Rørande Røros

Dette er et bidrag til sommerens skrivekonkurranse hos Rørosnytt hvor man har mulighet til å vinne 10.000 kroner. Send inn ditt bidrag her.

Bidraget er skrevet av Hjørdis Almelid Vikenes.

Rørande Røros

Rehab – det var ein gong ein rehab som låg fint til i historisk landskap og med tilsette som møtte dei tilreisande med faglege blikk og rause hjarta.

Moan gård – ein helsefremjande stad med leilegheiter som var rotfesta i dette med hardt arbeid og fokus på det etelege som grunnpilarar for framtida si helsebringjande utsikt.

Røros – med plass for gruvehistorikk og nybygde dragar, og kyrkja der det var så trygt å vere at den yngste i flokken sovna medan presten heldt kveldspreika.

Butikkfolket – som møtte dei tilreisande med hjelpsame og løysingsorienterte svar. Ein fekk til og med rabattar i fleire butikkar når ein var bebuar på rehaben. For ei genial ordning altså.

Fyll – ja det opplevde ikkje vi akkurat, men feilfylling fekk vi med oss på eine ferda til Bergstaden. Det å ha to bilar med to ulike motorar som treng to ulike typar drivstoff, kan ein varm sommardag gå litt skeis. MEN – fantastisk sørvis på ein bilverkstad på Røros som stilde opp også etter ordinær arbeidstid for å hjelpe ein tilreisande familie. Nett i det toget rulla avgarde og kjerringa og borna hadde sett seg tilrette i togseta, kom familiebilen vår seg på vegen att. Dermed fekk kallen ein roleg tur sørover, og i toget var det eit herleg liv.

LHL – den gongen var det LHL som dreiv rehaben på Røros og det gjorde dei på gode måtar. No er det Unicare som tek i mot dei tilreisande, og det er flott at det framleis er mogleg å komme til Trøndelag for å få gode innspel til ulike sider av livet.

Seterliv – å ta seg ein tur til seters, kan ein gjere mange stadar. Å ta seg ein tur til Dalsbygda og komme til ei seter der det var dyr og ein kunne kjøpe fersklaga ost, ja det er ikkje kvardagskost, men dessto gledelegare.

Skodespel – altså det å vere føresette til born som er på rehab, ja det er tidvis å strekkje sine eigne grensar slik at strikken slitnar og ein faktisk må dumme seg litt ut. Det var ikkje i tankane at vi foreldra skulle verte skodespelarar i løpet av familieopphaldet, men sjølv om vi øvde for lite, var det moro å visualisere litt medan vi var samla til helsefremjande arbeid. Latter – e kje det ein faktor i dette arbeidet også?

Rørande – ikkje berre var det rørande å få oppleve ulike sider av landskapet i Bergstaden, men det var også rørande å sjå dei vennskapa som vart knytta hjå dei unge og hjå oss føresette. Vi i foreldregruppa har framleis kontakt sjølv om det er mange år sidan vi var på Røros no, og dei unge finn kvarandre raskt i den digitale verda når dei vil det. 

Oppsummerande – det å verte tatt ut av si “daglegdagse tid” som familie og ha fokus på seg sjølv, er ein luksus som ofte kjem av at ein har ei helseutfordring eller to. Like fullt har det hjelpt oss fleire gongar å mimre til dei gode opplevingane vi alle hadde på ein rehab i hine hårde dagar. Det å leve i eit velferdssamfunn, kan gje oss slike goder. La oss ikkje ta godene heilt som sjølvsagde. Velferdsstaten er noko som kvar generasjon må forme og ta vare på. Røros er ein flott stad å ha rehab på.

Å vere på rehab gjev ein tid til å snakke saman, både ute i naturen og elles. Foto: Hjørdis Almelid Vikenes

Vil at vedtaket om helårs gågate ikke iverksettes før trafikkplanen er klar

I underkant av 30 næringsdrivende har skrevet under på et brev til kommunen som anmoder om at vedtaket om helårs gågate ikke trer i kraft før det er utarbeidet en trafikkplan.

