Tør fortsatt ikke å holde hender

Torbjörn Hedmark-Holm synes at Pride har gjort det enklere for han å være seg selv.

Torbjörn kommer fra Hede i  Härjedalen kommune i Sverige. I 2015 var han en av dem som var med å arrangere Pride i hjembygda, og i 2017 flyttet han til Røros hvor han hadde funnet kjærligheten.

Nå jobber Torbjörn på Norli bokhandel, Vertshuset og Erzscheidergården. Denne uka er det Pride som står i sentrum.

Overveldende

Når Torbjørn var med å arrangere Pride i Hede var det 120 som stilte opp i toget, noe som er langt færre enn på Røros, men som utgjorde ti prosent av befolkningen på det lille stedet. For Torbjörn var det overveldende å ta del i Pride markeringen på Røros i fjor.

– Det var ikke det at jeg ikke trodde det skulle bli stor oppslutning, men man forventer ikke at det skal bli stort første gangen, og da var det veldig godt å se. Under paraden så var det vanskelig å se hvor stort toget var, men når vi kom opp i Bergmannsgata og så at hele gata var full, var det ganske overveldende, sier Torbjörn.

Tør ikke leie hender

Selv om Torbjörn føler at skeive har stor støtte i lokalbefolkningen, er det fortsatt vanskelig å være helt seg selv.

– Hjemme i Hede så kjenner jeg alle sammen, og vet hvem alle er, og da vet jeg at jeg kan gå og holde hand i hand med mannen min, men her kjenner jeg ikke alle, så da blir det til at man ikke holder hender når man går, forklarer Torbjörn.

Har Pride gjort det enklere å være seg selv?   

– Det har hjulpet ja, for nå vet vi at det finnes en bred støtte, men du vet fortsatt ikke hvem du møter på kvelden på de ulike restaurantene og sånt, så man er litt var og forsiktig, forklarer Torbjörn

Hele tiden litt på vakt

Torbjörn tror at skeive har mange utfordringer i det daglige, og at de hele tiden minnes på at man er annerledes.

– Jeg tror at uansett hvor du kommer fra så er nok skeive hele tiden veldig oppmerksomme på omgivelsene, for man tenker hele tiden hva skjer dersom det eller det hender og man er liksom hele tiden litt på vakt.

Heier på samme lag

Pride-markeringen har gjort at Torbjörn føler seg mer velkommen og mer som en del av et fellesskap.

– Akkurat mens det er pride så er det litt enklere, du kan puste ut litt og tenke at nå er det faktisk Pride, og vi kan gå på quizkveld og vi vet at dem som er der er av samme oppfatning. Det er mye enklere og gå på en plass og kjenne seg litt mer som seg selv, når du vet at alle andre der er der av samme grunn. Det er som å gå på fotballkamp, du sitter jo sammen med de som heier på samme lag, sier Torbjörn.

Tre nye butikker åpnet på Domus-senteret i dag

Domus-senteret er fortsatt under oppusning, og i dag åpnet tre nye butikker i senteret.

I dag åpnet Buddy Leker, Kreativ Garn og Vidunderlig i Domus-senteret. 

Ett skritt nærmere målet. 

Senterleder, Henriette Dahl synes det er deilig å komme ett skritt nærmere målet. 

– Det er kjempetrivelig at vi har kommet ett skritt nærmere målet også er det veldig artig når Buddy Leker og Kreativ Garn har fått nye flotte lokaler her nå som er passende for deres drift, også synes jeg det er kjempestas å ha fått med Vidunderlig inn i lokalene til Domus kjøpesenter, sier Dahl.

Buddy Leker

Kreativ Garn og Buddy Leker har nå fått nye lokaler ved siden av hverandre, og deler butikkareal.

Daglig leder ved Buddy Leker, Janne Dragmyrhaug, er fornøyd med nyåpning.

– Det er gørartig at vi endelig er på plass i nye lokaler, det har vi ventet lenge på. Det blir trivelig å dele lokaler med Kreativ Garn, sier Janne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Daglig leder ved Buddy Leker, Janne Dragmyrhaug. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Kreativ Garn

Butikkleder for Kreativ Garn, Lise Krokan Kverneng, synes det blir trivelig å dele areal med Buddy Leker

– Det er litt stressende og vi er i siste liten på alt, og vi skulle gjerne hatt en uke til på oss, men det her blir veldig bra. Det blir trivelig å dele lokaler for da slipper vi å stå bare en på butikken til en hver tid som vi har gjort tidligere, sier Lise.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Butikkleder for Kreativ Garn, Lise Krokan Kverneng. Foto: Svend Agne Strømmevold.

