I dag spilte han sin konsert nummer 1000 i Røros Kirke

Organist Stephen Hicks har gjennomførte på lørdag sin konsert nummer 1000 i Røros kirke i forbindelse med at nyorgelet i kirka runder ti år.

Hicks har jobbet som organist i Røros kirke siden 1998, og forteller at han trives på arbeidsplassen, hvor han nå har spilt 1000 konserter.

– Det er det fineste kontoret på Røros, fastslår Stephen.

Veien til Røros

Før han kom til Røros, hadde Hicks jobbet 15 år som organist i Brattvåg.

– Hvordan havnet du på Røros?

– Hovedsakelig nysgjerrighet, fordi jeg hadde aldri vært på Røros. Jeg hadde sett mye av Norge, for jeg hadde reist mye rundt i landet. Røros hadde jeg hørt mye om, og visste at det var en veldig fin kirke der. Jeg tenkte det kunne være interessant, forklarer Stephen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stephen ved nyorgelet i kirka. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Heldig som får jobbe med Stephen

Sokneprest veds Røros kirke, Harald Hauge, har jobbet med Stephen siden han kom til Røros for 17 år siden.

– Planen var egentlig å bli her et par år. Stephen er hovedgrunnen til at vi valgte å bli her lengre, fordi han er en så fantastisk person å jobbe med, og jeg kan foreslå at han skal spille hva som helst på kort varsel, og han spiller det som om han har komponert det selv, sier Hauge. 

Harald sier at han er heldig som får lov å jobbe med en så dyktig organist.

– I helga hadde vi et bryllup, og når alle andre forlot kirken, sto jeg der for meg selv og tenkte at dette får jeg faktisk betalt for å stå og lytte til, sier Hauge. 

Utfordrende å spille på

Stephen Hicks forklarer at akustikken i kirka passer bra til kammermusikk. Han skryter av det gamle barokkorgelet i kirka, og sier at det nye orgelet – som nå har tiårs-jubileum – kan være utfordrende å spille på. 

– Det har blitt veldig forbedret siden det først ble satt opp. Mange organister synes det er vanskelig å spille på. Kanskje du synes det er høy lyd i kirka, men det er ingenting sammenlignet med hvordan det er å sitte der oppe. Når du sitter ved orgelet hører du lydene komme fra ulike deler av instrumentet, og det kan være forvirrende hvis du ikke er vant til det. Besøkende organister har ofte hatt vanskeligheter med å bli vant til instrumentet, sier Hicks.

Hedret minnet om rørosing som ble drept

Under minnesmarkeringen for unntakstilstanden i 1942 på Falstadsenteret på fredag, holdt varaordfører, Christian Elgaaen, en tale om rørosingen Gunnar Bull Aakrann som var en av de som ble henrettet.

Denne høsten er det 80 år siden nazistene innførte sivil unntakstilstand i Trondheim og deler av Sør-Trøndelag, hele Nord-Trøndelag og Grane herred i Nordland. Terroren som fulgte gikk brutalt ut over enkeltmennesker, familier og lokalsamfunn. I løpet av to dager ble totalt 34 nordmenn henrettet i Falstadskogen. 

I helga markerte Falstadsenteret minnet om disse hendelsene, med deltakelse av forsvarsminister Bjørn Arild Gram, fylkesordføreren i Nordland, og representanter fra berørte familier og kommuner. 

Fredag holdt varaordfører Christian Elgaaen tale, la ned krans og mintes Bull Aakrann på vegne av Røros kommune ved minnestedet i Falstadskogen. Til stede var forsvarsministeren og ordførere fra de berørte kommunene.

Her kan du lese talen til Elgaaen.

Gunnar Bull Aakrann ble født i Elverum i 1899, og flyttet til Røros og åpnet advokatpraksis i 1928. Under krigen deltok han i flyktningetransport i rørosdistriktet, og han skal tidlig i krigen ha gitt tydelig uttrykk for sitt syn på krigen og okkupasjonsmakta. Han ble arrestert på kvelden 6. oktober 1942, transportert til Falstad og skutt ved daggry sammen med ni andre sonofre.

17. mai 1945 holdt Jon Kojen, leder i hjemmefronten, en tale på Rørosmuseet. Her ble Gunnar Bull Aakrann trukket fram:

«Bull Aakranns sinn sto i loddsnorens tegn. Han gikk ikke på akkord hos noen. Hans lynende intelligens, hans rettferdsvilje og grunn-norske vesen gjorde at han ble fryktet mer enn noen annen av dem som mente å bygge landet med ulov.»

Få dager senere mottok hjemmefrontens leder et brev fra Olaf Bull Aakrann, datert Elverum 28. mai:

«Jeg ber Dem motta en hjertelig Takk for Deres gripende og stemningsfulle  minneord om min sønn i Deres tale 17. mai. Det tilkjennegir medfølelse, mildner smerten og skaper stråleglans over den ellers så triste og for hans nærmeste så sørgelige og brutale hendelse. – Med høiaktelse, Deres forbundne O. Bull Aakrann.»

Det er viktig at vi markerer at det er 80 år siden unntakstilstanden, og at vi tar innover oss at frykt og terror er virkeligheten steder i Europa og verden akkurat nå. Gunnar Bull Aakrann var en person som satte dype spor etter seg og som betydde mye for mange. Vi minnes han og de andre ofrene for unntakstilstanden i takknemlighet.

