13. september skal Norge velge nytt Storting. Valgresultatet avgjør sammensetningen av vårt øverste politiske organ, og vi på Røros er med å avgjøre hvem som kommer inn fra Sør-Trøndelag valgdistrikt. Fram mot valget, vil Rørosnytt presentere noen av kandidatene vi har å velge mellom. I dag presenterer vi Fremskrittspartiets Sivert Bjørnstad.
Sivert Bjørnstad (30) fra Trondheim er inne i sin andre periode stortingsrepresentant. I år stiller han på nytt til valg som Fremskrittspartiets førstekandidat i Sør-Trøndelag valgkrets. Hans store forbilde er hans farmor.
– Hun var en arbeidende alenemor i en tid der det slett ikke var vanlig. Hun hadde et utrolig humør og så aldri mørkt på noe i løpet av sine 99 leveår, sier Bjørnstad.
Han ble medlem av FrP fordi han ville ha mer frihet til enkeltmennesket. Bjørnstad synes det er merkelig at noen politikere mener at de var bedre i stand til å gjøre klokere valg enn folk flest.
Hans hjertesak er frihet til enkeltmennesket, og Bjørnstad verdsetter privat initiativ høyt.
På fredags ettermiddag åpnet Røros kommune, DNT og Riksantikvaren den historiske vandreruta Malmveien. Avdukingen av informasjonstavla ved Småsetran skjedde med prominente gjester, sang og musikk.
Generalsekretær for Den Norske Turistforening Dag Terje Klarp Solvang, Riksantikvar Hanna Geiran, assisterende statsforvalter i Trøndelag Øystein Johannessen og ordfører Isak V. Busch var noen av de prominente gjestene som var til stede under åpningen.
Vandrerutene kombinerer kulturarv og naturopplevelser, og er et samarbeid mellom Riksantikvaren og Den Norske Turistforeningen (DNT). Malmveien er den 14. ruta i dette tilbudet. Fotturen er om lag 50 kilometer lang, og stipulert til å vare tre dager.
Turen går gjennom landskap med spor av gruvedrift, malmtransport og tømmerfløting. Åpninga er del av jubileumsfeiringen for Femundsmarka nasjonalpark. Samtidig som vandreruta åpner, blir Fjølburøsta åpnet som ny, selvbetjent DNT-hytte.
Riksantikvaren inspirert
Hanna Geiran (49) er historisk, hun er den første kvinnelige direktøren for Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning. Hun sier at hun er bestandig begeistret for å komme til Røros.
– Det er alltid flott og være på Røros. Jeg er her ganske ofte og det er et kulturmiljø som er helt fantastisk og gir meg glede hver eneste gang, sier Geiran som har hytte ikke langt unna og er her både på privaten og gjennom jobb.
– Riksantikvaren som institusjon har alltid vært opptatt av Røros og det er en tradisjon jeg har fulgt opp med stor glede. Det er rett og slett et kulturmiljø som er så godt bevart og det gjøres så mye flott arbeid her. For en som er opptatt av kulturminnevern så er Røros til stor inspirasjon. Ellers så er det fantastisk at Røros har gjort kulturarven til en viktig del av sin identitet og en viktig ressurs i samfunnsutviklingen, sier Geiran.
Verdensarvkoordinator Torfinn Rohde har vært involvert i planleggingen og utarbeidelsen av den nye vandreruta og var vert for de tilreisende under oppholdet på Røros.
I fem år har Mari Gjøkulsdottir bygd miniatyrhus av ispinner. Dette holder hun på med på fulltid. Hun bygger i hovedsak kopier av hus, men har også sin egen «kolleksjon». Nå er hun igang med å bygge Røroshus av ispinner. Mari forteller her om hus-prosjektet sitt.
– Jeg er den eneste i Norge som gjør dette på bestilling. De siste fem månedene har jeg bygget Flåklypatoppen, sier Mari Gjøkulsdottir.
