Med hjertet i befolkningen

Frank Norvik er glad i å omgås mennesker, og kan godt finne på å invitere noen hjem til middag etter å ha kommet i prat med dem. Frank er utadvendt og finner seg lett til rette hvor som helst, men har aldri sett seg tilbake etter at han flyttet med familien til Røros.

Frank kommer fra Frosta i gamle Nord-Trøndelag, og vokste opp i en gammeldags landhandel.  Nå er han daglig leder på Frost 654 moh AS.

– Jeg kommer fra det som kalles Trondheims kjøkkenhage, og der vokste jeg opp på kjøpmannsdisken i en gammeldags landhandel, sier Frank.

Faren til Frank var grossist som kjøpte inn grønnsaker fra bøndene på Frosta og sendte det rundt omkring i Norge med trailere og båter. Frank husker at det var mye arbeid, men også mye sosialt samvær i oppveksten.

– Det var mye penger i omløp rundt jul, og det var oppgjør en gang i året, forteller Norvik, – Hver eneste dag i hele desember så kom det en bonde på besøk til oss hver kveld som fikk oppgjør og middag, og fikk handlet til jul på dagligvarebutikken vår. Det var Desember for oss, så når julaften kom var foreldrene mine relativt sliten. Jeg husker pappsen bare sovna.

Den gode vert

Helt fra oppveksten har Frank vært vant til at det er mye folk på besøk, og fortsatt i dag er han kjent for å være en raus vert.

– Det var alltid folk hjemme hos oss. Mamma drev butikk og lagde mat til en dunge med folk hele tida. Det var en sånn melting pot, og jeg kunne ha med hvem jeg ville ha med hjem når som helst på overnatting og middag, forteller Frank, og legger til:

VI har hatt gjester på Erzscheidergården som jeg har blitt kjent med på Erzscheidergården, og så har invitert dem på middag. Det har jeg gjort opptil flere ganger. Blant annet et helt crew fra Sky TV, for da inviterte jeg cirka 18 personer på middag, og da måtte jeg gjøre det enkelt, så det ble sodd og akevitt. Norsk mat og norsk øl, fra Røros Bryggeri selvfølgelig, og dem digga det. Det ble en kjempekveld, forteller Frank.

Frank synes det er spennende å møte nye folk, og beskriver seg selv som nysgjerrig på mennesker. Han har ofte pleid å invitere med seg folk hjem på middag, og synes det er spesielt artig når det kommer folk fra andre land og kulturer.

– Drømmen min egentlig er at det samme skal skje når jeg er i utlandet, at jeg skal bli invitert i et utenlandsk hjem på en italiensk middag, eller å komme til noen i Romania som ordener nor kult, hvor stort hadde ikke det vært, sier Frank, – Både Anna og jeg er sosial, og vi har invitert mange hjem. Middagsbordet vårt er det mange som har spist middag rundt for å si det sånn.

I krysningspunktet mellom marka og urbaniteten

Frank har lenge bodd og drevet forretninger på Røros, men sier at du kan ta frostingen ut av Frosta, men han vil alltid forbli en frosting. Uansett har Frank fått et nært forhold til Røros, og har to barn som har vokst opp her.

– Det er rom for veldig mye på Røros, og det er litt unikt i forhold til andre små plasser. Jeg tror det er enkelt å være seg selv på Røros, sier Frank, – Og det med at du har urbaniteten selv om du omtrent bor i marka. Nesten alle som bor i nærheten av Røros sentrum kan spenne på seg skiene omtrent i hagen sin, og så kommer du ut i storslått natur, og det setter jeg veldig pris på. Jeg har aldri angra på at vi flytta hit, det tror jeg du kan spørre kona mi om. Vi har aldri sett oss tilbake. Vi er så fornøyd med at ungene våre har fått vokst opp her. Fader for en plass å vokse opp på.

Lunsjbuffet med helgrillet rein

I dag ble “Trøndersk matfestival – et sted nær deg” arrangert på Røros. Ved Nilsenhjørnet var det salgsboder med lokalmat, der det var mulig å kjøpe et utvalg av lokalmatprodukter fra Rørostraktene. I parken var det uterestaurant. Et matbord med gode retter ga folk muligheten til å få en god lørdagslunsj.  I tillegg var det flere aktiviteter i traktene rundt Røros. 