Foto: Privat

Lokalt næringsliv + hytteeiere = stort potensiale

Næringshagen inviterer til en uformell aften hvor de ønsker å gi hytteeiere muligheter til å bli kjent med og involvere seg i lokal næringsutvikling. Arrangementet finner sted på Fjøsakademiet torsdag 13. oktober.

For anledningen har Rørosregionen Næringshage invitert Mikael Forselius, Olav Mjelva, Gunhild Sun Belsli og Endre Tamnes Sandbakken for å vise en bredde innen lokalt næringsliv og grundervirksomhet.

– Vi ønsker å involvere og gi mulighet for hytteeiere med kompetanse, kapital, ressurser, lyst eller interesse til å komme tettere på lokalt næringsliv, sier initiativtaker Gard Erik Sandbakken, rådgiver og prosjektleder ved Rørosregionen Næringshage.

Del av verdikjeden innen reiselivet.

Gard Erik forteller at Næringshagen har vært i kontakt med hytteeiere, og kommet fram til at en stor del av dem er interessert i å komme nærmere på lokalmiljøet.

– Jeg har tenkt det at Røros kommune sier vi har 5600 innbyggere. Jeg synes faktisk det er litt feil. Med hytteboerne så er vi rundt 15000 på en god uke, sier Gard Erik, og tilføyer, – En tredjedel av arbeidsplassene på Røros er knyttet til reiseliv, og selv om det handler om turister, er også hytteeiere en del av verdikjeden innen reiselivet.

Et bredt spekter av gjester

På fjøsakademiet vil det bli en presentasjon av en ny, lokalt produsert jaktkolleksjon av Endre Tamnes Sandbakken, Gunhild Sun Belsli vil bruke sine egne erfaringer fra Rørosmeieriet og nå Røroshytta til å belyse hvordan man kan skape sterkere vekst, og det blir besøk fra Mikael Forselius og folkemusiker Olav Mjelva.

Forselius

– Vi har Mikael Forselius, som jobbet på Røros hotell i mange år og var en drivkraft i utvikling på Røros. Han var en motor av en annen verden. Nå slutter han på Britannia hotell etter å ha bygget det opp, og han kommer til oss for å snakke litt om hvordan han drev, og hvordan han tenkte næringsutvikling på Røros, forteller Sandbakken.

The Folk Music Academy

– I tillegg har vi Olav Mjelva, som sammen med noen kollegaer startet The Folk Music Academy.com, som konkurrerer på et verdensmarked med web-baserte kurs på folkemusikkinstrumenter. Dette er noe vi tror har stort potensial, også er det nesten ingen som vet om det, forklarer Gard Erik.

Maj Britt Andersen til Storstuggu

Søndag kommer Maj Britt Andersen til Storstuggu med forestillingen “Mitt hjerte er ditt”.

Maj Britt er selve lydsporet til flere generasjoners barndom og har i et halvt århundre vært en av våre mest folkekjære artister. Høsten 2022 legger hun ut på turné sammen med et stjernelag av musikere i en helt ny forestilling hvor publikum får bli med på en musikalsk reise fra hennes rikholdige karriere. 

Ballongvisa og Hver gang vi møtes

«Ballongvisa» fikk mye oppmerksomhet etter at Maj Britts datter Daniela Reyes gjorde gjesteopptreden i «Hver gang vi møtes», og rørte mange til tårer med sin versjon av mors gamle låt.

– På søndag kan du høre Maj Britt og datteren fremføre Ballongvisa sammen på Storstuggu. Daniela er med i bandet. Hun synger og spiller trekkspill og gitar» forteller arrangements- og markedsføringskoordinator ved Storstuggu, Saara Kunelius.

Noe for alle aldere

I tillegg til datteren, er også ektemannen til Maj Britt, bassist og kapellmester Geir Holmsen med i turnébussen. Rune Arnesen spiller trommer, og Kai von der Lippe piano og synther. Ingvild Habbestad, som spiller nøkkelharpe og fiolin har tatt seg permisjon fra KORK for å være med på denne turneen.

– Maj Britt Andersen har gitt ut 25 album og har en respektabel musikalsk karriere. Hun er best kjent for sin barnemusikk, men denne konserten vil falle i smak hos et voksent publikum også. Vi håper mange vil ta turen til Storstuggu på søndag. Maj Britt Andersen fortjener et stort publikum. avslutter Kunelius.

Krevende å bygge ut fornybar energi

På en pressekonferanse i forrige uke la regjeringen fram forslag om økt skatt til oppdrettsnæringen og kraftbransjen. For Ren Røros kan dette få store konsekvenser hvis det blir vedtatt, og kan bidra til en beskatning på over 90% totalt sett.

Administrerende direktør i Ren Røros, Arnt Sollie, forteller at Ren Røros vil bli rammet av den nye skatten. (Red Anm. Arnt Sollie gikk av som administrerende direktør for Ren Røros torssdag 06.10.)

– Vi vil få økt skattebelastning. vi blir jo beskattet over 90 prosent totalt sett, så det er veldig høyt skattetrykk, til og med høyere enn oljeservice-næringa. Det gjør det blant annet krevende å bygge ut ny fornybar, forklarer Sollie.

På vannkraft vil regjeringen øke den effektive grunnrenteskatten fra 37 prosent til 45 prosent. 

Regjeringen vil også innføre en ekstraavgift på vind- og vannkraft når strømmen er dyr. Det foreslås et høyprisbidrag der satsen er 23 prosent av kraftprisen som overstiger 70 øre per kilowattime.

Grunnrenteskatt er skatt som knyttet til utnyttelse av naturressurser.