I begynnelsen av juni flyttet Mari til Røros fra Trondheim. Hun bodde på Røros for over 30 år siden, da hun gikk på skole her. Den gang sa hun, at en gang ville hun flytte tilbake hit. Til høsten skal datteren hennes gå på skole på Røros, og dermed var det en pen anledning for Mari å flytte tilbake til Røros.
Miniatyrhus
Til å bygge miniatyrutgaver av hus, bruker Mari blant annet ispinner og papp. Nå er hun allerede godt i gang med å bygge Røroshus i miniatyr. Hun synes det er veldig inspirerende å bo her. Hun har laget to hus fra Sleggveien. Mari går seg en tur i gata og fotograferer, deretter går hun hjem og bygger. Planen fremover er å lage mange Røroshus. Hun har planer om å bygge bare det i tiden som kommer.
Fem år
I løpet av fem år har Mari bygd over 170 hus. Når hun jobber med et hus, starter hun med å fotografere eller få tilsendt bildet av huset. Deretter lager hun en mal i papp, og bygger på med ispinner. Lager vinduer ,og setter huset sammen som et pepperkakehus. Hun lager også tak, listverk, trapper, mur og detaljene som skal på etterpå.
– Det er mye detaljer, men jeg har en lidenskap for det ,så for meg er det ikke noe tålmodighetsarbeid. Det går fint, sier Mari, som har en egen signatur på husene som hun lager. Bak hvert hus er det en liten marihøne.
Kurs
På Messenger kurser Mari folk i å lage hus av ispinner. Hun har et kurshefte, og hun viser teknikken og prosessen med bilder. Hun bygger sammen med kursdeltakerne, som sitter fra Nord-Norge til Sør-Norge. Før jul hadde hun 88 personer på kurs.
På Røros er husene Mari lager utstilt hos Røros Kunstformidling. Hun lover at det kommer hus fortløpende til galleriet utover sommeren.
Deltakere i Ekstremløpet Xreid, mellom Elgå og Røros oppdaget at de ikke var først i løypa, mellom Vigelpiken og Feragen. En av deltakerne i løpet, Kåre Jonny Nygård, tok seg tid til å ta bilde av bjørnens nokså ferske etterlatenskaper. Bildet har han sendt til Rørosnytt. Om dette er den samme bjørnen som frekventerte hagene i Djupsjølia tidligere i år, vites ikke.
Løpet fotografen deltok i, er ikke for de utrente. 112,3 kilometer hadde deltakerne lagt bak seg, da de kom til Røros i dag. Kåre Jonnys løpsdata kan du se ved siden av teksten.
Xreid er et løp som går forskjellige plasser og løyper hvert år. Løpet skulle egentlig gå i fjor, men ble stoppet av Covid 19 da. I år klarte de akkurat å få gjennomført løpet.
– Det var en flott tur i hjertet av Norge. Det er 50 år siden Femunden ble en nasjonal park. Vi var heldige å få feire denne flotte plassen med et ultraløp. Alle løp som er lengre enn maraton er et ultraløp. Det var en flott opplevelse. Vi løp i 4 puljer med 2 minutters mellomrom pga Covid. Vi fikk en flott tur gjennom nasjonalparken. Bjørn i løypa ga det en liten ekstra piff, sier Kåre Jonny Nygård til Rørosnytt.
Turen bød på flere naturopplevelser, og sponsoren vartet også opp stand på toppen av Vigelpiken.
– Vi fikk solnedgangen over Viglepiken på god avstand. På toppen av Viglepiken hadde de satt opp Redbull-buen som primus motor Jan Sigurd Sørensen og en venn hadde bært opp dit. Det var store sekker og de måtte også bære opp strømagregat.
Det var to stoppesteder underveis. Først på Haugen Gård, som ligger omslag 21 kilometer nord for Elgå. Etter Haugen Gård var det ca 55 km med skog og mark hvor alle måtte klare seg selv. Så gikk turen opp på Viglepiken, og løypas høyeste punkt. Det var på vei ned fra Vigelpiken deltakerne kom over fersk bjørnebæsj.