I kommunestyret ble det i desember 2020 vedtatt en planstrategi som sier at det skal utarbeides en transportstrategi i 2023. 

– Det sees som naturlig at trafikkplan for sentrum blir en nødvendig del av denne strategien, står det i brevet. 

I brevet anmodes det om at vedtaket om helårs gågate ikke trer i kraft før det er utarbeidet en trafikkplan. Brevet er signert av 29 næringsdrivende i Kjerkgata.

– Vi tar det som en selvfølge at tema gågate blir behørig vurdert i prosessen frem mot en trafikkplan, heter det i brevet.

Foretaksendringer fra den siste tiden

Et foretak har endret formål, et er slettet og et har skiftet formål og deltakere 

Experience lyd DA

Experience lyd DA har endret formålet i bedriften og vil nå fokusere på å levere tekniske tjenester tilknyttet arrangementer og underholdning. Kjetil Strand har gått ut og Tore Meli har kommet inn. John Arne Langen har en 50 prosent andel, Marianne Moseng Breigutu har en 30 prosent andel, og Tore Meli har en andel på 20 prosent. Deltakerne har samlet et ubegrenset og personlig ansvar for selskapsgjelden, i et ansvarlig selskap med delt ansvar(DA) hvor hver deltaker bare kan belastes opptil sin ansvarsdel.

Røros mat og vinhus

Aksjeselskapet Røros mat og vinhus er slettet fra foretaksregisteret.

Mediastorm AS

Mediastorm AS har endret styret. Styreleder er Ketil Stene Jansen og styremedlemmer er Hilde Ingeborg Myhren, Henrik Raaden Slettum og Kurt Ove Næslund. 

Styrke til kropp og sinn

Mona Nygård har i mange år praktisert mediyoga og i løpet av en uke er det over 70 personer som lytter til hennes instruksjoner for å få mer ro og balanse i livet.


Det finnes mange forskjellige typer yoga, men hos Mona Nygaard praktiseres det som kalles for Mediyoga.

Man deler de ulike yogatypene inn i flere kategorier: Den dynamiske, og så er det den  meditative typen, som Mediyoga som bygger seg ut i fra. Det er en gammel yogaform hvor meditasjon er et viktig element.
Uansett hvilken type yoga form man praktiserer så handler det om bevissthet. Det handler om å være seg selv bevisst og alt det du gjør påvirker deg fysisk, mentalt og emosjonelt, så disse tre aspektene er det man jobber ut i fra når man praktiserer yoga.  


– Det aller viktigste du griper fatt i er pusten, og pusten i yoga heter pranayama som er en
dyp pust som roer ned kropp og sinn umiddelbart. Pusten hjelper kroppen både til å slappe av og er vår viktigste kilde til energi. Prana betyr livsenergi og yama er kontroll, så det handler om å få tak i den gode kvaliteten i livet ditt. Det handler også om at du selv gjør valg. Du har alltid et valg, så om du velger å være det valget bevisst er veldig bra. Det handler ikke bare om å gjøre yoga på matta, men det handler om å ta med seg den kunnskapen videre ut i livet, man kan få lov til å stanse opp og puste være bevisst hvordan kroppsholdningen din er, være bevisst hvilke tanker du har. Det er du som er sjefen i ditt liv, så det er det vi jobber med i yogaen, og den yogatimen er da en treningsøkt til å bli seg selv bevisst, forteller Mona når hun skal forklare hva yoga er.

Foto: Anita Sivertsgård

Lytte til kroppen


Mange mener at den perfekte yogastillingen er det viktigste når man utøver yoga, men i mediyoga er man ikke så opptatt av det. Det viktigste er at man kjenner at kroppen kan beveges uten at man skal være verdensmester, prestere, konkurrere, være bedre enn noen andre. Det viktigste er at man skal bare kjenne og lytte til kroppen her og nå.

