Frivillig i Cape Town

I et års tid reiser Hedda Christine Bellsli Reinskou rundt i verden for å delta i frivillig arbeid. Nå er hun i Cape Town og jobber i en barnehage.

Det startet med at hun reiste til Zanzibar for å jobbe frivillig med skilpadder og miljø. For tiden er Bellsli Reinskou i Cape Town og er frivillig i en barnehage. 

Frivillig friår

Etter hun er ferdig i Cape Town, reiser hun videre til Thailand, deretter til Bali, Vietnam, og så til Australia før hun reiser tilbake til Europa.

– Jeg visste at jeg hadde lyst til å ta meg et friår og reise litt rundt, og dette var en litt annen måte å reise på, sier Bellsli Reinskou som forteller at hennes interesse for andre kulturer også var en motivasjonsfaktor da hun valgte å legge ut på tur.

Videre forteller hun at det var et ønske om å komme tett på lokalbefolkningene og lære kulturene å kjenne.

– Du blir kjent med folk på en helt annen måte når du jobber som frivillig med dem, forklarer hun, – Du blir kjent med veldig mange forskjellige nasjonaliteter. Det var spesielt gøy å bli kjent med lokalbefolkningen i Zanzibar, for da satt vi sammen på kveldene og lærte hverandre kortspill og hadde det morsomt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hedda Christine forteller at det er givende å kunne bidra med å hjelpe barna i barnehagen i Dunoon Township i Cape Town. Foto: Privat.

Bellsli Reinskou har vært opptatt av frivillighet lenge, og har flere ganger i løpet av livet sitt jobbet som frivillig.

Stelle med babyskilpadder

I Zanzibar gikk mye av det frivillige arbeidet ut på å stelle med og passe på skilpadder

– Vi passet på babyskilpadder som var i små basseng. Vi vasket dem og hadde det vi kalte Turtle treatment, hvor vi renset sår, medisinerte dem, og passet på at de hadde det greit, sier Bellsli Reinskou, og tilføyer:

– Det er jo litt rart at skilpadder plutselig var en del av hverdagen, men sånn ble det. 

Cape Town

Etter Zanzibar reiste Hedda Christine til Cape Town. Der jobber hun i barnehagen Footsteps i Dunoon Township, hvor hun jobber for Save Volunteer, som er en frivillig organisasjon i Sør-Afrika..

– Vi er der litt for å avlaste de som jobber der, og da passer vi på ungene, leker med dem og prøver å lære dem litt engelsk, forklarer Bellsli Reinskou.

Hedda Christine sier at det er veldig givende, og til tross for alt arbeidet, kaller hun det et friår, siden hun får så mye ut av det. 

– Jeg mener at det gir meg like mye som det gir ungene. Det er en stor lærdom i å se hvordan de har det her. Det er et veldig fattig område hvor man typisk bor i små metallhus, sier Bellsli Reinskou, – Det er mye kriminalitet og fattigdom, og flere av ungene opplever vold i hjemmet.

Vanskelig å ikke bli rørt

Hedda Christine forteller at det er et kultursjokk å komme til Cape Town fra Norge, og sier at hun tror mange kunne ha hatt godt av å ta en lignende reise og oppleve kulturer som er så langt fra vår.

– I Zanzibar er det også fattigdom, men her er det enda dårligere kår, og det har vært et ganske stort sjokk å se, forteller Bellsli Reinskou.

– Det er spesielt sterkt når du har ungene i fanget og det er åpenbart at de savner oppmerksomhet. Mange av dem spiser så mye på barnehagen at jeg tror de ikke får så mye mat hjemme, sier Hedda Christine, som sier at det er vanskelig å ikke bli rørt i en slik situasjon.

Tar tak for 1,5 millioner

Røros kommune tegner seg for aksjer opp imot 1,5 millioner kroner i en emisjon. Pengene skal gå til utbedring av det kronisk dårlige taket på Storstuggu.

– Et torvtak skal ikke lekke etter så få år, framførte representanten Per Arne Gjelsvik.

Gjelsvik stilte spørsmål ved forsikring, om at det skulle komme en lekkasje etter så få år, og stilte også spørsmål om hvem sitt ansvar det er at man har godtatt lekkasje over mange år. Kommunedirektøren svarte at hun heller økonomisjefen ikke kunne svare på spørsmålet om forsikring, og at hun i så fall måtte ha tid.

Varaordfører kommenterte at eierne garantert hadde sjekket dette, i og med at de har gått til skrittet å gjennomføre emisjon. Representanten Kjellmark svarte at han hadde vært med å bygd huset, og sa at det å finne en slik lekkasje er utrolig vanskelig.

– Vannet kjem ned en anna plass enn der det lekker. Kanskje burde man bygge opp et takfall, flate tak egner seg ikke på Røros, fortsatte han.
Forslaget om å gå inn med opp til en og en halv million kroner ble enstemmig vedtatt.

