+ Artig når folk er fornøyd

I fjor høst tok John Kasper Bøhn (19) fagbrevet i salg. Til daglig jobber han på Rema 1000 Røros, der han har jobbet i snart to år.

– Det var greit å få et fagbrev, så du har en utdanning på papiret, sier John Kasper. Veien til fagbrevet startet med at han gikk første året på Røros Videregående skole på Salg og service.

Planen var å gå andre året i salg, men den linjen ble lagt ned ved Røros Videregående skole. I stedet gikk han tre år som lærling. Hadde tre år i bedrift før han kunne gå opp til fagprøven. I lærlingtiden jobbet han blant annet med å lage forskjellige utstillinger og torg, finne ut at butikken hadde fortjeneste på produktene, og han jobbet mye med markedsføring.

Lærling

John Kasper startet som lærling hos Circle K. Der begynte han å jobbe på 13 år gammel, så han jobbet der også noen år før han ble lærling. Den siste delen av lærlingtiden var hos Rema 1000 Røros.

Han er glad for at han fikk lærlingplass hos Rema 1000 Røros, der trives han godt. Han er litt alt-mulig-mann. Kundene møter han blant annet ved Posten, ved tipping, i kassa og han jobber med varepåfylling. John Kasper har ansvaret for frysevarene i butikken.

Han har fortsatt å jobbe på Rema etter at fagbrevet var i boks. Planen fremover er å fortsette der. Det er muligheter for videreutdanning i Rema. John Kasper skal muligens gå pretalent/talentskolen hos Rema 1000. Han syntes at kjøpmann ser ut som en spennende jobb.

Ungdomsbedrift

Da John Kasper gikk Salg og service på videregående var han med i en ungdomsbedriften Sakte men sikkert. De laget ei førstehjelpspakke til å ha bilen, som inneholdt ei lommelykt med ruteknusere og beltekutter, i tillegg var det medisinsk utstyr, redningsvest, og munn til munn-maske som man kan henge på nøkkelringen. De laget også armbånd med refleks i. Dersom man knyter opp armbåndet får man et langt tau.

I utgangspunktet visste ikke John Kasper hva han skulle gå på videregående. Egentlig gikk han Salg og service for å gå IKT, men det ble ikke slik.

– Vi startet med ungdomsbedriften og det var artig, sier John Kasper. Han var daglig leder i bedriften, og fikk litt erfaring gjennom det. Han tror at ungdomsbedrifter og elevbedrifter i skolen er veldig viktig. Man lærer utrolig mye om hvordan det er å drive en bedrift. Det er som å drive en mini-bedrift. Bedriften må registreres i Brønnøysundregisteret og det må leveres sluttrapport.

– Man får tett kontakt på resten av bedriftene på Røros også. Vi snakket med mange, og fikk spons av mange, fikk hjelp til å lage trykk når vi skulle til NM, sier John Kasper.

Ungdomsbedriften vant SUM-messa, og de gikk videre til fylkesmessa der de vant flere priser, som de hengte opp på veggen på skolen. John Kasper er usikker på hva drømmen fremover er, men han blir nok på Røros. Han trives godt her.

Gaming og snøscooter

Interesser utenom jobben er gaming og hobbykjøring av snøscooter. Planen var å dra til Sverige å kjøre, men det ble vanskelig når grensa ble stengt. Det er også fine løyper i Engerdal og Ålen. Det er ikke så lenge siden han fikk interessen for snøscooter. Han kjøpte seg scooter før jul i fjor. Han har kjørt litt scooter tidligere og synes at det var artig. For to år siden tok han lappen.

– Tenkte at når jeg hadde tatt lappen, så måtte jeg ha ei maskin da, sier John Kasper.

Gaming har han drevet med siden han var 13 – 14 år gammel.

– Det er godt å holde på med nå når det er korona og nedstengning, for det er sosialt. Man spiller med folk fra hele landet. Jeg tror det kan hjelpe mange som ikke kommer seg ut, sier John Kasper.

Han har jobbet på Rema under hele pandemien. Han synes det er litt artig å se forandringene før 12.mars i fjor, da gikk dagene jevnt og trutt. Det var rolige dager, og travle dager. Påska i fjor var rolig. Etter påske gikk det bare oppover. Han synes det er litt artig at det stort sett er mye folk i butikken. Det er alltid noe å holde på med. Det er noen ekstra oppgaver i forbindelse med pandemien.

