Nå er det igjen full fart i bruktbutikken hos FIAS i Havsjøveien. Butikken var koronastengt i noen måneder. Da butikken åpnet igjen 1. september var den nesten tom, nå fylles butikken opp igjen, og det er mulig for folk å levere ting til butikksalg.
informasjonsrådgiver hos FIAS Berit Selboe-Coote er glad for at bruktbutikken er åpent igjen.
Til butikken kan man blant annet levere alt i kjøkkenutstyr, pynt til huset, bøker, DVDer og CDer, større møbler som er i orden, baby- og barneutstyr og leker.
Ting som blir levert inn til bruktbutikken kan får et «liv» til hos nye eiere. Målet er at tingene skal få lengst mulig levetid. Bruktbutikken er åpen når det er åpent på gjenvinningsstasjonen. FIAS har bruktbutikk på Tynset og Røros.
-Det er ganske god gjennomstrømming av ting her. Det varierer veldig på grunn av variasjon i hva som finnes selvsagt. Kommer det inn fine ting som ikke er ødelagt når det gjelder møbler for eksempel går de fort ut igjen. Kjøkkenutstyr går også rimelig fort ut igjen. Vi tar imot det som er i orden, og det som vi vet selges ut igjen, sier Berit. Hun legger til at de er forsiktige med å ta imot elektriske ting fordi de kan ikke ta ansvar for om det er i orden eller ikke. Det er bare å ta med ting til gjenvinningsstasjonen, og spørre om de kan ta det i butikken.
Fylkesvei 705 er stengt mellom Brekken og Stugudal på grunn av utforkjøring. Det er en trailer som har kjørt av vegen mellom Stuggudal og Brekken, og vegen er sperret av kjøretøyet. Veien vil i følge Vegtrafikksentralen midt bli stengt i flere timer.
Politi og Ybergebil er på vei til stedet. Årsaken til utforkjøringen er trolig glatt veibane og dårlig sikt. Det er tett snøvær på stedet. Føreren av bilen er ikke skadet, og det er ingen andre involvert i uhellet.
Fører av traileren anmeldes for overtredelse av Vegtrafikkloven §3. I den paragrafen heter det at «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».
Fungerende ordfører Christian Elgaaen reagerer på at bare 22 passasjerer fikk være med Air Leaps avgang fra Oslo 22. oktober. Det er 33 seter i flyet, men på grunn av værbestemte vektbegrensninger skal flyet ha tatt av med 11 ledige seter, mens passasjerer som ønsket å være med ble stående igjen på flyplassen. Det skal også ha vært fraktgods som ikke ble tatt med.
Air Leap tok over flyruta like etter at pandemien slo til, og har hatt en vanskelig start. I september gikk reiselivssjef Tove Martens ut og oppfordret folk til å støtte opp om flyruta. Etter gjenåpningen av samfunnet har det vært sterk passasjerøkning.
Elgaaen har skrevet brev til samferdselsministeren om hendelsen 22. oktober, og bedt om en vurdering om konsesjonsvilkårene er oppfylt. Her gjengir vi brevet:
Denne henvendelsen rettes til samferdselsministeren grunnet utfordringer med tilbudet på FOT-ruta Røros-Oslo. Jeg har mottatt informasjon om at det var både passasjerer og frakt som ikke fikk bli med Air Leaps ettermiddagsavgang til Oslo fra Røros fredag 22. oktober.
Dette antakeligvis på grunn av vektbegrensninger i de aktuelle vind- og værforhold på tidspunktet. Air Leap bruker fly med 33 seter på denne ruta. Det er også gjerne en del flyfrakt på flyvningene. Fredag 22. oktober tok flyet av med 22 av 33 passasjerer, og flere passasjerer fikk på flyplassen beskjed om at de ikke fikk bli med på avgangen på grunn av vektbegrensninger.
Det er særdeles alvorlig at det er slik at Air Leap ikke kan ta av med fullt fly i bestemte værforhold. Jeg har hatt dialog med Air Leap om denne episoden, men svaret derfra er ikke tilfredsstillende. Det er ingen hemmelighet at vi har hatt store utfordringer med flyruta vår siden Air Leap overtok 1. april 2020.
Noe av dette skyldes selvfølgelig pandemien, men det er også en rekke andre forhold som mange ikke er fornøyd med. Jeg kan nevne dårlig regularitet i perioder og mangel på mulighet for gjennomgående billetter og bagasje. Mye av dette er Samferdselsdepartementet informert om gjennom en rekke henvendelser tidligere.
I den siste tida har vi registrert bedring og fornyet optimisme knyttet til flyruta, men hendelsen omtalt her fører ikke til det. Jeg er svært opptatt av å ha et godt og forutsigbart flytilbud mellom Røros og Oslo. Slike episoder som dette bidrar dessverre til det motsatte. Det er særdeles uheldig for de berørte, og det er krevende å forholde seg til for befolkning og næringsliv som har behov for flyruta.
Det er unødvendig å gjenta at flyruta betyr veldig mye for Rørosregionen. Mener Samferdselsdepartementet at denne episoden fredag 22. oktober er i henhold til anbudet, og vil departementet ta grep slik at vi slipper slike hendelser framover? Jeg ber om at statsråden og politisk ledelse i departementet følger opp denne saken. Jeg deltar gjerne i dialog om dette.