Bandet Trøffel synger om spøkelser for halloween

Bandet Trøffel kommer i disse halloweendager med sin nye sang om spøkelser og fantasivenner.

Ada Sofie Ødegaard og mannen Trygve Joachim Ødegaard har spilt sammen i bandet Trøffel siden 2015.

Gjør alt selv

I huset sitt i Ol-klemmetsaveien har de øvingslokale og hjemmestudio hvor de snekrer sammen musikken sin. Der skriver, komponerer, fremfører og mixer de musikken selv.

– I starten så spilte vi en del live, men det ble en stopper for det med pandemien, forklarer Trygve Joachim.

Trøffel spiller musikk i flere sjangere, fra folk til pop, men fokuserer mye på drømmepop, som er en undersjanger av alternativ rock og neo-psykedelia som vektlegger atmosfære og lydtekstur like mye som popmelodi. I Trøffel synger Ada Sofie, mens Trygve Joachim spiller elgitar, synthesizer, trommer og bass.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her arbeider Trøffel i sitt hjemmestudio/øvingsrom i kjelleren. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Har alltid vært glad i å synge

Både Ada Sofie og Trygve Joachim gikk musikklinja på videregående, og begge har i en eller annen form stort sett holdt på med musikk hele livet.  

– Jeg har alltid sunget mye, og mamma sier at jeg sang før jeg snakket, sier Ada Sofie, som forklarer at hun alltid har vært glad i å synge.

Soup for dinner

Nå gir bandet ut en Halloween sang, som også er laget innen sjangeren drømmepop. Sangen, “Soup for dinner”, ble skrevet for et par år siden, og har ligget og gjort seg varm i ovnen helt fram til den nå endelig er klar for å bli utgitt.

– Jeg hadde veldig lyst til å gi den ut til halloween, for det handler om et spøkelse, sier Ada Sofie, som forklarer at for å få en spøkelsesaktig lyd, bruker de blant annet en bolle med vann som instrument.

Paret har kirkegården som nærmeste nabo, og innrømmer at det har blitt en del låter om spøkelser siden de flyttet inn i huset. «Soup for dinner» handler spøkelser og samtaler med fantasivenner.

– Det handler om barndom og fantasivenner. Jeg ser for meg at det er en unge som har et spøkelse som fantasivenn og at de spiser suppe sammen. Underveis i låta så stiller ungen spørsmål til spøkelset. Blant annet lurer han på hva som er under lakenet, og spøkelset forklarer at vi alle har den samme huden under det hele, forklarer Ada.

– Blir litt forbanna

Erling Sven Busch freste mot varaordfører Elgaaen og uklare taleregler etter at han fremførte sitt spørsmål til ordføreren – om å forplikte seg til å hente ut lokalt utbytte fra Røros everk. – Innbyggerne har blitt urimelig behandla, sa Busch i kommunestyret.

Busch sitt spørsmål til ordføreren var slik: Kan ordføreren forplikte seg til å foreslå på e-verkets generalforsamling (der kommunens eier 67 prosent av selskapet) at en vesentlig del av e-verkets overskudd tilbakeføres kommunens innbyggere i form av direkte tilskudd til energieffektivisering?
Varaordfører Christian Elgaaen svarte at det er fullt mulig for kommunestyret å bruke et eventuelt utbytte slik Busch beskriver, men svaret er nei. Men det er mulig å opprette kommunale tilskuddsordninger til dette, om det er det kommunestyret ønsker å bruke et utbytte på.

Innbyggerne i Røros har blitt urimelig behandla, konsesjonskraften er verdt flere titalls millioner og et enormt overskudd. Dette er abonnentene og tidligere andelseiere sine penger, egentlig, konkluderte Busch.

Røros kommune vil gjøre det neste år, neste år, neste år. Det vil alltid kunne produseres gode nok unnskyldninger for ikke betale noen av de pengene tilbake, sa Busch, før kommunestyret gikk over på den ordinære sakslista.

Klokka stilles natt til søndag

Natt til søndag 30. oktober går vi over til vintertid. 

– Kveldene blir mørkere og det er på tide å stille klokka en time tilbake, slik at vi kan nyte litt mer dagslys gjennom dagen. Vi lever i en urolig tid med krig i Europa og økende priser. Jeg forstår at mange er bekymret. Regjeringen jobber hver eneste time for at vi skal komme ut av denne tiden uten at forskjellene mellom folk får vokse seg større. Jeg håper at alle bruker den ekstra timen vi får til å ta vare på hverandre og stå opp for fellesskapet og demokratiet, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

I tillegg til å lede regjeringens arbeid med grønn omstilling har næringsministeren ansvar for Justervesenet og hva som er riktig tid her i landet. Når vi natt til søndag stiller klokka en time tilbake og går fra sommertid til vintertid, blir døgnet en time lenger og morgenene lysere.

Skal vi ikke snart slutte å stille klokka?

