Julekonsert-bonanza

Kan du ikke få nok av julekonserter?  Fortvil ikke, for på Røros har du muligheten til å få med deg over ti julekonserter i desember. 

Konserttilbudet i desember er imponerende, med over ti julekonserter i desember, og allerede i slutten av november spiller Dalakopa julen inn i Bergstaden Ziir. Her er en oversikt over årets julekonserter.

Adam Douglas

26. november

Det er første gang Adam Douglas spiller på Røros, og Under juleturneen «An American Holiday» har han har med seg er fult band og den prisbelønte artisten og gitaristen TORA når han kommer til Bergstaden Ziir.

Nære Jul – åpningskonsert med Dalakopa

30. november.

Som en oppvarming til Julemarked Røros, spiller Dalakopa førjulskonsert i Bergstaden Ziir.

Når de inviterer til førjulskonserten “Nære Jul» er det nettopp tradisjonsmusikken og den folkelige sangen som står i sentrum.

Bergfolkets julefred

2. desember.

Denne kvelden fylles Røros kirke av tradisjonell, men også nyskrevet julemusikk. Med flere av distriktets beste musikere, er alt lagt til rette for en stor musikalsk opplevelse.

Medvirkende:

Kirsti Sæter, vokal, Vegar Dahl, vokal, Jo Ryen Tangenter, Bendik Smedåsgjelten Qvam, gitar/trompet og bukkehorn og Sigrid Stubsveen, fele.

Bettan og Ares Juleturné

3. desember.

Røros Konserter har gleden av å annonsere at årets juleturne med Bettan og Are Hembre kommer til Røros under julemarkedet lørdag 3. desember. Fjorårets konsert ble en stor suksess for de 300 heldige som hadde sikret seg billett. Det ble en det en hjertevarm og nær kveld med både tårer og latter fra salen, takket være Ares og Bettans unike kjemi og humor, og de fantastiske musikerne med på scenen.

Røros storband: Fly me to the moon X, 10th Anniversary

3. desember.

For tiende gang inviteres det til en svingende aften i Storstuggu. Baren i Peisestuggu er åpen med musikk av «Take Five».  Solister er blant annet : Ida Strypet, Rikke Lolk Norvik, Per Ivar Lundli, Peder Angel Lundquist og Ane Linn Haagaas.

Adventstoner

4. desember.

Tradisjonen tro inviterer Røros menighetsråd til en konsert med lokale musikkaktører i adventstiden. Sammen synger og spiller vi adventstida og jula inn.

Konsert med Røros Janitsjarorkester, Røros Kulturskole, Røros Seniorkor, Stephen Hicks, Arnfinn Strømmevold og Harald Hauge, Jostein Løkken, Bergstadkoret. Konferansier: Oskar Tørres Lindstad.

Spilles i Bergstaden Ziir.

Julekonsert med Alejandro Fuentes & Chris Medina

6. desember, Røros kirke.

En varm og nær julekonsert med Alejandro Fuentes og Chris Medina. Alejando og Chris serverer juleslagere i ny og vakker drakt, og lover noe for enhver smak.

Hans Rotmo og Henning Sommerro: Vårres jul

7. desember.

I 2020 hadde Hans Rotmo gledet det norske folk med sine folkelige juletekster, sitt underfundige univers av rollefigurer og CD`n ”Vårres Jul” i 40 år!

Da Hans Rotmo endelig bestemte seg for å ta konsert forestillingen «Vårres Jul» ut til folket gjennom en ”Vårres Jul” turné for 10 år siden, ble mottagelsen enorm. Billettene forsvant som varmt hvetebrød, folk ville rett og slett oppleve Hans Rotmo, musikken og det underfundige universet i levende live.

Konserten spilles i Falkbergetsalen på Storstuggu.

Bakrus spiller førjulskonsert

9. desember.