I tillegg til at Buddy Leker og Kreativ Garn har fått nye lokaler i senteret, kommer undertøysbutikken Vidunderlig som et nyt tilskudd til senteret.

Vidunderlig flytter inn i Domus-senteret

Stenger gata og Malmplassen

I forbindelse med Røros Pride vil Malmplassen være stengt fra fredag kl 16 til lørdag kl 16, og Bergmannsgata/Kjerkgata fra kl 10 – 16 på lørdag. Beboere kan parkere i kommunegården på dette tidspunktet. Fra lørdag kl 16 er parkeringssituasjonen normal.

Axel og Jo Bjørner med hovedroller i An-Magritt

Gjengen i Proletarteateret er godt i gang med øvingene til høstens storsatsing «An-Magritt». Nå er også alle de tre hovedrollene på plass-

– Det er en solid trio som skal gi seg i kast med en sterk historie og utfordrende musikk, sier regissør Torstein Fosmo i en pressemelding.

An-Magritt er historien om oksekjøresken fra Kiempeplassen, som faller for tyskeren Johannes Konstknikt. Hun er hovedpersonen i Johan Falkbergets firebindsverk Nattens brød, mens Proletarteateret setter opp musikalversjonen av Edvard Rønning og Henning Sommerro, fritt etter Falkbergets tekst.

– Her er det grytidlig arbeiderkamp, det er kampen for tilværelsen og så visst ikke kvinnenes samfunn, forteller Fosmo.

I rollen som Kølfogden finner vi rørosingen Jo Bjørner Haugom, som i mange år har spilt i Elden på Røros. Mange trønderske publikummere har kanskje også sett ham som Gammel-Bør i Turnéteaterets oppsetting av en annen Falkberget-historie, Bør Børson jr. våren 2022. Kølfogden er en mystisk karakter både i bøkene og i stykket, som en gammel karoliner-offiser som falt lenge før handlingen starter.

– Han er mer en åndelig, praktisk og faglig veileder for An-Magritt, en slags forteller som får bevegelse i historien gjennom stykket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jo Bjørner Haugom og Mildred Marita R. Røthe. Foto: Privat

Johannes Konstknikt kommer med kjærligheten inn i An-Magritts liv når hun får hvile seg i konstkniktbua. Denne rollen spilles av en annen rørosing, Axel Barø Aasen. Han har tidligere blant annet spilt i filmer som «Den 12. mann», og han blir også å se i en rolle i Netflix-monsterfilmen TROLL som har premiere 1. desember i år.

– Johannes er den første som får An-Magritt til å føle kjærlighet, en følelse hun ikke får kjent mye på i det harde samfunnet som gruvesamfunnet på Røros jo er på denne tida.

Rollen som An-Magritt har i musikalform tidligere vært gjort av både Hildegunn Eggen og Ingrid Bergstrøm. I Proletarteateret spilles hun av sparbygg og sopran Mildred Marita Ramberg Røthe, for flere kjent fra både operascenen rundt om i fylket og ikke minst fra Hommelvikscenen som både Evita i stykket med samme navn og Hønse-Lovisa i Ungen.

– Det er en tøff rolle på flere måter. Her er det ei dame som står alene blant menn og må kjempe den samme harde kampen som dem – men hun gir seg ikke. sier Røthe som gleder seg til å spille An-Magritt.

Gjengen i Proletarteateret øver nå jevnt og trutt fram til premieren i Bruket kulturhus 5. november.

Modus – større omsetning enn Cleo og Trend til sammen

I sin første sommersesong har klesbutikken Modus hatt større omsetning enn Cleo og Trend hadde til sammen sommeren 2019.

I april åpnet klesforretningen Modus i de tidligere lokalene til klesbutikken Trend i Domus-senteret. Tomina Villenfeldt var butikksjef for både Trend og Cleo, og er nå butikksjef for Modus.

– Det har gått over all forventning. Jeg tror at det har vært et etterlengtet tilbud, fordi vi har bra merker og bra priser, sier Tomina.

Butikken er enda ikke ferdig, og vil ha en nyåpning etter det har blitt lagt gulv, malt, inngangspartiet har blitt pusset opp og nye skilt har kommet på plass. 

Selv i uferdige butikklokaler, i et senter under oppussning, har Modus overgått begge de tidligere klesbutikkene i senteret.

– Vi har fått mange nye kunder og vi er strålende fornøyd. Dessuten har det vært en kald sommer, og vi har nesten ikke solgt noen shorts, men vi har solgt massevis av andre klær, sier Villenfeldt.

Se også:

Modus åpner dørene på torsdag