Utvikling og kunnskap i maktens korridorer

Per Morten driver konsultentvirksomheten Maktens Korridorer, og tilbyr rådgivningstjenester innenfor PR, samfunnskontakt, lobbying og IKT. I tillegg driver han bloggen Hoffkommentaren, hvor han løfter frem lokale saker og kommenterer aktuelle nyheter.

Per Morten Hoff er født og oppvokst på Røros, og flytta til Oslo i 1976 for å studere statsvitenskap på UIO.

Nyhetsfrelst

Helt fra han var ung og til dags dato har Per Morten vært samfunnsinteressert og er stadig på jakt etter ny kunnskap. Hoff bor i Galåen, og det eneste han savner ved å bo der, er at posten ikke kommer med avisene på morgenen så han kan lese dem til frokosten.

– Jeg tror mye av samfunnsengasjementet mitt kommer hjemmefra. Det var en engasjert familie, og vi hadde mye aviser hjemme. Vi leste Adresseavisa og diskuterte før vi gikk til skolen. Det var mye avislesing og diskusjon. Skal jeg gi et råd til foreldre i dag, så for guds skyld lær ungene å lese aviser og ikke bare sosiale medier. Det er så viktig, understreker Hoff.

Maktens korridorer

– Min motivasjon er å ikke jobbe for mye eller for lite, men jeg kan ikke sette meg ned å ikke ha noe å gjøre. Jeg er en aktiv person. Jeg må mene noe, og skrive noe, sier Per Morten.

Med selskapet Maktens korridorer ønsker Hoff å bidra til utvikling og nytenkning innen næringslivet.

– Det var tilfeldig at jeg satt å hørte på en dansk popgruppe som het maktens korridorer, og da var det en pågående diskusjon om lobbyregister, og det var da jeg fikk ideen til navnet på bedriften, forklarer Hoff og presiserer at når det gjelder lobbyvikrsomhet er det viktig å være soleklar på hvem man representerer.

Per Morten mener at mange lokale bedrifter nok hadde hatt godt av å ha et mer bevisst forhold til informasjon og utvikling, og sammenhenger mellom de to.

– Det er mange som underslår hvor viktig informasjon er, forklarer Per Morten, – bedrifter i regionen kan bruke informasjon som et verktøy mye mer, men da må man også ha en strategi, forklarer Per Morten.

Mangfoldig næringsliv

Hoff forteller at Røros er litt mer lukket enn han hadde trodd, og ønsker at det lokale næringslivet kan heve taket for å tenke bredere og mer langsiktig. I den forbindelse har han tidligere luftet ideen om å få i gang en start up-lab i regionen. 

– Jeg var veldig opptatt av å få til en start up-lab her, for å tiltrekke oss unge grundere.  Vi må skape nye arbeidsplasser på Røros, og ikke bare flere butikker som selger suvenirer eller lokalmat. Vi trenger etter min mening flere kunnskapsbedrifter og et mer mangfoldig næringsliv. Det er skapt utrolig mye bra på Røros, men man må hele tiden tenke utvikling. Hva slags kompetanse kommer vi til å trenge om x antall år, sier Hoff.

Fotgjenger truffet av tilhenger

En fotgjenger ble truffet av en tilhenger etter en kollisjon mellom en bil og en tilhenger i krysset Falunveien/Dalsveien i Røros sentrum i kveld.

Da bilen kjørte inn i tilhengeren, ble den slengt opp på fortauet, og traff en uheldig forbipasserende. Fotgjengeren reiste seg opp etter ulykken. Han er nå sjekket av helse, og friskmeldt.

Førerkortet til fører som forårsaket hendelsen ble beslaglagt. Det var ikke mistanke om promille, melder politiet på Twitter.

Trafikkulykke på Røros

En person er påkjørt ved rundkjøringen Osloveien/Dalsveien på Røros nå i kveld. Politi og ambulanse er på stedet.

Vedkommende skal være oppegående, ifølge de første meldingene.

– Han får tilsyn av ambulansefolk på stedet, sier operasjonsleder Øystein Sagen i Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

Det som skal ha skjedd, er at en bil sannsynligvis har kollidert med en tilhenger. Tilhengeren skal så ha truffet denne personen.

– Han skal videre ha blitt båret inn i en bil, sier operasjonsleder.

Bli med på salsakurs: ønsker at flere menn dukker opp

Rørosmuseet og Salsa Røros inviterer til salsakurs i forbindelse med Rørosmuseets utstilling Dans med oss.

21. – 23. oktober kommer instruktørene Marit og Udesh Anda fra Stavanger. De har holdt kurs på Røros ved et par anledninger tidligere. 

Håper på godt oppmøte

Ingunn Haugseggen er initiativtaker bak Salsa Røros. Hun forteller at hun alltid får et smil om munnen når hun danser salsa. Ingunn har arrangert flere salsakurs på Røros før, og håper at så mange som mulig kommer. 

– Jeg har danset salsa i mange år, og når jeg flyttet hit så tenkte jeg at jeg måtte prøve å få til et kurs på Røros, så jeg kunne få litt flere til å danse salsa, sier Haugseggen.

