+ Det strikkes som aldri før

Strikking er en populær aktivitet i påsken, om man er hjemme eller på hytta. Butikken Kreativ Garn Røros har vært på Røros i åtte år. Butikken startet i kjelleren på Domus kjøpesenter, og flyttet opp i andre etasjen for 4,5 år siden. 

– Det strikkes som aldri før, sier Åshild Leinsvang som er butikksjef på Kreativ Garn Røros. 

Islandsstrikk

Kreativ Garn Røros har rundt 70 garnsorter, så det er litt å velge i. Islandsstrikk er veldig populært for tiden. Det strikkes tykke Islandsgensere. Åshild forteller at kvaliteten på ulla er slik at det skal snø mye før man blir bløt igjennom. Den store interessen for islandsstikk skyldes mye strikkebøkene som kom høsten 2019. Da kom det flere islandsstrikke-bøker som ble populære. 

Vest er også et plagg som er i vinden for tiden hos de som strikker. Det strikkes en del vest i blant annet silke og alpakka, som det blir fine og gode overflater på. 

Mariusgenseren er fortsatt et populært plagg. Åshild tror den aldri kommer bort. Det går litt i bølger hvor populær den er, men det er stadig noen som skal ha Marius. Det lages også nye snitt og nye oppskrifter med Mariusmønster i. Det er ikke så lenge siden det kom et hefte med litt tykkere Marius. 

Fortsatt strikkes det også mye sokker. «Alle» strikker sokker. Kreativ Garn Røros selger mye sokkegarn. Hjemmestrikket sokker er populært. 

Populært

Strikking er populært hele året. I koronatiden er det blitt strikket mye. Av ullgarn går det mest om høsten og vinteren. Om våren er det bomull som det selges mest av til blant annet topper. 

I tillegg til garn har butikken mye strikkepinner, og strikketilbehør som for eksempel knapper. 

Til påske blir det solgt mye gult fritidsgarn, som toves til votter. Småsyssel som folk sitter med på hytta si går det mye av. 

Både unge og eldre strikker. Kreativ Garn Røros har kunder fra 15 – 100 år. Unge mødre strikker nette små plagg. Å strikke er både nyttig, lærerikt og fornuftig. Et strikket plagg varer lenge. 

– Det er dette med å bruke opp igjen, og ikke kjøpe og kaste hele tiden slik sett. Man kaster ikke et plagg man har laget selv. Man kan ta det frem igjen mange år etterpå og bruke det, sier Åshild, som ønsker folk velkommen til en hyggelig handel. 

Foto: Tove Østby

+ To innstilt til ledige vikariat

Anna Aasen Gundersen er innstilt i vikariat som barnehagelærer i Øya barnehage. Vikariatet er fra 1. august 2021 til 31. juli 2022. Det var to kvinnelige søkere til stillingen.

Ingebjørg Roll Bromstad er innstilt i vikariat som pedagogisk leder i Øya barnehage. Vikariatet varer fra 3. mai 2021 til 8. april 2022. To kvinner hadde søkt på stillingen.

+ Svenskene åpner grensa onsdag

Onsdag 31. mars gjenåpner Sverige grensa for innreise fra Norge. Sverige stengte grensa 24. januar, for å unngå spredning av nye mutasjoner, som da var oppdaget i Norge, men ikke i Sverige. Grensestengingen strakk ikke til for å holde mutasjonene ute fra Sverige, og nå gjenåpnes grensa.

Dette skjer ikke ukontrollert på noen måte, og de norske restriksjonene setter også begrensninger. Dette betyr likevel en åpning, blant annet for nordmenn som eier hytte i Sverige. Hytteeiere som har utført strengt nødvendig vedlikehold er ikke karantenepliktig med mindre de har overnattet eller møtt andre utenfor sin husstand.

Hytteeiere er videre fritatt fra å ha med seg negativ Covid test inn til Norge, når de kommer hjem. De er også fritatt for testing på grensa, men må innreiseregistrere seg. Inn i Sverige må hytteeiere dokumentere negativ Covid 19 test senest 48 timer før grensa krysses. På grensa kan det også bli etterspurt bevis på at man eier hytte.

De som tar turen over må følge smittevernreglene som gjelder. I uke 11 ble det registrert 43 nye smittetilfeller i Härjedalen.

Påskekonkurransen mandag 29. mars

I årets påskekonkurranse på Rørosnytt skal vi frem til et ord på 10 bokstaver. Hver dag til og med 2. påskedag kommer et hint til en ny bokstav i konkurransen. Her er dagens spørsmål: 

Hvilken bedrift er Wiktor Hagan daglig leder for? Noter bokstav nummer tre.

Premier: 

10 vinnere får et månedsabbonement på radiobingo hos Radio Trøndelag. Radiobingoen foregår på tirsdager fra klokka 20.30. Det er 100.000 kroner i lykketallspotten og 23.950,- i ordinære premier hver uke

En vinner får et årsabonnement på Rørosnytt.no. Det gir tilgang til alt som publiseres på Rørosmytt.no 24 timer i døgnet, sju dager i uka i et helt år. Om vinneren allerede er abonnent, kan premien gis bort til en som vinneren velger. Vinneren får da en annen premie av tilsvarende verdi.

Svar på konkurransen sendes på mail til tove@rorosnytt.no. Alle som har sendt inn riktig svar innen mandag 5. april klokken 21.00 er med i trekningen.

+ Spanderer brøkdel av restaurantbesøk på hjemmeboende eldre

Regjeringen gir tilskudd til restaurantbesøk til hjemmeboende eldre. Om eldre på Røros får nyte godt av dette avhenger av om Røros kommune skriver god nok søknad. Kommunene kan søke om tilskudd til å organisere restaurantbesøk for hjemmeboende eldre, inkludert transport for de som har behov for det etter at vaksinasjonen er fullført.

Kelner Finn Arne Langeland serverer middag. Vil den være billig nok for Regjeringen? Foto: Tove Østby

Dette er et tiltak som ønskes velkommen i en sulteforet restaurantbransje. Bakgrunnen for tiltaket er å motvirke fysiske og psykiske konsekvenser av sosial isolasjon og å legge til rette for at eldre igjen kan være del av et sosialt fellesskap etter at vaksinasjonen er gjennomført.
Tilskuddsordningen skal gjøre det mulig for kommuner som samarbeider med restauranter å tilby billige middager for hjemmeboende eldre som ønsker å spise sammen med andre.

Tilskuddet er lagt under ordningen kompetanse – og innovasjonstilskudd og Trøndelag er tildelt 2 675 000,- kroner til fordeling på de 38 kommunene i fylket. Det ligger dermed an til en sylskarp stilkonkurranse, Det blir også liten plass å briljere på. De som skal behandle søknadene ber om at søknadene bør være poengtert og kortfattet. Det legges vekt på at kommunene samarbeider med frivillige lag og foreninger i tillegg til det lokale
næringslivet. Spisestedene skal tilby billige(!) middager for hjemmeboende eldre.

Selv om det gis tilskudd til billige middager, går en stor del av regninga til de eldre selv. Egenandel for en hovedrett som holder restaurantstandard settes til kr. 125,- . For en del eldre betyr det kanskje at restaurantbesøket nå koster mer, enn de pleide å gjøre da de selv var mer aktive i utelivet.