundene nå som prisen har gått ned så mye. Om vi skal sette den opp så må vi ha 30 dagers varsel, men jeg regner med at det er ingen som har noe imot at vi setter variabelprisen ned. Det er for å hjelpe kundene så de får det litt billigere framover, nå som det har vært så dyrt, forklarer Vehusheia.

– Mange forteller om sjokkregninger, og strømstøtten blir også en vits når den beregnes etter gjennomsnittlig spotpris, som den siste tiden har vært langt unna 350 øre, som har vært Ren Røros sin variable pris. Og også hva Ren Røros har betalt for varen de har solgt videre til sine faste kunder.

– Kan du forstå at mange føler seg lurt?

– Jeg skjønner at mange synes det er dyrt. I noen måneder så vil variabelprisen ligge under spotprisen, for eksempel i september lå den langt under spotprisen og da var det ingen som følte seg lurt. I oktober så var varialeprisen høyere enn spotprisen og da følte dem seg lurt. Jeg synes ikke det er rett å si at dem føler seg lurt, fortsetter han, og legger til:

– Prisen har tregere prissvingningene enn spotpris, og det som skjer er at variabelprisen blir beregnet ut ifra spotprisen, men så blir det litt forsinkelser, og da kan det få slike utslag. Noen måneder er litt dyrere, noen er litt billigere. Nå har vi også sagt at vi ikke tar imot nye kunder på variabel pris framover mens den er lavere enn spotpris.