Katrine er ung motivator (+)

Katrine Silderen-Moholt er en av to ungdommer ved Røros skole som nettopp er blitt Ung MOTivator. Katrine går på 9. trinn, og oppgavene hennes er å ha MOT-økter på 6. og 7. trinn på Røros, Glåmos og Brekken, slik at de skal få en bedre overgang til ungdomsskolen.

Elevene som ønsker å bli Ung MOTivator søker i MOT-timene. Søknaden gis til MOT-coachen, så må elevene vente i spenning om de blir valgt ut. Katrine ønsket å bli Ung MOTivator fordi hun ønsker å få til en bedre skolehverdag for alle, og prøve å få slutt på mobbing. Mandag og tirsdag forrige uke var Katrine på Ung MOTivator-kurs i Trondheim.

MOT skal utvikle robust ungdom som inkluderer alle. MOT-coach ved Røros skole, Birgit Taagvold Mølmann er veldig stolt over at Røros skole nå har fått to nye unge MOTivatorer. I tillegg til Katrine er Mads Ingebrigtsvold også Ung MOTivator.

Ung MOTivator Katrine Silderen – Moholt og MOT-coach Birgit Taagvold Mølmann. Foto: Tove Østby
Nora Haagaas og Katrine Silderen-Moholt. Foto: Tove Østby

Hyggelig start på skoledagen (+)

I dag er MOT til å glede dagen. MOT ønsker at flest mulig skal glede mest mulig. Og gjerne med minst mulig midler. Det kan koste så lite, men bety så mye.

MOT til å glede-dagen handler om å ha MOT til å bry seg, og MOT har oppfordret ungdom og voksne over hele landet til å lage tidenes varmeste dag. Ungdomstrinnet ved Røros skole fikk en hyggelig start på skoledagen i dag.

https://vimeo.com/648954170
Katrine Silderen-Moholt og Birgit Taagvold Mølmann ble intervjuet av Tove Østby

Når elevene på ungdomstrinnet ved Røros skole kom på skolen i dag, ble de møtt av et hei fra MOT-ungdommene, som også serverte pepperkaker og drops. I tillegg sto det noen hyggelige ord på skapene til elevene.

– Elevene ble ganske overrasket. Men jeg tror mesteparten ble ganske glad, sier Ung MOTivator, Katrine Silderen-Moholt.

Nora Haagaas og Katrine Silderen – Moholt. Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby

Kompetansekrise i den samiske barnehagesektoren (+)

Over hele landet er det mangel på samiskspråklige pedagoger, og det utdannes for få samiskspråklige barnehagelærere, noe som har negativ innvirkning på kvaliteten på det samiske innholdet i barnehagene. – De samiske barnehagene står i store utfordringer som er så strukturelle at barnehagene alene ikke klarer å løse utfordringene, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR).

Derfor blir samiske barnehagers kompetansekrise, finansiering, manglede utdanningstilbud og utfordringer på kvalitet tema for Sametingets plenum i desember. Bakgrunnen for saken er tilbakemeldinger fra flere barnehager over hele landet om store og alvorlige utfordringer. Alvorlighetsgraden i sakene fra samiske barnehager er av en slik dimensjon at Mikkelsen er bekymret for den samiske barnehagesektoren. 

– Det er med stort alvor jeg løfter denne saken til plenum. Plenum inviteres nå til å peke på strukturelle, lovmessige og innholdsmessige strategier som må skje for at vi skal løse krisen barnehagene står i, sier Mikkelsen.

Sametinget er i dialog og følger opp flere kommuner hvor barnehagetilbudet møter utfordringer. Mikkelsen peker på at kommuner, regjering, Sametinget og statlige aktører har et stort ansvar siden dette er utfordringer som har et historisk bakteppe.

– Det samiske samfunnet står nå i spagat mellom konsekvensene av manglende utdanningstilbud og samiskspråklig kompetanse på den ene siden, og stor etterspørsel og krav fra det samiske samfunnet på den andre siden. Skal vi se dette i et historisk perspektiv så er det direkte konsekvenser av fornorskningen og etter min mening er denne kompetansekrisen en av de største utfordringene vi står ovenfor. Jeg melder nå fra om at det er en krise, sier Mikkelsen.

Mikkelsen ber plenum vær tydelige i sine forventninger og viser til at regjeringen har lovet tiltak i Hurdal-plattformen.

– Det er viktig at plenum drøfter dette. Det må gå en tydelig beskjed fra Sametingets representanter til hele samfunnet om at nå må vi alle gjøre et krafttak for samiske barnehager. Når jeg skal møte regjering, kommuner, universiteter og høgskoler trenger jeg et sterkt mandat fra plenum om at denne situasjonen må løses nå, ikke i morgen. Regjeringen i Hurdal-plattformen lover tiltak for å forbedre situasjonen, det må plenum svare på og peke ut retningen på vegne av det samiske samfunnet, sier Mikkelsen.

Han sier at denne situasjonen fører til at samiske barn ikke får innfridd sin rett til et barnehagetilbud som er bygd på samisk språk og kultur.

– Dette er en reell trussel for samiske barns oppvekstsvilkår. Det kan vi ikke godta, sier Mikkelsen.

Traktorhenger med gravemaskin veltet (+)

En traktorhenger med en gravemaskin har veltet i grøfta nederst i Sundbakken. Gravemaskinen ligger på siden og traktoren står delvis ute i veibanen og sperrer deler av krysset. Mannskaper er på plass for å berge både henger og gravemaskin.

Etter det Rørosnytt kjenner til er det ikke snakk om personskader.

Traktoren står delvis ute i krysset. Foto: Tore Østby

Flyforviklinger på flymøtetur (+)

Fungerende ordfører Christian Elgaaen er på vei hjem etter møte med samferdselsdepartementet om flyruta mellom Røros og Oslo. I går kveld fikk han melding om at morgenflyet til Røros i dag var kansellert. Senere kom det en løsning på plass, og Elgaaen fikk plass på et fly med Ørland som mål, som skulle mellomlande på Røros. Nå sitter han i flyet, og han har mottatt en ny melding.

Christian Elgaaen. Foto: Tore Østby

– Opprinnelig avgang til Røros tirsdag morgen ble kansellert i går. Jeg ble booket om til avgangen til Ørland. Dette flyet skulle egentlig mellomlande på Røros. Flyet er nå forsinket med en og en halv time. Sitter i flyet på Gardermoen nå, og det kom nettopp melding om at flyet først går til Ørland, deretter forhåpentligvis til Røros rett etter det. Dette er jo rett og slett helt håpløst, sier Christian Elgaaen til Rørosnytt, før telefonen må settes på flymodus.

Trykk play under saken for å høre intervju med Cristian Elgaaen i flyet på flyplassen på Ørland.