Rørosuka: Vi oppsummerer ukas lokale nyheter

Mye skjer i løpet av sju dager. Vi har plukket frem noen av sakene som har preget Rørosnytt den siste uka.

Etter ti år som advokat i Trondheim og flere år på Røros som advokat og megler for Aktiv Røros, åpner Martin Gabrielsen Advokathuset Røros AS.

Martin Garbielsen starter Advokathuset Røros

Bjørn Aksel Aasen har jobbet som psykolog siden 1982. Ved siden av psykologvirksomheten driver han opplæring av terapeuter: – Terapi handler ikke om å gjøre alle til like personligheter, det handler om å gi dem frihet til å utfolde seg, sier Aasen.

Har utdannet over 1400 terapeuter

2021 ble et år med full fyr hos Frost på Røros. Hele 30 prosent økning i driftsinntektene og en omsetning på 16 millioner kroner ble resultatet ved årets slutt. Og et solid plussresultat fulgte med på lasset.

Full fyr hos Frost

Mari Bakosgjelten har akkurat begynt i en ny stilling som sykepleier på kreftavdelingen ved Unicare. 

Mari er ny sykepleier på kreftbehandlingen på Unicare

Da Ana Isabel bestemte seg for å flytte til Norge, kjøpte hun en enveisbillett og har ikke sett seg tilbake siden. Nå har hun jobbet som kjøkkensjef på Skanckebua siden 2018.

Med enveisbillett til Norge

Mikael Forselius er skeptisk til den nye strategien til Destinasjon Røros, og mener at det foreslåtte navnebyttet vil utvanne merkevaren Røros: – Nå foregår det en prosess med å bytte navn på Destinasjon Røros for at Østerdalen skal med i navnet. For meg er det å gå 30 år tilbake i tid, sier Forselius.

– Det er det største tullet jeg har hørt i hele mitt liv

Are August er ny museumspedagog på Rørosmuseet. Nylig flyttet han fra Stavanger til Røros, hvor han håper å komme nærmere kulturhistorien og folkemusikken.

Det sto mellom Roma og Røros

Soloppgangen as er til salgs, og driftsresultatet skinner om kapp med solen også i 2021 for helsekostbutikken på Røros.

Solen skinner fortsatt hos Soloppgangen

Solen skinner fortsatt hos Soloppgangen

Soloppgangen as er til salgs, og driftsresultatet skinner om kapp med solen også i 2021 for helsekostbutikken på Røros.

Driftsinntektene til Soloppgangen as har ligget stabilt på over 8 millioner kroner i en årrekke, men de siste to årene har de opplevd en økning. Fra 9,3 millioner kroner til 9,5 millioner kroner i driftsinntekter i 2021 betyr en meget solid økning.

Selskapet har i mange år levert kurante plussresultater på driften, og så også i 2021. 831.000 kroner i pluss er konklusjonen etter fjoråret, noe som er selskapets beste årsresultat. Og tross utbytte til eierne på 400.000 kroner er egenkapitalen fortsatt på 3 millioner kroner.

Gatenavn på Røros: Lasse Støpveta

Bak hvert gatenavn skjuler det seg en historie. I denne serien kan du bli med Rørosnytt gjennom historiens kronglete gatenett og utforske bakgrunnen for velkjente gatenavn.

Lasse Støpsveta har hatt mange navn. Grønnveta, Taraldsveta, Aspelinveta og Haanæsveta, og langs den navnrike veta ligger en sammenbygd uthusrekke med eldhus, stall og fjøs.

Lasse Støp var i perioden 1790-1831 bergskriver ved kobberverket, og forstander for Hiorts stiftelse i over 20 år. I tilleg styrte han postformidlingen og arbeidet en periode som politimester.

Haanæsveta ble den kalt i perioden da Peder J. Haanæs drev bakerforretning i gården til Kjerkgata 27. Haanæs fortsatte driften av forretningen fram til 1969.

Grønnveta ble den navngitt etter Øyvind Grønn, som drev en fiskeforretning i kjelleren til Kjerkgata 29, hus nr. 63.

Avfotografert portrettmaleri av bergskriver ved Røros Kobberverk, Lasse Støp. Foto: Olsen, Iver. Rørosmuseet/Digitaltmuseum

Kilder: Bergstaden.org, og «Gatenavn på sta’a», utgitt av Røros Museums- og historielag på Fjellheimen forlag i 2005.

Se også:

Gatenavn på Røros: Bergmannsgata
Gatenavn på Røros: Mørkstugata
Gatenavn på Røros: Rauveta

Gratis leie til lag, foreninger, band og grupper på Storstuggu under Artut-festivalen

Under Artut-festivalen stiller Storstuggu lokalene til disposisjon for lag, foreninger, band, dansegrupper og lignende. 

Hele uka, fra den 7. til 13. november, vil det være mulig å leie seg inn på Storstuggu, enten det er et møtelokale, Falkbergetsalen, Gropa, eller hvilket som helst lav lokalene i bygget.

kulturkonsulent ved Røros kommune, Ane Linn Haagaas, oppfordrer lag, foreninger, band, dansegrupper eller kunstnere til å benytte sjansen til å komme med kulturelle bidrag og innslag til festivalen.

– Det kan for eksempel være noen som vil arrangere band-øving, som kan være åpen for publikum om det er ønskelig. Det kan være at noen vil arrangere en utstilling, eller at noen rett og slett vil låne et møterom, sier Haagaas,.

Ane Linn forteller at Storstuggu kan legge ut informasjon om aktivitetene på Storstuggu sine sider for å promotere bidragene.

– Tidligere har Senior Dans hatt åpen danseøving, korene har hatt åpen øving, så vi håper at flere kaster seg på i år, og det trenger ikke å være på Storstuggu, det kan for eksempel også være der de vanligvis er, sier Haagaas.