Svarer på kritikken

Visit Røros og Østerdalen er navnet på det nye samvirkeforetaket som skal opprettes etter Destinasjon Røros legges ned. Navnevalget har fått en blandet mottakelse.

Det er en trend blant destinasjonsselskaper å dekke større områder og samhandle i større grad. Destinasjon Røros er i gang med en prosess mot å favne bredere med et mer regionalt fokus, i henhold til den nasjonale reiselivsstrategien. Arbeidet er nå i en sluttfase, og det nye selskapet vil stiftes som et samvirkeforetak på generalforsamling den 8. november. 

Mer muskler av å stå sammen

Reiselivssjef ved Destinasjon Røros, Tove Martens, forteller at en av de tingene som har kommet fram når man har utarbeidet den nasjonale reiselivsstrategien er at man får mer muskler av å stå sammen.

– Du blir usynlig i kampen om gjesten hvis du skal stå som en liten aktør, sier Martens.

Mer differensiert ordning

Destinasjonsselskapet utarbeider en ny forretningsmodell, som i følge reiselivssjefen vil være en mer differensiert ordning.

– I dagens forretningsmodell har man kunnet få nøyaktig de samme tjenestene uavhengig av størrelse på bedriften og bidrag inn i destinasjonsselskapet.  Der har ikke vi ikke vært tydelige nok, sier Martens, og presiserer: – Vi har behov for å differensiere mellom medlemmene, bl.a. for å løfte helhetsopplevelsen for gjesten. Da drypper det på alle fordi vi blir en attraktiv region.

Videre forteller hun at det er viktig å ha en økonomi og en forretningsmodell som står på egne ben, så man ikke blir så avhengig av prosjektmidler.

– Tror du det blir stor forskjell i arbeidshverdagen til dere som jobber i selskapet?

– jeg håper det, svarer Martens, – Jeg kjenner jo selv på en energi fordi vi går mot noe nytt og spennende, og tenker at vi kan få til så mye mere sammen. Det er også noe med det å starte med blanke ark, men tuftet på gode strategier som ligger i bunn – i Stedet for at vi bare skal løpe litt fortere, og bære litt tyngre med det vi har.

Kritikk av navnet

Det nye destinasjonsselskapet som skal stiftes vil få et nytt navn – Visit Røros og Østerdalen. Navnebyttet har mottatt kritikk, blant annet har en innvending vært at det vil kunne utvanne merkevaren Røros hvis man knytter et annet navn til Destinasjonsselskapet.

– Jeg kan godt forstå at folk er redd for at vi nå skal gjøre noe som kan svekke merkevaren Røros, men det hadde vi aldri gjort, sier Martens, – Jeg tror vi må tenke litt større og bredere. Jeg er veldig trygg på at navnevalget er bra, og at det kan gi oss større muligheter.

Martens forteller at navnebyttet er naturlig med tanke på den nye strategien til selskapet, og tror ikke at et navn som treffer bredere vil gå på bekostning av Røros eller Røros-merkevaren.

– Vi er helt tydelige i strategien vår at Røros er det store regionale fyrtårnet, men det finnes også andre fyrtårn i regionen, presiserer Tove.

Det nye navnet, Visit Røros og Østerdalen, er valgt basert på en ringdvirkningsanalyse og undersøkelser som går på søkemotor-optimalisering.

– Skal man starte et nytt selskap så kan det ikke hete det samme. Vi har fått tilbakemeldinger på at at navnet fortsatt bare burde være Røros og ikke noe annet. Men jeg tror det er viktig at vi tenker strategisk fremover, hvordan blir vi større og får flere muskler. Det som er viktig å få frem her er at Røros og Østerdalen er ikke i konkurranse. Vi konkurrerer mot andre regioner og reisemål i Norge og i utlandet. Vi må derfor stå sammen, sier Tove.

– Vi skal fortsatt ivareta særegenhetene, som merkevaren Røros og verdensarven, konkluderer Martens.

Ny leder valgt i Røros Venstre

Røros Venstre har i et ekstraordinært styremøte valgt ny leder i partilaget.

Tidligere leder Sofie Gjesdahl Noach har bedt seg fritatt fra vervet i forbindelse med at hun bytter jobb, og vil ha Trondheim som sitt nye arbeidssted.

