Fire av partiene på Røros hadde samlet seg til valgvåk i kveld, og valgresultatet ble svært ulikt mottatt. Rørosnytt har vært til stede på vakene til Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet. Vi har også vært i kontakt med Høyres Rob Veldhuis.
– Jeg gleder meg over at Høyre går mindre tilbake, i Røros enn ellers i landet. Nå starter arbeidet mot kommunevalget 2023, og Høyre har en fin base å jobbe ut fra. Jeg hadde helst sett et annet valgresultat, og at Regjeringen Solberg hadde fått fortsette. Nå går det mot et regjeringsskifte, så får vi komme sterkere tilbake senere, sier Rob Veldhuis til Rørosnytt.
Når alle stemmene stemmene på Røros er talt opp, er det som ventet et klart flertall for regjeringsskifte. Det største partiet er Arbeiderpartiet, med 34,8 %. Det er en tilbakegang på 6,5 % i forhold til resultatet for fire år siden. Senterpartiet ligger på 25,5 %, som er en framgang på 6,6 %. Det tredje største partiet på Røros er Høyre, som ligger an til 11,8 % oppslutning. Det er en nedgang på 3,9 %.
Hilde Danielsen får litt drahjelp fra Røros, med 10,6 % til SV. Det er en framgang på 2,4 %. Rødt har nesten like stor framgang, og ligger nå på 5,2 %. Frp mister 2/3 av sine stemmer, og ligger an til 4,7 %. Venstre får 2,1 % oppslutning, MDG 2,1% og Pensjonistpartiet 0,8 %
Forrige torsdag hadde 3.trinn ved Røros skole utebading i Gjettjønna. Elevene badet med klær og sko på. Alle elevene på trinnet var ute i vannet som hadde 9 grader. Lærer Arne Bones forteller at 3.trinn hadde Gjettjønna som klasserom denne dagen.
Elevene skulle uti vannet og kjenne på hvordan kroppen reagerer i kaldt vann dersom man er uheldig og faller uti.
-Vi vil jo at barna skal ut, og herje, kose seg og leke. Aktive barn, og da må vi lærer oss det, sier Arne. Han legger til at de kan ikke lære dette i et klasserom. Man må kjenne det på kroppen. Det fikk alle sammen gjort den skoledagen.
Det var fokus på hvor det var lurt å bytte klær først. Det er på overkroppen. Da blir man fortere varm. I følge Arne var alle elvene supertøffe. Trinnet jobbet også med å kaste ei 20 meter lang redningsline. Elevene dro inn Arne.
At elevene skal få opplæring i og ved vann er forankret i den nye læreplanen. Derfor startet Røros skole med det med en gang.
-Det er noe vi må gjøre, og dette er jo den beste formen for læring, sier Bones.
Elevene synes det var uvant å bade med klær og sko på.
-Dette har vært en kjempedag, og dette skal vi gjøre mer, var både Arne og elevene enige om etter badingen.
Etter de siste meningsmålingene å dømme, kommer Hilde Danielsen (SV) til å bekle en av plassene i Stortinget, som er fremhevet på bildet. Det avhenger av at SV får nok stemmer i Sør-Trøndelag og/eller at det blir regjeringsskifte. Rørosnytt spår at Hilde får en stortingsplass, og det kan skje på tre måter, og hvilken plass hun får avhenger av på hvilken måte det skjer. Vi presiserer at den siste meningsmålingen er svært usikker. Bare 600 personer har svart.
Den greieste veien inn på Stortinget er om SV klarer to kandidater fra Sør-Trøndelag. Det sitter langt inne. Skal det gå må trolig SV bli større enn SP, og da kaprer Hilde det siste mandatet i Sør-Trøndelag, foran nesen på Heidi Greni. Det er også en mulighet for at Rødt tar et mandat, og da faller både Heidi Greni og Hilde Danielsen utenfor direkte innvalg.
Om dette går SVs vei, betyr trolig at Hilde får sete nr. 152, som trolig blir Sør-Trøndelags siste plass, dersom ingen utjevningsmandater tilfaller det gamle fylket. De ti plassene som er forstørret i bildet, er de ti plassene Sør-Trøndelag holder nå. Hvilke plasser som blir sør-trønderbenken i neste periode avhenger også av hvor utjevningsmandatene ellers havner.
I utjevningsmandatene ligger Hilde Danielsens andre mulighet til å kapre en fast plass. Det er overhengende sannsynlig at Sør-Trøndelag vil kapre et utjevningsmandat. Om Senterpartiet tar den siste direkteplassen, slik målingen nå tyder på, vil Rødt og SV i Sør-Trøndelag ligge godt an i kampen om utjevningsmandatene. Rørosnytt tror det går til SV. Slår det til, vil Heidi Greni trolig få sete 152, og Hilde Danielsen få sete 153. Sete 153 holdes i dag av Jon Gunnes (V), men Venstre synes i følge meningsmålingene å være langt unna denne plassen denne gangen.
Den siste, og sikreste veien til stortinget for Hilde Danielsen er en rød/grønn valgseier. Det er vanskelig å se for seg en rød-grønn regjering, der Lars Haltbrekken ikke er miljøminister. Hvis SV kaprer bare en plass i Sør-Trøndelag, vil da denne plassen gå til nummer to på lista, som er første vara Hilde Danielsen. Da blir det trolig pass nr 150 som blir Hilde Danielsens plass.
Det som kan hindre Hilde Daniesen fra å komme på Stortinget, er at ale partiene på Høyresiden gjør et noe bedre vag enn meningsmålingene tilsier, og at sperregrensen nok en gang blir avgjørende. Dersom Rødt og MDG kommer akkurat under sperregrensen, og Krf og Venstre kommer akkurat over, vil det kunne være fortsatt flertall for en Solbergregjering. Hvis SV da ikke hverken får nok stemmer til å kapre et direktemandat, eller et utjevningsmandat, ender Hilde Danielsen opp med å være første vara til Stortinget.
En annen mulighet, er at Senterpartiet lykkes med på få med seg Arbeiderpartiet i en mindretallsregjering uten Senterpartiet. Sannsynligheten for det er nå så liten, at det trolig ikke lengre en gang slipper til i Vedums villeste drømmer. Det blir en spennede kveld og natt for Hilde Danielsen.
Om hun blir valgt inn, vil det være Røroshistorie. Siden Johan Falkberget forlot Stortinget i 1933, har Røros bare vært inne med noen spredte møter som vara.
For ordens skyld: Julie Engtrø er samboer med Ivar Østby, som er sønn av Tove og Tore Østby i Rørosnytt.
Røros kommune oppnådde status som Miljøfyrtårn på rekordtid. Gunn Heidi Wallenius i stiftelsen Miljøfyrtårn har vært på Røros, og møtte Hanne Bryde, og Vidar Mortensen, som styrer med Miljøfyrtårnoppfølgingen på Røros. Etter møtet kom Wallenius med ønske om utvidet samarbeid med Røros kommune, som hun mener mange andre kommuner har mye å lære av.
Hele Røros kommune har status som Miljøfyrtårn. 23 enheter i kommunen oppnådde statusen som Miljøfyrtårn samtidig.
– Å bli miljøfyrtårnsertifisert er et av de store tiltakene vi hadde i kommunens klima og miljøplan «Fra kobber til klima», og en stor milepæl er nådd, sa ordfører Isak Veierud Busch da statusen som Miljøfyrtårn var i boks..