Bli med Take Five på øving

Med yngstemann på snart 72 år har ikke Take Five de helt store planene for fremtiden. Men øve sammen gjør de fortsatt hver uke.

Take Five var mest aktiv på 60-tallet men har siden skiftet ut medlemmer og utviklet seg i nye retninger. Som navnet tilsier var de opprinnelig fem, men nå er de bare tre: Tore Tingstad, Jan Bjørnar Bårdstu og Arnt Erik Bukkvold.

Vi tenker ikke fremover men bakover

Selv om Take Five øver hver uke er det ikke mer enn en konsert eller to i året de har ambisjoner om å gjennomføre. Jan Bjørnar Bårdstu setter pris på å ha et avslappet forhold til musikken.

– Vi tenker ikke fremover lenger, men bakover. Vi øver når vi har lyst og hvis det er en dag vi ikke har lyst så prater vi heller litt tull og så går vi hjem igjen. Vi har det rett og slett som en sosial sak. Vi spiller på kaffestuggu et par ganger i året. Ute i gården på sommeren hvis været holder, forklarer Jan Bjørnar og fortsetter:

– Men vi spiller ikke til dans lenger, det orker vi ikke. Vi er for gamle til det. Vi må hjem og ta medisinene våre, ler han spøkefullt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Take Five Wall of fame på veggen i øvingslokalet. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Middelalder-inspirert

Musikerne i Take Five har kjent hverandre siden starten av 60-tallet og startet bandet i 1965. Siden da har de utforsket flere sjangere og har dratt med seg flere tiår med musikkstiler inn i repertoaret.

– Vi ville ikke begrense oss til det gamle repertoaret, for i så fall måtte vi ha holdt oss til 60-talls musikk. Nå spiller vi litt mer nytt, men vi har ikke kommet oss helt til 2000-tallet enda, innrømmer Jan Bjørnar.

 – Det begrenser seg jo litt med den besetninga vi har og, for med tre man er det ikke alt man kan få til. Vi holder på å prøve oss på litt middelalder-inspirert musikk, også spiller vi en del The Beatles og litt av hvert, forklarer Tore.

Knekte trommestikkene

På 60-tallet var Take Five svært aktive og spilte i perioder rundt tre kvelder i uka hele året. De var husorkester på Røros Hotell i flere år, og gikk i en periode under navnet The Stures.

– Jeg husker da vi hadde spilt hver dag i nesten tre måneder, og jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle slutte. Da jeg var ferdig med den siste spillejobben så tok jeg trommestikkene og knekte dem, også heiv jeg dem i peisen i peisestua på hotellet – Så gikk jeg. Fjorten dager etterpå så var vi i full gang igjen. Den sirkushesten fornekter seg aldri, ler Tore.

Dialogkonferanse 1 – Arbeid med budsjett- og økonomiplan 2023-2026

2. Desember skal Budsjett- og økonomiplan 2023-2026 vedtas i kommunestyret, men arbeidet med planen har allerede begynt.

Oppstarten på budsjett- og økonomiplanarbeidet ble markert med dialogkonferanse 1 som ble avholdt på Storstuggu 13. mai.

Psykisk helse for barn og unge

På dialogkoferansen ble kommunestyret informert om status for økonomiarbeidet i årene fremover.  Hovedtema på årets konferanse var “psykisk helse for barn og unge”, og i den forbindelse fikk kommunestyret presentasjoner om UngData, ABSOLUTT-programmet, folkehelse og brukerundersøkelsen fra psykisk helse og rus. Kommunestyret fikk også høre professor i sosialmedisin, Stein Krokstad, holde et innlegg om endringer i psykisk stress og livskvalitet hos ungdom og unge voksne. I tillegg ble det holdt en presentasjon om status og revidering av den interkommunale samarbeidsavtalen med Os og Holtålen kommuner. 

Prioriterte satsningsområder

På  slutten av dialogkonferansen delte kommunestyret seg inn i fire arbeidsgrupper, og diskuterte innad i gruppene hvilke satsningsområder som skulle prioriteres i den kommende budsjett- og økonomiplanen. Gruppenes forslag skal legges frem for kommunestyret den 2. juni. Da skal avgjørelsen tas om hvilke tre satsningsområder som skal ligge til grunn for kommunedirektørens forslag til budsjett- og økonomiplan 2023-2026.

Næringshagen vil involvere hytte-eiere i lokalt næringsliv

Rørosregionen Næringshage har satt i gang et prosjekt hvor de vil kartlegge hytteeiere i regionen som ønsker å tilføre kapital eller kompetanse til lokalt næringsliv. 

Røros kommune gjennomførte for noen år siden en spørreundersøkelse hvor 25% av hytte-eiere svarte at de hadde kompetanse og ressurser de ønsket å benytte på Røros. Siden da har det lokale næringslivet utviklet seg, flere bransjer er i vekst, merkevaren Røros har blitt styrket, og flere bedrifter er mer interessante for investorer enn tidligere.

Næringshagen har søkt Trøndelag fylkeskommune og Rørosbankens Næringsfond om midler til å kartlegge hytteeiere i kommunen og ønsker gjennom prosjektet å sette sammen en investorgruppe av hytteeiere som vil engasjere seg. 

Som en regional utviklings- og kompetanseaktør, vil Næringshagen med dette prosjektet involvere hyttebefolkningen som en viktig ressurrs inn i næringsarbeid og utvikling. 

I forbindelse med kartleggingen av hytteeiere inviterer Rørosregionen Næringshage til infomøte 15. mai på Trevarefabrikken hvor hytte-eiere skal få informasjon om lokalt næringsliv og prosjektet.

I musikkbrakka med Osmium V

Prog metal-bandet Osmium V gikk videre til UKM regionfestival Ørland og venter nå på å få svar på om de går videre til den nasjonale UKM-festivalen på Stjørdal. I mellomtiden øver det nye bandet i musikkbrakka.

Osmium V har spilt sammen i et halvt år og holder seg til sjangeren progmetal. For tiden jobber bandet fram mot en albumutgivelse og flere konserter som de har planlagt til høsten.

Bandet består av Edvard Leander Lundquist Langen (14) på bass, Kevin Westum Meli (19) på trommer, Peder Angel Lundquist (18) på vokal, Sivert Fløttum (17) på gitar og Øystein Dalbakk Myre (18) på keyboard.

Egne låter

– Jeg og Kevin har spilt sammen før i et annet band, men det gikk ikke helt bra. Da fikk vi ideen om å kanskje skape et nytt band, også kjente vi litt folk og starta, forteller Peder

Osmium V spiller egenkomponerte låter, og som regel er det Kevin Meli som står for komponeringen. Meli spiller trommer, men også bass og gitar, og skriver tekstene i samarbeid med Peder.

– Jeg kan jo ingenting om teori og sitter bare og fikler med ideer til jeg finner noe som er tøft. Så møtes vi her og så gir jeg ideene over til Øystein Dalbakk Myre, og han klarer å sette ting sammen, for det klarer ikke jeg, forklarer Kevin.

Utfordrende sjanger

Progrock og prog-metall er kjent for å være svært teknisk krevende sjangere. Edvard Leander Lundquist Langen har bare spilt bass i tre måneder, og synes det er en stor utfordring å spille i en så vanskelig sjanger. 

– Først når vi dro han med så tenkte jeg at herregud han har bare spilt i noen måneder og kommer ikke til å passe inn, men med én gang så bare gikk det, forteller Meli.