Ønsker flere menn

Å lære salsa kan være krevende, og for å kunne øve ordentlig, er man også avhengig av at menn stiller opp.  Haugseggen har også lyst til å arrangere lokale dansekvelder, men understreker at det salsa kan være krevende og ta litt tid å komme ordentlig i gang med. 

– Det krever litt, og det er ikke nok å bare gå et helgekurs, for salsa er ganske krevende, spesielt for mannfolk. Og det er der vi strever litt, for vi må ha en mann som kan det litt. Det er vi litt avhengig av å ha når vi skal øve, forklarer Ingunn.

Et friskt pust

Selv har Ingunn danset salsa i mange år, og sier at det er få ting som gjør henne så glad som salsa.

– Jeg synes det er veldig artig, og jeg elsker musikken. Spesielt etter koronatida, så synes jeg salsaen er et friskt pust, konstaterer Haugseggen.

Under kurshelgen vil det bli servert kaffe, kjeks og nøtter i pausene. Deltagere bes ta med innesko med såle som ikke avgir merke i gulvet. Gjerne jobbesko. Det er også anbefalt å ha på løse klær, gjerne treningsklær.

Feirer jubileum for nyorgelet med kirkekonsert

Denne og neste helg feires nyorgelet i kirka sitt tiårs-jubileum med orgelkonserter.

Lørdag er det duket for orgelkonsert med organist Erling With Aasgård i kirka. Helgens konsert og neste helgs konsert med organist Stephen Hicks arrangeres i forbindelse med at nyorgelet i kirka runder ti år.

Erling With Aasgård kommer fra Surnadal på Nordmøre. Aasgård har vært domkantor i Molde og Nidarosdomen samt i Kirkelig fellesråd i Trondheim. Under lørdagens konsert vil han spille stykker fra Vivaldi, Mozart og en håndfull andre komponister. 

Storslagen førpremiere med på Røros kino i kveld

I kveld er det førpremiere på storfilmen Forbannelsen som er spilt inn på Røros. Mange lokale fjes vil være å se på , og en rekke aktører fra filmen vil være til stede.

Filmen Forbannelsen festpremiere i Oslo torsdag 6. oktober, men allerede lørdag vil rørosingene ha mulighet til å se filmen som i sin helhet ble spilt inn i regionen.

Regissør Henrik Martin Dahlsbakken sier litt om hvordan det har vært å spille inn filmen på Røros.

– Aldri har jeg opplevd lignende lokalt engasjement fra statister, filmarbeidere og samarbeidspartnere. Uten deres iherdige innsats hadde vi ikke endt opp med det samme filmen. Naturen i Røros-området er fantastisk, og viste seg fra sin vakreste og villeste side da vi gjorde opptakene høsten 2020. Jeg gleder meg stort til å vise fram resultatet, sier Dahlsbakken.

Forbannelsen er skrevet og regissert av Henrik M. Dahlsbakken (Cave, En affære, Gledelig jul), og er en storslagen beretning om tro og tvil i pandemiens tid, og hvordan samene ble behandlet av det norske storsamfunnet rundt starten av forrige århundre.

Filmen beskriver en stram og streng tid, hvor vi blir kjent med de bankende hjertene som strever med å omfavne sin menneskelige natur, i et samfunn som er altfor trangt. I sentrum står en samisk jente som ble adoptert bort i ung alder, og nå blir kastet ut i en krevende identitetskrise.

Foto: SF Studios

Med film og foto mot høydene

Andreas Kokkkvoll leverer foto -og innholdsproduksjon til små og mellomstore bedrifter, samt rådgivertjenester innen sosiale medier og digital markedsføring.

Andreas er født og oppvokst på Røros, og bor i dag i Elverum med samboer og barn. I dag driver Kokkvoll enkeltmannsforetak men satser innen kort tid på å gå over til å bli et aksjeselskap.

Bygge nettverk og levere kvalitet

Bedriften ble opprettet i 2019/2020, men det var ikke før januar 2022 at Kokkvoll valgte å satse helt på selskapet. 

– Planen fremover er å bygge nettverk, levere kvalitet til en hver tid og strukturere bedriften i enda høyere grad, forklarer Andreas.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I tillegg til å tilby tjenester innen foto, video innholdsproduksjon og rådgivning i sosiale medier, er Andreas Kokkvoll sertifisert dronepilot. Foto: Privat.

– Hvordan fikk du først interessen?

– Det begynte i 2006. Vi var en gjeng som kjørte Twintip og greier i Sverige. Jeg var han feige som ikke turte å ta de sjuke triksene, men jeg kunne godt hoppe etter med et kamera. Da lagde jeg en del filmer, og kom blant annet videre med en film som vi sendte til UKM, sier Kokkvoll.

Balla på seg

Etter at interessen først meldte seg, ble den og kamera lagt på hylla i den mest fartsfylte perioden av ungdomstiden, frem til broren begynte med langdistanse hundekjøring i 2013.

– Her ble det et stort behov for synlighet og merkevarebygging, forklarer Andreas, – Mobilen var ofte førstevalget da jeg ikke kunne bruke «profesjonelle» kameraer. I 2018 møtte meg en superfin type som lærte meg å bruke kamera på en bra måte, og siden den gang har det bare balla på seg, avslutter Kokkvoll.