Trøndersk matfestival – et sted nær deg er i regi av Oi Trøndersk Mat og Drikke som har base i Trondheim. I løpet av sommeren har de to arrangement, det store matmarkedet i Trondheim, og lokalt i hele Trøndelag. Mange småplasser i Trøndelag har tilsvarende matarrangement som det Røros hadde i dag. 

Arrangementet et sted nær deg er en konsekvens av nedstengingen under koronapandemien, da var det ikke noe arrangement i Trondheim, men det var mulig å arrangere små salgsarenaer lokalt. 

Flere dager

Trøndersk matfestival – et sted nær deg foregår fra fredag til søndag. Det foregår også mye rundt omkring i kommunen. Blant annet hos Kalsa Gårdsbakeri, Rørosrein, Stensaas Reinsdyrslakteri og Galåvolden Gård. Men det er kun i dag det var lunsjbuffet i parken ved Nilsenhjørnet, der flere produsenter deltok med salgsboder der det blant annet ble solgt ost, honning, urter, RørosIs, marengsdessert og ferske pinnevafler.

-Lunsjbuffeten er egentlig ganske unik fordi det er et samarbeid mellom Bergstadens Hotel, Stensaasen og Røroskjøtt. Tross at det er prekært med bemanning rundt omkring i alle bransjer, men kanskje spesielt i hotell- og restaurant, så klarer vi å mobilisere og få til noe. Det synes jeg er prisverdig, så ære være alle de som bidrar altså. Det er flott! Røros vi er jo mat i tillegg til hus og verdensarv, sier Marit Evanger i Rørosmat. 

Restaurant

Det var restaurantene fra Bergstadens Hotel som disket opp maten, der gjestene kunne komponere sin egen lunsjtallerken med kjøtt og godt tilbehør. 

I forbindelse med “Trøndersk matfestival – et sted nær deg, spurte Rørosmat om Bergstadens Hotel kunne være med å lage mat i gata. 

-Det syntes vi hørtes kult ut. For å få det til, alle vet jo det at det er kort på bemanning over alt, så fant vi ut at grillbuffet det er fantastisk. Så da har vi dielam, helgrillet reinsdyr indrefilet av svin og burgere. Det er Røroskjøtt og Stensaasen som leverer, så har vi laget mye godt tilbehør, sier hotellsjef ved Bergstadens Hotel, Christoffer Laugen. 

Helgrillet rein

Stensaas Reinsdyrslakteri er rundt på mange arrangement som Trøndersk matfestival i løpet av sommeren, der de viser mangfoldet som man kan bruke rein og vilt på generelt. I dag deltok reinsdyrslakteriet på matfestivalen med helgrilling av rein.  

-Helgrilling av rein det fenger folk, sier Magne Strickert som er medeier og salgsansvarlig hos Stensaas Reinsdyrslakteri AS. 

Dersom man skal grille et dyr fra bunnen av er det en veldig lang prosess, på 11 – 12 timer. Magne forteller at de kjører dyret i en stim som forvarmer, slik at det ikke trengs så lang tid på grillen. Da blir resultatet bedre med saftigere kjøtt. 

Det blir mye oppmerksomhet når man griller et helt dyr. Folk tipper på hva slags dyr som grilles. De fleste ser på størrelsen at det er  lam eller rein. 

Smør

På Rørosmeieriet sin bod kunne man lage sitt eget smør. Der fikk man forklart hvordan Rørossmør lages. Smøret blir laget av rømme. Lars-Eric Granquist som i dag var aktivitetsleder for smørlaging forteller at det er fint for barna å se at det ikke er så vanskelig å lage smør. Man får se at man får en kjernemelk. Han forteller hva kjernemelk er, og hva man kan bruke den til. Og at de får et smør som brukes av de absolutt beste kokkene i Norge. Barna får smøret med seg hjem. 

For å få til smøret rister man rømme i et glass, på ca 14 grader. Det er perfekt temperatur for å få ut smøret og få ut kjernemelken. Man prøver å vaske ut kjernemelken så godt som mulig. Smøret smakstilsettes med litt Norsk havsalt. Risterekorden er på ett minutt, men normalt rister man i 3,5 – 4 minutter. 

Det var ikke bare barn som var innom boden til Lars-Eric. De voksne synes også det er morsomt å riste smør.

