+ Flere tonn kunst

I dag åpnet utstillingen «Røros-høst» hos Kunst og kaos. Dette er galleriet sin støste satsing noen sinne. Utstillingen som skal stå til og med 10. oktober, ble offisielt åpnet av kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke.

Ellen Kristine Klemmetvold i Kunst og kaos, forteller at det er flere tonn med kunst som stilles ut.

https://vimeo.com/455078979

På utstillingen kan man oppleve rundt 20 trønderske kunstnere med Håkon Bleken og Kjell Erik Killi-Olsen i spissen.

Høstens kunstnere er: Håkon Bleken, Kjell Erik Killi-Olsen, Anne-Karin Furunes, Egil Bauck-Larssen, Julie Ebbing, Sverre Koren Bjertnæs, Bella Da Silva Buxbom, Christer Glein, Therese Myran, Tore Eidebakk Reisch, Marius Amdam, Per Stian Monsås, Mishi Foltyn, Martin Palmer, Andreas Fortes, Andreas Widerøe Hagen, Håvard Stamnes, Ingvar Wik Høgås, Turid Kvålsvoll, Håvard Homstvedt og Per Formo. Sammen presenterer de et stort spenn av teknikker, materialer og uttrykksformer – og et aldersspenn fra 19 til 90 år. Utstillingen er et samarbeid med Kjøpmannsgata Ung Kunst (K-U-K) i Trondheim, og galleri Ullinsvin i Vågå. 


For anledningen har Kunst og kaos utvidet. De har tatt både bakgården og “Papplemmen” i Finborudgården i bruk, og leid lokaler hos naboen rett over veien.

Utstillingen ble offisielt åpnet av kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke. Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Ellen passet på at det ikke ble for mange folk inne i galleriet på en gang. Foto: Tove Østby


+ Grenseåpning fikk fart på svenskehandelen

Butikkene på Røros rapporterer om godt besøk av svenske kunder dagen etter at Jämtland gikk fra rødt til gult. De mest populære varene var i følge butikkfolk som Rørosnytt har snakket med, reker torsk og bleier.

Rapportene fra Funäsdalen tyder på at butikkene der ikke har hatt samme uttelling. Det rapporteres om svært få norske kunder der.

Det at Jämtland skiftet status fra rødt til gult betyr at de som kommer over grensen til Norge ikke er ilagt ti dagers karantene. Rådet fra den norske regjeringen er å ikke gjøre reiser over grensa, som ikke er strengt nødvendig. Sveriges regjering har ikke kommet med noe tilsvarende fraråding til sine innbyggere.

TV2: Jeg slår opp!

Leder/åpent brev til TV2s ledelse av Tore Østby

Det er slutt. Jeg slår opp. Jeg slutter som blålysrepporter, så dere får finne noen andre når ulykkene på Røros skal formidles til resten av landet. «Åpenhjertig» PR-stunt fra Sylvi Listhaug i TV i dag er dråpen.

TV2s overskrift på portrettet/PR-fremstøtet med/fra Sylvi Listhaug i dag mener jeg er et steg inn i noe nytt. «Det har ikke manglet på kontroverser rundt Sylvi Listhaug» står det i artikkelen, som ut fra det slår fast at Sylvi Listhaug er offeret.

Listhaug blir ikke spurt om hvorfor velgeroppslutning er så viktig at det er greit å nøre opp under vrangforestillinger som setter unge politikeres liv i fare. Ikke et kritisk ord om utspill som skaper strid og splittelse basert på vrangforestillinger, eller flørting med høyreekstrem propaganda. Det omtales ikke at Listhaug som landets justisminister, med sine fremstøt, satte både landet og rettsstaten i vanry.

Bestikkelsene til uklare autoriteter i Ethiopia, for å sende ut statsløse flyktninger, som har vært i Norge i pluss/minus 20 år, har dere ikke nevnt med et ord i TV2. Det er heller ikke gitt noen dekning av nåværende regjering, uten Frp, har grepet inn og stoppet utsendelsene.

Dagens portrett skal vel egentlig merkes «Betalt innhold? eller har dere gått på gratislimpinnen om eksklusivitet? TV2s integritet foran det kommende valget er i såfall verdsatt til kr. 0,-

Takk for meg TV2

+ Hytteutvidelse mot villrein i planutvalget

Torsdag (10. september) tar Utvalg for plansaker i Røros kommune stilling til om Reguleringsplan for Fjellsjøen skal legges ut på høring. Kommunedirektøren innstiller på at en plan legges ut, med et tillegg om at randområdet villrein legges inn som hensynssone naturmiljø for å ivareta villreinens interesser.