Hva var det som gjorde til at du begynte med yoga og etterhvert ble yoga instruktør?  

– Jeg begynte jo faktisk først som yogainstruktør før jeg egentlig hadde praktisert yoga selv, forteller Mona og ler.
Jeg har egentlig vært en slik person som har vært ute å klatret i trær, løpe og gå på ski, og hadde fullt tempo på jobb. Under en kick-off på min gamle arbeidsplass skulle en av mine kolleger presentere Mediyoga. Det var veldig rart for meg å sitte slik i en ring på gulvet og holde på med dette. Selv om jeg er fysioterapeut har jeg jobbet mye med pusteøvelser og avspenningsøvelser underveis i utdannelsen min, men da jeg møtte Medieyoga for første gang falt pusten min på plass for første gang. Det høres kanskje rart ut, men jeg tenkte bare -Hva skjedde her? Det var en merkelig opplevelse. Jeg kunne heller ikke sitte i skredderstilling da jeg begynte med Mediyoga. Etter den ene timen så meldte jeg meg rett på mediyoga instruktør kurs. De andre kursdeltakerne hadde lang erfaring med yoga, mens der satt jeg og kunne skilte med en halv time, forteller Mona og ler av sin egen opplevelse.

Stadig i utvikling

Instruktørkurset varte i en halvt år, før Mona startet opp med små yogagrupper for å prøve seg litt frem. 

– Det var kjempeskummelt til tross for at jeg i mange år hadde jobbet med grupper og behandlinger av mennesker som fysioterapeut og akupunktør. Etterhvert tok jeg en toårig utdannelse som instruktør for å lære mer. Hvert år reiser jeg på retreat selv med yogalærere som selv kjenner løfter meg og utfordrer meg videre. Det er viktig at man føler man blir løftet frem av sin yogalærer og får påfyll til å kunne gi mer i mine yogagrupper.

Både private og bedrifter

I løpet av en uke har Mona over 70 personer hun tar med inn i yogaen fordelt på opptil ni grupper. Hun har flere grupper for individuelle, men også mange bedrifter sender sine ansatte til Mona for å praktisere yoga.

Hva gjør det for deg å følge så mange mennesker inn yoga?

– Det er helt fantastisk for dette er en yogaform hvor man skal la folk få ta ansvar selv. Jeg skulle veldig gjerne ha hatt flere som gjør yoga på egenhånd, for jeg vet pusteteknikker og små pusteøvelser vi gjør i gruppene er veldig enkelt å gjøre ellers også. Pusten har du med deg overalt og det gir en helt ny hverdag for de som utøver yoga. 

Foto: Anita Sivertsgård

Et bindeledd i behandling

Kort fortalt er yoga ulike øvelser, pusteteknikker, dybdeavspenning og meditasjon som skal styrke kropp og sinn. Selv om yoga er en eldgammel tradisjon, er det stadig fornyinger å spore på yogasentrene landet rundt. På treningssentre og yogasentre lover tilbyderne av yogaklasser styrke, smidighet, balanse og nedsatt stress.

– Som fysioterapeut gir jeg mange øvelser og mange av yogaøvelsene er rene fysioterapi øvelser, men du er mye mer bevisst i yogaøvelsene for der har du mer bevissthet på pusten din.  Du har en ro rundt deg i stedet for at du skal pumpe hardere og hardere. I yoga skal du ikke tenke at du skal bli bedre og bedre, her er det snakk om å være her og nå, og du setter deg ikke noen mål på at du skal klare det ene eller det andre treningsmålet. Du må kjenne etter dagen i dag hva du klarer, forklarer Mona.

– For min del har yoga knyttet mer sammen den vestlige medisinen som jeg har fra fysioterapien sammen med den østlige medisinen gjennom akupunkturen, så har yogaen blitt en bindeledd mellom disse to både i forhold til øvelsene som blir gitt, så det har blitt en god trekant som gir meg som behandler en helhet i det jeg driver med.