+ Planene klare for isolasjon

Røros kommune har planene klare for isolasjon av personer som er smittet av Covid 19 i Sykehjemmene. Dette gjelder også dersom det blir behov for tvungen isolering etter smittevernloven. Personer som har utfordrende atferd og som ikke vil klare å forstå og innrette seg etter nødvendig isolering og anses dermed å ville utgjøre en betydelig fare for videre smittespredning både blant personale og andre beboere.

Dersom beboere i Røros sykehjem og Gjøsvika sykehjem blir smittet, vil de ble isolert der. Ved utbrudd vil hele avdelinger isoleres. Det er innrettet ett eget smitterom på Røros sykehjem, og to smitterom ved Gjøsvika sykehjem. De ekstra innrettete smitterom/avdelinger vil disse blir prioritert bemannet med sykepleier og helsefagarbeidere med kompetanse innen smittevern. Antall bemanning vil kunne variere etter antall pasienter og deres behov. Det er aktuelt å flytte personale fra de avdelingene pasientene oppholder seg til vanlig.

Isolering for beboere av sykehjemmene i Røros kommune vil foregår i enkeltrom på avdelingene under avklaring av smittemistanken som punktisolering. Ved bekreftet smitte med Covid19 flyttes beboer til eget smitterom, og når det blir flere smittede gjennomføres kohortisolering på avdelingen. Når det blir behov for økende antall senger åpnes kohortavdeling på Unicare Røros. Helsedirektoratet anbefaler i notat fra 25.03.2020 at «pasienter i sykehjem som blir syke med Covid19 bør behandles i sykehjemmet og ikke innlegges i sykehus med mindre det er særlig tungtveiende grunner for at innleggelse i sykehus åpenbart vil forlenge livet vesentlig og gi økt livskvalitet».

Så langt i pandemien er det registrert to personer med smitte på Røros. Det er ikke registrert smitte på sykehjemmene så langt. Ellers i landet er smittetallene høye nå, og det er registrert smitte i nabokommunene Os, Tynset, Midtre Gauldal og Härjedalen de siste ukene.

Røros kommune nest verst i Naturkampen

Leserinnlegg av Hanne Feragen

Røros kommune utarbeider nå planstrategi for valgperioden 2019-2023, det vil si at det vedtas en plan for hvilke strategier kommunen skal ha. I første høringsrunde sendte Miljøpartiet de grønne et høringssvar om at vi anbefaler at kommunen utarbeider en handlingsplan for naturmangfold – eventuelt i følge med en strategi for naturmangfold eller klima- og miljøstrategien.

Det falt ikke i god matjord, og disse nye strategiene er foreslått:

– mangfolds- og inkluderingsstrategi,

– oppvekst- og utdanningsstrategi,

– helse- og omsorgsstrategi,

– transportstrategi.

Selv om FNs bærekraftsmål skal inngå i kommunens alle fremtidige planer og vedtak, er det likevel fare for at tolkningen av hva som defineres som «bærekraftig» ikke går i naturens favør. Derfor mener fremdeles Miljøpartiet de grønne at Røros kommune må utarbeide en handlingsplan for naturmangfold.

Røros kommune har ikke søkt penger fra Miljødirektatet om delfinansiering for å utarbeide en kommunedelplan for naturmangfold, verken i forrige eller årets utlysning.

Den største trusselen mot naturmangfold er arealendringer, der biotopene til dyr, planter og sopp ødelegges eller endres. Kommunene har gjennom sin arealforvaltning det største ansvaret for å ta vare på naturmangfoldet i Norge.

En handlingsplan for naturmangfold er basert på konsekvensutredninger, der naturen og naturverdien er kartlagt og kategorisert. Konsekvensen blir at det er vanskeligere å få tillatelse til å bygge ned sjelden og sårbar natur enn vanlig natur.

Selv om Klima- og miljøplanen for Røros blir revidert i 2022 og vil inkludere naturmangfold, mener vi i De grønne at naturkrisen haster, og at kartleggingen av natur og naturmangfold må starte så fort som mulig.

Naturen og matjorda dispenseres bort, bit for bit i hele Norge, og aller mest i Trøndelag. At naturen stadig blir taperen i kommunale arealsaker kan man tydelig se av Naturkampen, en rapport som ble publisert 28. oktober av Sabima, paraplyorganisasjonen for biologiske foreninger. Rapporten rangerer norske kommuner etter hvor bra eller dårlig de tar vare på naturen og matjorda. https://naturkampen.sabima.no.

Røros kommune er nest verst av alle kommunene i Norge, og aller verst av kommunene i Trøndelag. Bak jumboplassen på 355 av 356 kan den manglende rapporteringen i KOSTRA være synderen, men det som klart går frem er at det også syndes på ødeleggelse av myr og bygging på jordbruksjord.

Ifølge Naturkampen har ikke Røros kommune et mål om arealnøytralitet, som er det viktigste grepet for å ta vare på natur og matjord.