Mange lurer på hvor lenge vi skal fortsette med vintertid og sommertid. I EU pågår det nå en diskusjon om landene skal slutte å stille klokka. Saken er fortsatt til behandling hos Rådet for den Europeiske Union, slik situasjonen har vært en stund.

– Norge kommer til å avvente beslutningen fra EU før vi tar stilling til om vi skal slutte å stille klokka. Av hensyn til næringslivet vil det nok være en fordel å ha samme løsningsom våre nærmeste naboland, sier næringsministeren.


Spørsmål og svar om sommertid og vintertid:

Hvorfor stiller vi klokka? 

Den historiske grunnen til sommertidsordningen var energisparing. Noen land innførte sommertid under første verdenskrig for å spare kull som skulle brukes i krigen. Det sies at George Hudson var den første som foreslo sommertid. Han var forsker og ønsket seg mer sol på kvelden for å drive med insektsamling.

Risikerer vi at alle land i Europa får forskjellig tid dersom sommertidsdirektivets oppheves? 
Svært mange land i EU/EØS-sonen følger tidssonen sentraleuropeisk tid. Når forslaget legger opp til at hvert medlemsland skal velge om de vil videreføre vintertid som normaltid, eller velge sommertid som ny normaltid innebærer dette risiko for økte tidsforskjeller i EU.

Hva er sommertid, vintertid og normaltid? 
Norsk normaltid (også kalt vintertid) er en time foran den såkalte UTC-tid. UTC står for ”Coordinated Universal Time”, som er en felles, legal tid som gjelder over hele verden. Sommertid er den perioden av året hvor klokkene stilles en time fram sammenlignet med resten av året. Sommertid ble opprinnelig innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig, hvor hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken. Én lys time ekstra om kvelden ville blant annet spare energi til oppvarming og belysning. Norsk sommertid er to timer foran UTC-tid. Sommertid gjelder normalt fra kl 02.00 (UTC + 1 time) siste søndag i mars til kl 03.00 (UTC + 2 timer) siste søndag i oktober.

Hva gjør nabolandene våre?
Sverige, Finland og Danmark har sommertidsordning i dag. Russland og Island har ikke.

Trafikkuhell: bil havnet i grøfta

En bil kjørte av veien og havnet i grøfta på Fv.30 ved Orvos.

– 08.50 fikk politiet inn en melding. Det var bilfører selv som ringte og sa han hadde kjørt av veien. Mannen opplyste at han hadde vondt i kroppen og nakken og at bilen sto i grøfta i et tre, melder operasjonsleder Håvard Høyem ved Trøndelag politidistrikt.

Ambulanse og politi har vært på stedet og tatt med mannen til Tynset sykehus for en helsesjekk.

– Det ble tatt en alkotest og rustest, men det ga ingen utslag. Mannen kjørte på sommerdekk, men det var ikke glatt når politiet kom på stedet. Det er uvisst hva som har skjedd. Mannen hadde kjørt fra Røros og på vei til Ålen, og sier at han plutselig snurret rundt på fire hjul og havnet i grøfta, opplyser Høyem.

Veien har vært stengt i et kvarters tid. Nå er den akkurat åpen igjen.

Politiet har opprettet en sak. Det har ikke vært førerkortbeslag.

Samiske elever danser BlimE-dansen

I høst kom endelig BlimE-sangen på sørsamisk. For anledningen har elever fra den samiske avdelinga på Røros Skole øvd inn dansen.

BlimE! er NRK Supers kampanje med mål om å fremme vennskap og omsorg for hverandre. Hvert år lanseres kampanjen med en sang med tilhørende video og dans. I år kom den i sørsamisk utgave, oversatt av Ole-Henrik Lifjell som er den mye BlimE-artisten. Den sørsamiske BlimE-sangen har fått navnet “Boerehke”.

Elever fra 1. til 4. trinn ved den samiske avdelinga på Røros Skole har øvd inn BlimE!-dansen. Lærer i sørsamisk, Lisa Anna Mortensson, forteller at både lærere og elever har hatt det gøy i prosessen.

– Jeg tror de fleste elevene synes det er morsomt å danse, og jeg synes det er veldig fint at de får muligheten til å lære seg den sørsamiske teksten, forteller Lisa Anna.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Mikkel Tøndel Malum og Tilde Sunná Nordkild Bransfjell liker både sangen og dansen, og synes det har vært artig, men også litt vanskelig, å øve inn dansen.

– Sangen er ganske fin og jeg er veldig glad for at den har kommet på sørsamisk, sier Tilde, som forklarer at det var litt vanskelig å øve inn dansen i starten.

– Det var litt skummelt og vanskelig i begynnelsen, men så gikk det greit, sier Mikkel.

Både Mikkel og Tilde sier at de sikkert vil fortsette å danse BlimE-dansen framover.

Tilde Sunná Nordkild Bransfjell og Mikkel Tøndel Malum. Foto: Svend Agne Strømmevold.