-Det er en barneaktivitet, men det er ofte voksne som tilslutt står her og rister. Alle tar med smøret hjem og er litt stolt, sier Granquist. Han legger til at det det også er mulig å oppleve aktiviteter, opplevelser og åpen kafe´ på Rørosmeieriet på ukedager. 

Arrangør lokalt var Rørosmat og Destinasjon Røros.

Her er noen bilder fra Trøndersk matfestival – et sted nær deg 2022:

Trøndersk matfestival. Foto: Tove Østby
Mye godt tilbehør til grillmaten. Foto: Tove Østby
Fjellurt. Foto: Tove Østby
Solsiden Honning. Foto: Tove Østby
Honning. Foto: Tove Østby
Lars-Eric Granquist rister Rørossmør. Foto: Tove Østby
Trøndersk matfestival – et sted nær deg 2022. Foto: Tove Østby
Dessert. Foto: Tove Østby
Pinnevafler. Foto: Tove Østby
Galåvolden Gård solgte pinnevafler. Foto: Tove Østby
SolliaYsteriet. Foto: Tove Østby
Oster fra SolliaYsteriet. Foto: Tove Østby

Blåste over lovlig verdi

Politiet stanset en bil på rv30 v/Øya/Øra. Fører, en mann i 40 åra blåste til over lovlig verdi. Tas med for bevissikring. Avhør tas og sak opprettes melder politiet på Twitter.

Enda større prisoppgang på matvarer enn forventet 

Etter en lang periode hvor mat og drikke har trukket prisveksten ned, kom smellen. Økte priser fra leverandørene ga prishopp på matvarer i juli.


Det har vært en storm av prisøkninger inn mot sommeren: økning i energipriser, drivstoff og fraktpriser, råvarepriser og gjødsel. I juli slo prisøkninger fra leverandørene inn og bidro til prishopp på mat og drikke.
Leverandørene justerer sine priser i februar og juli. I juli slår også jordbruksoppgjøret inn, med økte priser på blant annet korn og kjøttvarer. Som følge av situasjonen med økte strøm-, drivstoff og råvarepriser, er oppgangen større i år enn tidligere år.
Sammenlignet med samme måned i fjor, er prisveksten i juli på 10,4 prosent.

Kraftig oppgang grunnet krigen i Ukraina


– Prisøkninger fra leverandørene gjør at prisveksten øker betydelig i juli. Vi står i en situasjon der alt blir dyrere samtidig, og det slår også inn på prisene på mat og drikke, sier Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke.

Prisøkningene gjelder på alle områder, og det samme bildet ser vi også i landene rundt oss. Krigen i Ukraina har ført til en kraftig oppgang i prisveksten på matvarer internasjonalt.

I Norge har prisoppgangen vært mer moderat, men sterk prisoppgang på energi og andre råvarer har likevel gitt en klar oppgang i kostnader til gjødsel og fôr. I juli slo også jordbruksoppgjøret inn.

Konsumprisindeksen har økt med 6,8 prosent på et år

Prisene har økt med 6,8 prosent det siste året. Som i forrige måneds tall er det særlig matvarepriser og drivstoffpriser som driver veksten.

Prisveksten de siste tolv månedene var 0,5 prosentpoeng høyere enn tolvmånedersendringen i juni, som allerede var svært høy.

– En historisk høy prisvekst på matvarer og alkoholfrie drikkevarer i juli var den viktigste årsaken til oppgangen i konsumprisindeksen (KPI) i juli. Vi har ikke noen gang tidligere målt en tilsvarende prisøkning for matvarer fra en måned til en annen i KPI, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

De siste månedene har vært preget av stigende konsumprisvekst, og denne måneden stiger veksten ytterligere. Vi må tilbake til juli 1988 for å finne tilsvarende tolvmånedersvekst i KPI.

Energipriser holder KPI oppe

Fra juni til juli gikk prisene på elektrisitet inkludert nettleie ned med 1,1 prosent, men de var likevel 18 prosent høyere i juli 2022 enn juli 2021.

De siste tolv månedene gikk prisene på drivstoff og smøremidler opp 47,4 prosent. Fra juni til juli økte prisene på diesel med 0,9 prosent, mens det for bensin ble målt en prisnedgang på 4,1 prosent.