Bakrus kommer hematt til Ungdommens Hus Røros! Bandet spiller låter fra sin herlige musikkkatalog. Og selvfølgelig blir det noen Per Bergersen-schlägers. Bli med og opplev et band i storform. Bakrus lover god og rocka førjulsstemning.

Konserten finner sted på Ungdommens Hus.

En annerledes adventskonsert

10. desember.

Profonda inviterer til julekonsert med Anders Lillebo og Bendik Qvam. Lillebo og Qvam møtes for spennende tolkninger på piano, trekkspill, bukkehorn, seljefløyte og gitar på en intim og stemningsfull adventskonsert med juletoner fra Østerdalen.

Konserten finner sted i Fondahuset, i konstknektveien 68 på Røros.

Veldedig julekonsert med 4.trinn i Røros kirke

15. desember.

I Røros kirke arrangerer 4.trinn en julekonsert til inntekt for «En hjelpende hånd, Fjellregionen.» Overskuddet av konserten går direkte til den lokale organisasjonen.

Under konserten blir det både klassiske og nye julelåter fremført av elevene på 4.trinn.

Førjulsblues med Kongelaget PowerTrio 

17 desember. 

Etter 2 års ufrivillig pause, er Kongelaget klar for Førjuls blues på Thomasgården igjen. Gutta er i slag, og er skikkelig klar for å gi deg en kraftig dose med Blues ispedd litt sladder og galskap fra Bekkens underfundige univers.

Som vanlig fullstendig uforutsigbart, og med garanti for magiske øyeblikk du aldri vil oppleve igjen.

Konserten spilles på Thomasgaarden.

Hekla Stålstrenga tar – Julefolk til Trøndelag.

17. desember.

Julefolk med Hekla Stålstrenga har for mange blitt en tradisjon. Der bandet gir seg i kast med en blanding av kjent og kjær, nyskrevet og tradisjonell julemusikk. På sin særegne måte skaper bandet en unik julekonsert med varme, omtanke og glede som viktige ankerpunkt.

Foregår iBergstaden Ziir.

Komme Hjem – til Julestemning i Røros kirke, med vakre toner fra dyktige lokale musikere og sangere.

22. desember.

Vokalister: Oda Ødegaard, Tiril Ramberg, Snorre Ryen Tøndel og Ane Linn Haagaas.

Musikere: Ingeborg Sommer på fele, Fredrik Nøss Høyem på gitar, Erik Roll på gitar, Jonas Østbyhaug på bass, Tollef Østvang på perkusjon og Tore Reppe på piano.

Regi: Rulle Smit.

Valgt inn på fylkestingslista for Rødt

På lørdag den 12. november var det nominasjonsmøte til fylkestinget for Rødt Trøndelag. Der ble to representanter fra Rødt Røros valgt inn på fylkestingslista.

De blir dermed en del av gruppa til Rødt på fylkestinget som skal jobbe aktivt med saker i fylkeskommunen. 

Kandidatene som er valgt inn på fylkestingslista for Rødt Trøndelag er Lisa Marit Pentha-Stavsøien på 8.plass, og Stig-arvid Leinum på 12.plass. Rørosingen Ronny Kjelsberg er også på fylkestingslista for Rødt Trondheim.

De 12 som er kandidater på fylkeslista for Rødt:

1. Hanne Lise Fahsing, Namsos

2. Hallgeir Opdal, Overhalla

3. Vibeke Melby Nilssen, Orkland

4. Jann Krangnes, Hitra

5. Ingrid Kvamme Fredriksen, Trondheim

6. Dordi Hammer, Frøya

7. Ingvild Boudica Schmedling, Trondheim

8. Lisa Marit Pentha-Stavsøien, Røros

9. Vilgunn Haga, Verdal

10. Ronny Kjelsberg, Trondheim

11. Matts Ballo Haraldsen, Steinkjer (RU)

12. Stig-Arvid Leinum, Røros

Blir fast utstilling på det nye biblioteket

Med utstillingen “Vaskarryss og bersa” har skulptør Per Sverre Dahl portrettert et av røroshistoriens mørkeste kapitler. Så langt har den stått på Rørosmuseet, men vil nå få en fast plass i det nye biblioteket på Nilsenhjørnet.