Utgangspunktet for omregulering er å legge til rette for en økning i BYA pr fritidsbolig samt gi utfyllende bestemmelser for bebyggelse. Det vil si at det åpnes for større hytter, på linje med utviklingen i andre hyttefelt i kommunen. Det skal også legges til rette for parkering, bygging av flere hytter og naust.

I søknaden fra Galåen sameie søkes det om å få bygge naust med BYA på 47,5 m2 pr bu fordelt på 40 m2 bu og 7,5 m2 overbygget terrasse. Kommunedirektøren har fremmet et alternativt planforslag der BYA opprettholdes på 35 m2 slik det er i dagens reguleringsplan.

Kommunedirektøren mener en utvidelse ikke tar hensyn til regional plan for Forollhogna villreinområde og dermed i strid med nasjonale og regionale interesser. Opprinnelig skulle buene i dette området være 25 m2. Dette er senere blitt utvidet til 35 m2.

Kommunedirektøren anbefaler at de alternative planbestemmelsene legges på høring og offentlig ettersyn samt øvrige plandokumenter med de endringer som er foreslått. Forslagsstillers planbestemmelser følger saken som vedlegg, mens Kommunedirektørens forslag fremmes.

Det ligger an til debatt om hensyn til utvikling i området og likebehandling, eller at området er en del av det politisk vedtatte villreinområdet i Forollhogna skal veie tyngst. Utvalg for plansaker tar ingen beslutning i forhold til det på torsdag, men legger til en viss grad føringer for videre behandling av saken.

EUs fjerde jernbanepakke: Regjeringa vil melde jernbanen inn i EU

Leserinnlegg av Hanne Hauge, Hilde Danielsen, Marianne Moseng Breigutu og Christian Elgaaen

Slaget om framtidas jernbane i Norge står nå. Regjeringa har oversendt til Stortinget et forslag om at Norge skal innlemme EUs fjerde jernbanepakke i norsk lov. Saken er ute på høring i disse dager. På Stortinget går både Ap, Sp, SV, Rødt og MDG inn for at Norge for første gang skal bruke den avtalefesta reservasjonsretten i EØS-avtalen, og si nei til EU. Så viktig er saken.

Hvorfor er denne saken viktig:

  • Fordi framtidas jernbane i Norge må bestemmes av Stortinget, ikke av EU
  • Fordi vedtak av EUs fjerde jernbanepakke betyr at det blir obligatorisk – for all framtid – med anbudsutsettelse av persontrafikken på jernbane. Andre land som har prøvd seg på eksperimentet med å privatisere jernbanen har måttet snu og staten har tatt over. Den muligheten vil ikke vi ha fordi her vil demokratiet bli underlagt direktivet. 
  • Fordi sikkerheten på jernbanen kan bli svekket. Norsk jernbane er i dag av de sikreste i Europa. Med EUs lovgivning flyttes de avgjørende beslutningene om sikkerhet til Lille i Frankrike, og det blir ikke sikkerhetskrav som er utformet ut fra norske forhold som skal gjelde. 
  • Fordi avgivelse av suverenitet slik Regjeringa legger opp til – ved simpelt flertall – strir både mot Grunnloven og mot det avtaleverket EØS-avtalen er bygget på.

Lokalpolitikerne i Norge ble i mai 2020 spurt av Folkevalgtbarometeret på bestilling fra Norsk Jernbaneforbund. Nesten 70 % mener kollektivtrafikken skal drives av det offentlige. 60 % mener at vi får en dårligere jernbane ved konkurranseutsetting. 70% mener staten bør ha ansvaret for å drive jernbanen. Regjeringa bør lytte til disse klare meningene.

Konkurranseutsetting av jernbanen er drevet fram som et ideologisk prosjekt av Høyre og FrP. Det er en dårlig idé. I Sverige og Storbritannia måtte staten ta tilbake jernbanedriften da de private selskapene ikke klarte å levere folk det togtilbudet som trengtes. 

SV ønsker å beholde kontrollen med framtidas jernbane i Norge. Derfor må Stortinget si nei til EUs fjerde jernbanepakke.

Hanne Hauge
Hilde Danielsen
Marianne Moseng Breigutu
Christian Elgaaen
folkevalgte Røros SV