Litterær vandring i verdensarven

Røros bibliotek inviterer til litterær vandring i Bergstaden.

Mange forfattere har skrevet om Røros opp igjennom tidene. Nå får vi muligheten til å høre om hvordan verdensarven har blitt tolket i litteraturen.

Uhøytidelig omvisning

Det er andre året Røros bibliotek arrangerer litterære vandringer i Bergstaden, og biblioteksjef Ellen Vibeke Solli Nygjelten byr på 14 stopp med høytlesning, dikt og relevante litterære koblinger. Posjektet gjennomføres med økonomisk støtte fra Nasjonalbiblioteket, og det er gratis å melde seg på.

– Det blir et uhøytidelig opplegg og vi skal bare ha det hyggelig. Så kan det hende at vi kanskje lærer å se byen vår på en ny måte, forteller Vibeke.

Mange påmeldte

Det blir arrangert tre litterære vandringer og det er lagt til tre forskjellige dager så så mange som mulig får muligheten til å bli med. Vandringene foregår 14, 22 og 29. juni.

– tanken i utgangspunktet var, hva har forfattere skrevet om Røros, spesielt i skjønnlitteraturen, forklarer biblioteksjef Ellen Vibeke Solli Nygjelten og fortsetter, vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger på fjorårets litterære vandring, og det var så mange påmeldte at var det kø for å bli med.

Oppleve biblioteket utenfor biblioteket

Ellen Vibeke vil stoppe på noen kjente og flere uvanlige stoppesteder og servere en lett blanding mellom litteratur og historie. Det å finne frem passende litteratur har vært den mest krevende jobben, og hun har fått gode tips etter å ha etterspurt det på facebook.

– For eksempel kan jeg si at jeg presenterer en litt annerledes litteratur enn man kanskje forventer. Men det disse historiene – som også tar for seg noe sakprosa – har til felles, er at alt er knyttet til Røros på en eller annen måte, forteller Solli Nygjelten.

Ellen forklarer at vandringen på sett og vis er som å oppleve biblioteket utenfor biblioteket.

– Derfor håper jeg at dette initiativet gjør at enda flere vil få et forhold til oss, avslutter Vibeke.

Verdens miljødag

Leserinnlegg av Christian Elgaaen.

Siden 1972 har verdens miljødag blitt markert 5. juni. Dagen ble etablert av FN
for å øke folks bevissthet omkring miljøspørsmål. Gjennom disse 50 årene har
verden klart å løse flere miljøproblemer, slik som sur nedbør og hull i ozonlaget.
På samme tid har andre store problemer oppstått og blitt forsterket. Tap av
biologisk mangfold, plast i naturen, overforbruk av ressurser, forurenset luft og
global oppvarming er noen eksempler.

Bare én klode
Årets tema på verdens miljødag er kampanjen «Bare én klode», som handler om
at jordkloden er vår eneste beboelige planet og derfor må vi ta vare på den. Den
siste rapporten fra FNs klimapanel er heller ikke denne gangen til å misforstå.
Verden har det travelt dersom vi skal unngå konsekvensene av klimaendringene.
I Røros kommune er vi i gang med å kutte klimagassutslipp. For første gang har
kommunen i år lagt fram et klimaregnskap, der vi ser utslipp i ulike sektorer.
Dette er et viktig verktøy når vi skal kutte enda mer utslipp i åra framover.
Omleggingen til en mer miljø- og naturvennlig politikk må skje raskt, og på en
slik måte at alle innbyggere er med på laget. Vi må redusere utslipp og ta vare
på naturen, samtidig som fellesskapsløsningene i samfunnet utvikles. Den røde
og grønne politikken hører sammen, og det trengs mye mer av den
kombinasjonen.


Christian Elgaaen
varaordfører (SV), Røros

Plateanmeldelse: Å fela ho let

Av og til er det viktig og gjør godt å forlate komfortsonen – også når det gjelder musikk. Det har jeg gjort denne gangen og møtet med fela til Olav Luksengård Mjelva har ført med seg herlig påfyll.

Anmeldelsen er gjort av Tor Hammerø, musikkanmelder i Nettavisen.

Det er knappe tre år siden jeg hørte Luksengård Mjelva for første gang. Det skjedde med det norsk-svenske folkemusikkbandet Sver som satte hverandre stevne i en rekke grenseland. Det og de fascinerte og begeistra meg og det har ført til at jeg gleda meg til Luksengård Mjelva (38) fra Røros nå på egen hånd også.

Sammen med både fela og hardingfela si – han har sikkert flere på lur også – tar han oss med på ei rundreise i sitt musikalske univers. Han har plukka frem låter, halling, jig, polska, vals – og sikkert en hel del andre herligheter også, som han har gjort sammen med andre tidligere – blant andre Sver – og som han lenge har ønska å gjøre aleine. Så og si alt har han skrevet sjøl og noe er også helt nytt. På noen av de nye låtene har han også fått med seg Adam Johansson (gitar), Ronny Kjøsen (trekkspill) og Jonas Østbyhaug (bass). Det skader heller ikke.

Det er en personlighet i uttrykket og en livsbejaenhet i spillet hans som skinner gjennom fra første strøk. Sjøl om jeg altså ikke er veldig på musikalsk hjemmebane her, så trives jeg alltid når det swinger og det gjør det så avgjort av Olav Luksengård Mjelva, felene hans og spillet hans.

Fra skistav til Krokstav

Ski og staver har knapt fått tid til å tørke, før fjellsko letes fram fra loft og kjeller. Fra 1. juni inviterer nemlig Brekken IL, Ski & Trim til turorientering for 21. gang, og det er mange som venter spent på å finne ut hvor postene er plassert i år. 

Tekst: Bygdefolket.no ved Elisabeth  Larsdatter Bakke Skott

Krokstaven ble arrangert første gang i 2002 i forbindelse med Fjellets år. Siden den gang har Brekken IL lokket bygdefolket ut på turorientering, ti turmål hvert år. Arrangøren har forsøkt å velge en blanding av ukjente perler og velkjente utfartsmål i nærmiljøet.

For å delta på Krokstaven, har du to alternativ. Enten kjøper du krokstavkort og kart på Coop Marked Brekken, eller så laster du ned Trimpoeng-appen på din smarttelefon. Du melder deg på Krokstaven ved å trykke på “Finn en konkurranse”.

Krokstaven starter tradisjonen tro den 1. juni, og avsluttes 15. september. Hvert av de ti turmålene skal besøkes bare én gang i løpet av konkurranseperioden. Voksne som har besøkt alle ti turmål er med i trekninga av selveste krokstaven og andre fine premier. Barn under 15 år trenger ikke besøke mer enn seks turmål for å delta i premietrekninga.

I tillegg kan du delta i bildekonkurransen. Da merker du bildene dine med #krokstaven2022 på Instagram, eller deler bildene dine på Brekken IL Ski & Trims facebookside.

Brekken IL ønsker å bidra til folkehelse og inkludering gjennom å få flest mulig til å delta på Krokstaven. Derfor forsøker de å finne turmål som appellerer til gammel og ung, fastboende, hyttefolk og alle der i mellom.

Årets Krokstavposter er: 

  1. Brekkfjellet
  2. Djupskardtjønna
  3. Finnknippen
  4. Hyddkroken
  5. Høgvollknippen
  6. Rutrøysa
  7. Sandbekken, Hyllingsdalen
  8. Skurtjønna, Fjellheim
  9. Tritjønnan
  10. Masta ved Våkhåmmåren