For å vite hvordan man skal forvalte natur, penger eller annet, må man ha kunnskap og tall å forholde seg til. Om for eksempel en kommune ikke rapporterer i en pandemi-situasjon, har ikke forvaltningen noe beslutningsgrunnlag. Det samme gjelder i en naturmangfoldskrise. Vi kan ikke sjanse på at det går bra å bygge ned noen kvadratmeter når vi ikke vet viktigheten av disse kvadratmetrene for naturmangfoldet.

Trøndelag fylkeskommune kan være en sikkerhetsventil dersom Røros kommune ikke prioriterer naturen høyt nok. I utkastet til Regional plan for areal (RPA) for Trøndelag 2021-2030 står følgende:

«Naturmangfold og friluftsområder.

I retningslinjene oppfordres kommunene til kartlegging og verdsetting av naturmangfold og friluftslivsområder. Mange kommuner har allerede gode kunnskapsgrunnlag på disse temaene og for disse vil ikke retningslinjene i RPA ha konsekvenser. For de kommunene som ikke har kartlagt slike verdier ennå, vil retningslinjene i RPA bidra til positive konsekvenser for naturmangfold og folkehelse.»

Vi håper i det lengste at vår kommune kryper oppover listen i Naturkampen. Rapportering i KOSTRA må på plass, og vi mener en strategi for naturmangfold er minst like viktig som for transport, mangfold/inkludering, oppvekst/utdanning og helse/omsorg.

Hanne Feragen, leder

Miljøpartiet de grønne Røros

Trøndelag Scenarioseminar på Storstuggu

Pressemelding fra Trøndelag Reiseliv

Den 4. november mellom kl 10 – 14 skal det tas store nye veivalg for den trønderske opplevelsesnæringa. Politikere, næringsliv, reiselivsaktører og kulturbransje er samlet på Storstuggu og fem andre studio i regionen for å følge og gi innspill til hvilken posisjon og profilering Trøndelag skal satse på i tida frem mot 2030. Dette blir en hybridkonferanse med både fysisk og digital deltagelse, hvor aktører på lokale studio vil bli gitt mulighet å komme med innspill til hovedstudio gjennom digital sammenkobling.

Bakgrunn:

Våren 2019 lanserte Trøndelag fylkeskommune scenarioprosjektet for opplevelses-næringen i Trøndelag. Prosjektet har gitt mer kunnskap om opplevelsesnæringene, og vil gi retning for utvikling av Trøndelag som opplevelsesdestinasjon mot 2030.

Vi har invitert representanter fra opplevelsesnæringen, politikere, organisasjoner, bedrifter og andre som er opptatt av vår felles fremtid til scenarioseminaret for å utvikle opplevelsesnæringene videre.

Seminaret kobles digitalt og foregår samtidig på 5 ulike steder i Trøndelag:

– Dampsaga Kulturhus Steinkjer (Vertskap Visit Innherred)

– Falkbergetsalen på Røros Hotell (Vertskap Destinasjon Røros)

– Trondheim Kino, Nova (Vertskap Midtbyen Management)

– Oppdal Kulturhus (Vertskap Visit Oppdal)

– NTE arena Namsos (Vertskap Visit Namdalen)

I tillegg er det et hovedstudio i Trondheim med paneldeltagere ledet av programleder Elin Solvang. I panelet finner vi Tord Lien (NHO Trøndelag), Vigdis Harsvik (Innovasjon Norge Trøndelag), Petra Sestak (Trøndelag Reiseliv), Bård Jervan (Mimir) og Kirsten Ingjerd Værdal (Trøndelag Fylkeskommune).

+ Kritisk fuktig i gravkapellet

Klimamålinger viser at det må tiltak til om det Finne-Borchgrevinkske gravkapell ikke skal bli ødelagt. Den relative fuktigheten er hele året langt over grensene for permanente og uopprettelige skader på begravelser, treverk, kalk og leirmurte konstruksjoner, jern, kobber og sink. Det viser en rapport utarbeidet av Vel bevart på oppdrag fra Byantikvar Magnus Borgos.

Etter tre år med overbygg er det fortsatt like fuktig inne i gravkapellet. Foto: J. Brænne.

Det Finne-Borchgrevinkske gravkapell har i mange år hatt skader i takkonstruksjonen og murverket. Skadene har gradvis forverret seg, og i 2017 ble det satt opp et «vernebygg» over taket og øvre deler av veggene. Det har hindret innrenning fra taket, det viser seg at det ikke er nok for å berge gravkapellet. Veggene innvendig har blitt tørrere, men det er fremdeles mye fukt igjen i konstruksjonen.

Tørking tar lang tid på grunn av dårlig utlufting av krypten og kapellrommet, utvendig tett sementpuss og at det trekkes opp fuktighet fra grunnen i gulvet i krypten, der de balsamerte likene ligger.