Møtet valgte Per Morten Hoff, som ny leder av Røros Venstre. Hoff sier i en uttalelse at partiet har som målsetting å stille en sterk liste med kandidater til kommunevalget neste år, og at Røros Venstre nå jobber aktivt med rekruttering. Arbeidet med å lage et godt og tydelig lokalt program vil starte rett over nyttår. 

– Det gleder meg at Venstre har hatt en klar og tydelig stemme i kommunestyret på Røros med Per Arne Gjelsvik, uttaler Hoff. Venstre motiveres av, og verdsetter kompetanse og ønsket er selvsagt å få inn flere representanter i kommunestyret, slik at vi kan fronte både Venstres kampsaker, og ikke minst viktige lokale saker, skriver Per Morten Hoff i sin uttalelse. 

Ida Østby nominert til plass på fylkestinget

Ida Østby er nominert til å stå på Trøndelag Sosialistisk Venstrepartis fylkestingliste.

Østby skriver på Facebook at hun lenge har drømt om å å bli nominert, og at hun er beæret over å bli nominert. 

– Det er kanskje ikke så mange som drømmer om å stå på fylkestingslista men det synes jeg er veldig synd, skriver Østby.

Østby skriver at selv om kommunelista og stortingslista er viktige, må man ikke glemme fylkeskommunen.

– Det gir ofte inntrykket av at fylkeskommunen er for dårlig eller at den ikke vil godt, men virkeligheten er simpel: Fylkeskommunen gis ikke nok midler til å gjøre sitt mandat ordentlig men heldigvis kjemper SV hardt i Stortingets budsjettforhandlinger, skriver hun.

– Det er så mye bra folk i fylket vårt og vi fortjener trygge veier, et kollektivtilbud som knytter Trøndelag sammen og spesielt viktig: Hver eneste elev fortjener å vite at det er plass til dem på deres lokale videregående. Det er dette Trøndelaget jeg gleder meg som en unge til å kjempe for fremover, sammen med den dyktige gjengen i SV, skriver Ida.

Nå flyttes pasientinformasjonen over i Helseplattformen

Røros kommune er på oppløpssiden av innføringsprosjektet av Helseplattformen, og det er hektisk aktivitet på mange nivåer i organisasjonen.

– En viktig del i å klargjøre Helseplattformen før vi tar den i bruk er å legge inn pasientinformasjonen i strukturert form, og rigge løsningen klar til oppstart den 12/11, sier lokal innføringsleder Maj- Britt Fjerdingen.

27 oktober var en viktig milepæl i arbeidet. Da startet arbeidet med å legge inn pasientinformasjon for pasientene som har vedtak om hjemmetjeneste. Dette er et stort og omfattende arbeid, men utgjør en viktig del av læringen og det å bli trygg i bruken av løsningen.

Storsalen på Øverhagaen bo,- helse,- og velferdssenter er rigget med 35 arbeidsstasjoner og denne dagen satt 55 ansatte fra Røros, Os og Holtålen kommuner sammen og flyttet data fra eksisterende journalsystem til Helseplattformen. For mange var det første gangen de logget seg inn i løsningen.

Det er mye å sette seg inn i, og det kan være forvirrende for mange å skulle logge seg inn første gangen i et nytt system. Det var en sliten men likevel ganske fornøyd gjeng som gikk hjem etter første dagen med konvertering. 

– En viktig suksessfaktor for dette arbeidet er planlegging og involvering av ledere og fagfolk, sier Maj Britt, og gir all honnør til ledere, avdelingsledere og koordinatoren for konvertering, Bjørg Tørres Lindstad.

Arbeidet fortsetter for fullt i dagene som kommer.

Millionoverskudd hos Elon

Elon Røros har stabilisert seg på driftsinntekter på 18 millioner kroner de siste to årene, og leverer millionoverskudd for andre år på rad.

Oppunder to millioner kroner i økte driftsinntekter siden 2019 gjør at Elon leverer solide overskudd. I 2020 endte overskuddet på 1,1 million kroner, og i 2021 kopierte de resultatet omtrent på krona.

Med en solid vekst i egenkapitalen på få år, summert opp med 4,4 millioner kroner etter 2020, har bedriften bestemt at det utbetales utbytte til eierne etter nok et godt plussresultat i 2021. 700.000 i utbytte går dermed til eierne etter 2021.