Vaskarryss og bersa omhandler barnearbeid og det harde livet i gruvene. Utstillingen har stått på Rørosmuseet siden 2017.

Kultursjef ved Røros kommune, Morten Tøndel, forteller at utstillingen er det første som er avgjort at skal stilles ut på det nye biblioteket når det åpner neste år.

Her skildres den dystre virkeligheten gjennom ti tablåer bestående av uttrykksfulle og levende karakterer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stemping: Alle vaskarryss vart stempla, som dem sa. Det skjedde første kvelden dem va’ på gruven. Gruvkaran løfta ryssan og deisa dem ne’på en høggstabbe, det va’ skikken. Ette’ stemplingen vart ryssan ekte gruv’bus. Foto: Svend Agne Strømmevold

Komplett samling

Den unike utstillingen er i kommunens eie.

– Når jeg hadde utstillingsåpning, hadde jeg egentlig ikke lyst til å selge en og en skulptur, men om noen ville kjøpe alle, så kunne jeg være interessert i å selge. Da var det en familie som kjøpte alle, og som donerte hele samlingen til Røros kommune, forteller Per Sverre.

Ideen til utstillingen fikk Per Sverre fra sangen “Simen vaskarryss” som er skrevet av Arnfinn Strømmevold, en sang som handler nettopp om barnearbeid, og som forteller om en gutt som jobber med å skille malm fra gråstein. Dahl synes det mørke kapittelet i lokalhistorien er viktig å sette lys på.

– Det er faktisk ikke så lenge siden det skjedde, for i 1892 så bestemte stortinget at barnearbeid skulle bli forbudt, og året etterpå var det 100 familier på Røros som søkte om dispensasjon fra loven, og det fikk dem fram til 1918, sier Dahl.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Snart flyttes utstillingen fra Smelthytta til det nye biblioteket på Nilsenhjørnet. Foto: Svend Agne Strømmevold

Kan bli litt sårt

Vaskarryss og bersa har nå stått til utstilling på Rørosmuseet, og skulptøren forteller at den har vært god reklame for verkstedet hans Mørkstugata. Rett som det er får han besøk av ivrige turister og andre som har blitt grepet av den dystre utstillingen.

– Utstillingen fenger folk i alle aldre, fra små unger til eldre folk. For det er bestandig litt trist med barnearbeid, også har du barn og foreldre der sammen, og det kan bli litt sårt, forklarer kunstneren.

Utstillingen som den står i dag. Foto: Svend Agne Strømmevold

Fremtidig organisering av Rørosmartnan

Blant mange gode arrangementer i Røros er Rørosmartnan et flaggskip. Rørosmartnan er en viktig bærer både av identitet og av Røros som merkevare, og den betyr mye for lokal og regional verdiskaping.

Røros kommune forvalter Rørosmartnan på vegne av fellesskapet. Dette gjenspeiler at Rørosmartnan er – og skal være – til for rørossamfunnet som helhet, ikke for én eller noen få aktører. Kommunen skal sikre en bærekraftig utvikling av Rørosmartnan i tråd med verdensarvverdiene og merkevaren Røros.

Visit Røros planlegger, arrangerer og koordinererRørosmartnan på vegne av Røros kommune og rørossamfunnet. En bredt sammensatt arbeidsgruppe la våren 2022 frem et forslag til strategi forRørosmartnan for kommende 5-års-periode. Strategien legger vekt på å sikre en bærekraftigutvikling av arrangementet over tid. Arbeidet tydeliggjorde et behov for en god gjennomgang av hele organiseringen av Rørosmartnan.