– Folk ser at vi gjør det. Vi får mye tilbakemeldinger på at det vi gjør er bra, sier Bøhn.

Han liker å jobbe med salg fordi han treffer folk hele tiden, og er sosial. Kundemøtet er artig. John Kasper er serviceinnstilt, og synes det er artig når folk er fornøyd. Det er mange forskjellige oppgaver i en butikk. Det er mye som folk ikke tenker på som må gjøres. At hyllene ser bra ut hele tiden gjør seg ikke selv.

Påskekonkurransen onsdag 31. mars

I årets påskekonkurranse på Rørosnytt skal vi frem til et ord på 10 bokstaver. Hver dag til og med 2. påskedag kommer et hint til en ny bokstav i konkurransen. Her er dagens spørsmål: 

Hvilken bedrift produserer Knekks? Noter siste bokstav i bedriftens navn.

Premier: 

10 vinnere får et månedsabbonement på radiobingo hos Radio Trøndelag. Radiobingoen foregår på tirsdager fra klokka 20.30. Det er 100.000 kroner i lykketallspotten og 23.950,- i ordinære premier hver uke

En vinner får et årsabonnement på Rørosnytt.no. Det gir tilgang til alt som publiseres på Rørosmytt.no 24 timer i døgnet, sju dager i uka i et helt år. Om vinneren allerede er abonnent, kan premien gis bort til en som vinneren velger. Vinneren får da en annen premie av tilsvarende verdi.

Svar på konkurransen sendes på mail til tove@rorosnytt.no. Alle som har sendt inn riktig svar innen mandag 5. april klokken 21.00 er med i trekningen.

Nytt styre i lokallaget

Pressemelding fra  Human-Etisk Forbunds lokallag for Røros, Os og Holtålen:

Ved ordinært årsmøte var det utfordrende å få valgt ny leder for Human-Etisk Forbunds lokallag for Røros, Os og Holtålen. Men etter ekstraordinært årsmøte har alt løst seg!

Valgkomiteen i lokallaget ønsket seg engasjerte styremedlemmer, og etter ordinært årsmøte ble det klart at Milla Benedikte Lian, som egentlig ble valgt som økonomisk leder, passet godt til å være lokallagets nye leder.

Valgkomiteen fant også plass til et helt nytt medlem av styret. Geir Lundh ble lokallagets nye medlem nummer 190, og har gått inn som varamedlem i styret for å bli kjent med forbundet og oppgavene i første omgang.

Følgende ble valgt ved ekstraordinært årsmøte den 24. mars 2021:

  • Milla Benedikte Lian fra Røros (leder)
  • Gunn Anita Flaten fra Rugldalen (styremedlem)
  • Geir Lund fra Os (varamedlem)
  • Marianne Magga fra Røros (varamedlem)
  • Ada Sofie Ødegaard fra Røros (varamedlem)

Regionkontoret i Trøndelag vil bistå med de økonomiske oppgavene gjennom året, og Tove Bøgseth fra Røros ble valgt som lagets revisor. 

Ingeborg Anna Ødegaard og Mariann Buås-Hansen, begge fra Røros, gikk ut av styret ved årsmøtet og ble valgt som lagets valgkomite.

Human-Etisk Forbund Røros, Os og Holtålen lokallag har 190 medlemmer og en rekke aktiviteter gjennom året, blant annet Humanistisk konfirmasjon og Humanistisk navnefest.

Nytt vaksineringsscenario

Pressemelding fra Statsforvalteren

Vaksineringen går omtrent som opprinnelig planlagt i Norge, viser Folkehelseinstituttets (FHI) oppdaterte vaksinescenario. Tidspunktet for når alle over 18 år er forsinket et par uker.

Sist FHI publiserte et vaksinescenario var 12. mars i år. I dag kom de altså med nytt scenario, som gir en oversikt over forventet vaksinering i Norge.

Dagens scenario viser at pausen med AstraZeneca ikke har påvirket vaksineringen betraktelig, og at alle voksne over 18 år får sin første dose innen midten av juli måned.