– Til tross for en viss nedgang den siste måneden er nivået på energiprisene fortsatt høyt, og bidro til at tolvmånedersveksten i KPI var høy i juli, om enn ikke i like stor grad som de gjorde i måneden før, sier Kristiansen.

KPI uten energivarer, KPI-JE, viste en tolvmånedersendring på 4,7 prosent fra juli 2021 til juli 2022. Forskjellen mellom KPI og KPI-JE viser at prisene på energivarer har bidratt til å trekke veksten i KPI opp med 2,1 prosentpoeng det siste året.

Prisoppgang på de fleste varer og tjenester

Bak den sterke oppgangen i KPI de siste tolv månedene finner vi også en prisøkning på de fleste andre varer og tjenester. Foruten mat- og energivarer bidro prisvekst på møbler og restauranttjenester mest til at KPI var 6,8 prosent høyere enn ett år tidligere.

– Vi registrer at det er en bred og generell oppgang som preger KPI de siste tolv månedene. Det er svært få varer og tjenester som ikke går opp i pris, sier Kristiansen.

Erna på byvandring

På onsdag var partileder for Høyre, Erna Solberg, på byvandring i Bergstaden som en del av valgkampen. 

Formidlingskonsulent ved Rørosmuseet, Ole Kristian Korssjøen, ga den tidligere statsministeren en omvisning fra Røros hotell til Malmplassen, hvor museumsdirektør Tone Rygg møtte følget og tok over omvisningen.

Sohlbergs plass

Når følget var kommet til Sohlbergs plass, spurte Erna Korssjøen om hvilket forhold maleren Harald Sohlberg hadde hatt til rørosingene.

– Han sa til sine venner i Christiania i 1902 at Røros er en illeluktende dass, og det er litt interessant, for hvis man ser på maleriene til Sohlberg som er malt på Røros, så finnes det nesten ikke et bilde med en person på, fortalte Korssjøen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Erna på Sohlbergs plass

UNESCOs verdensarvliste

Erna fikk en innføring i lokal historie og fikk høre om utfordringer ved å være et verdensarvsted, noe hun hadde gjort seg noen refleksjoner om.

– Det er viktig at vi tar vare på det som er på UNESCO sin liste, og nå har det blitt mange flere steder på lista. Da er det også viktig at man lager noen egne inntjeningsevner, og det gjør man jo på Røros. Jeg mener at litt av dilemmaet er at veldig mange vil på UNESCO sine lister, men utfordringen da blir ofte litt vanskeligere, for da blir pengene fordelt på litt flere. Vi er opptatt av at vi skal ta vare på de gamle bygningene, sørge for at vi har penger til Bygningsvernsenteret, og bidra med at de kan ha midler til å kunne dele ut, forklarte Solberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Museumsdirektør, Tone Rygg, sto for siste etappe i omvisningen. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Fornøyd med oppholdet

Erna var fornøyd med oppholdet på Røros, og forteller at hun lærte mye fra omvisningen.

– Det har vært veldig fint, sa Solberg, – Det er et vakkert sted og det var fint å gå en tur i går kveld. Det er også gøy å se. Jeg lærte noe nytt om Harald Sohlberg. Jeg har jo vært her før med mannen min og besøkte gruvene i fjor, og da gikk vi mye rundt og studerte og leste på skiltene. Men når du går og blir guidet, så får du med deg litt mer om hele historien rundt, og om hva som har blitt vernet, og hvilke utfordringer det kan by på.

Ole Kristian Korssjøen har guidet Solberg i Olavsgruva tidligere, og var fornøyd med å ha formidlet til en vitebegjærlig og interessert rikspolitiker.

– Hun var her i fjor og besøkte Olavsgruva, så hun har allerede fått litt innblikk i røroshistorien, så det her ble en liten oppfriskning, og vi fikk formidlet historien om Røros og Røros kobberverk. Det er klart, det er litt begrenset hva en klarer å formidle på 20 minutter, sa Korssjøen.-

Tone Rygg synes også det var verdifullt å kunne formidle litt av situasjonen i verdensarven Røros til Solberg.

– Det er jo viktig for oss å fortelle litt om det vi holder på med. Vi er helt avhengig av offentlig støtte og at vi er synlige i det politiske landskapet. Det å bare få sagt litt om hvordan det fungerer er en mulighet vi må benytte oss av, forklarte Tone.