Gruppa som jobbet med strategien foreslo at Røros kommune som en fortsettelse av strategiprosessen, tar ansvar for å utrede en form på fremtidig organiseringen av Rørosmartnan, herunder eventuelt ny organisasjonsform, og en konkret forretningsmodell med en tilhørende finansieringsmodell. Røros kommune har etablert en arbeidsgruppe bestående av ordfører, virksomhetsleder kultur og fritid, verdensarvkoordinator, næringskoordinator og samme prosessleder som også deltok i arbeidet med strategien. Arbeidet har som mål å sikre Rørosmartnan stabilitet, forutsigbarhet og utviklingsmulighet på en måte som legger til rette for en bærekraftig forvaltning i et langt tidsperspektiv.

– Rørosmartnan er det mest omfattende arrangementet i regionen, og det er svært viktig at vi har en solid grunnmur å bygge dette på. De siste årene har vist oss hvor sårbart ting kan være, og disse erfaringene tar vi med oss inn i dette arbeidet, sier Isak Busch, ordfører iRøros kommune. I mars 2023 skal arbeidsgruppen legge frem et samlet forslag for formannskapet som beskriver en mulig fremtidig organisering av Rørosmartnen sammen med et utkast til en bærekraftig forretnings- og finansieringsmodell. «Martnan» er fellesskapets eiendom, og etter formannskapets behandling, skal rørossamfunnet få gode muligheter til å komme med innspill til forslaget som utarbeides.

– Vi verdsetter Røros kommunes engasjement med å definere fremtiden til Rørosmartnan, sier Tove Martens, daglig leder i Destinasjon Røros.

– Jeg håper at dette arbeidet skal gi folk enda større eierskap til Rørosmartnan, og at vi samtidig sikrer at fremtidige generasjoner også får glede seg over martnan i fremtiden, avslutter Isak Busch.

Det endelige forslaget er planlagt behandlet i kommunestyret høsten 2023. Dette arbeidet vil ikke få påvirkning på gjennomføringen av verken Rørosmartnan 2023 eller 2024.

Spiller Hardingfele på God of War

Det er ikke lenge siden Olav Luksengård Mjelva spilte hardingfele på musikken til TV-serien Ringenes Herre: Maktens Ringer. Nå har den lokale folkemusikeren også spilt på Playstation-spillet God of War Ragnarök.

Det er ofte nordiske folkemusikktoner som etterspørres når lyden av eventyr og fantasy skal formidles. 

Spillet baserer seg i stor grad på norrøn mytologi, og i likhet med Ringenes Herre, som også har sterk inspirasjon fra det norrøne, henter utviklerne av God of War inn nordiske folkemusikere for å gi lydsporet en nordisk kulturel forankring.

Musikken på spillet er komponert av Bear McGreary, som også komponerte musikken til Ringenes Herre: Maktens ringer. 

– God of War var det første oppdraget jeg gjorde for Bear McCreary, og der spilte jeg inn mye mer enn jeg gjorde til Ringenes Herre, sier Mjelva, og forklarer at musikken er i litt samme gate som musikken til Ringenes Herre. 

God of War Ragnarök er et action-eventyrspill utviklet av Santa Monica Studio, og er utgitt både på Playstation 4 og Playstation 5.  God of War Ragnarök er det niende spillet i God of War-serien. 

– Jeg har ikke spilt God of War selv, men det virker som det er noe som spilles av mange, og av mange aldersgrupper, sier Mjelva, og forklarer at God of War er et av flaggskipene til Sony. 

Spillet ble utgitt i 2022, og har vunnet priser  for Most Wanted Game og mest forventede spill fra 2020 Golden Joystick Awards og PlayStation.Blogg.

Musikken er nominert til The Game Awards 2022.

Olav har spilt inn musikken fra sitt eget studio, Klangsmia, på Os. Foto: Svend Agne Strømmevold.