+ Nostalgisk-ferie er populært

Solheim Pensjonat har hatt en meget bra sommer. Mange gjester ønsker retro-ferie der minnene strømmer på. Hver sommer er det mange som besøker Solheim Pensjonat.

Mange av gjestene føler at de kommer til et hjem, når de kommer til Solheim Pensjonat.

Berit Selboe-Coote

– Vi har hatt høy beleggsprosent om sommeren før, men nå har vi 98,2 så det er veldig høyt da, sier Berit Selboe-Coote som er en av driverne av Solheim Pensjonat.

Noen av gjestene har valgt pensjonat fordi de ikke har lyst til å ligge på hotell, men har lyst til å være på et personlig overnattingssted hvor det er rolig. Solheim har ikke TV. I stedet for å se på TV kan gjestene sitte å spille spill eller småprate.

Mange gjester som er på gjennomreise besøker Solheim. De er på vei fra sør til nord eller nord til sør. For dem er Røros en fin mellomstopp.

Solheim Pensjonat er et historisk pensjonat på Røros.

Driverne av Solheim har bevart de gamle tingene som var der da de kjøpte huset. I tillegg har de tatt inn retroting som de hadde samlet selv, og de har fått mye lokalt.

– Huset er fylt av detaljer fra 50, 60 og 70-tallet. I alle møbler, rom og interiør. Når man kommer til Solheim, de aller aller fleste får enten en nostalgisk følelse overfor hvordan de vokste opp. Hvordan bestemor hadde det eller de husker at slik hadde de det på hybelen, slik fikk vi i bryllupsgave. Mange slike fine personlige historier dukker opp for folk, det er veldig koselig. Her er ei minnebok, sier Berit.

Etter sommeren kommer en høst. Berit håper at mange tar turen innom pensjonatet også i høst.

– Vi håper at vi får til å drive slik som vi har gjort før, og at vi får mange selskap. Julebord satser vi på, og diverse konserter, og Popquiz som vi pleier å ha. Vi håper på at drifta blir bra utover høsten også, og at lokalbefolkningen kommer på besøk, det er koselig, sier Selboe-Coote.

+ Historisk vandrerute – Malmveien

I løpet av 2020 skal Den historiske vandreruten «Malmveien» ferdigstilles. Det var planlagt at ruta skulle åpne i september 2020, men på grunn av coronasituasjonen er åpningen utsatt til juni 2021.

Malmveien skal si noe om det som har foregått i området i forhold til bergverksdrifta. Ruta i seg selv er ikke en gammel malmvei, men ruta fra Røros til Langen vil gi et bilde av hva som foregikk med industrihistorien som bakteppe. 

Malmveien

Ei historisk vandrerute må ikke tilpasses det rutenettet som DNT har i området, men det ble slik på Røros. Ruta vil gå fra Småsetran til Marenvollen, som er ei DNT selvbetjent hytte. Deretter går den videre til Fjølburøsta. På Fjølburøsta blir det muligheter for overnatting, som et selvbetjeningsopplegg som på Marenvollen. Siste dagen går ruta fra Fjølburøsta til Langen Gjestegård. Der kan man eventuelt overnatte og få litt informasjon om området, eller ta retur til Røros og avslutte der. 

Den naturlige begynnelsen til Malmveien er på Småsetran, der skal det komme opp ei informasjonstavle som sier litt om den historiske vandreruten. Det blir ei tilsvarende informasjonstavle på Langen. Det er også mulig å gå motsatt vei. Malmveien er ei sommerrute. 

Samarbeid

DNT og Riksantikvaren samarbeider om friluftsliv og Historiske vandreruter. Begge organisasjonene ønsker å løfte frem opplevelsene som man får når man er ute på tur. De utvalgte rutene gir flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med spennende kulturarv. 

En tur langs en Historisk vandrerute varer fra en til fem dager, og det er mulig å overnatte i DNT-hytter eller andre overnattingssteder underveis. Ruta, som er godt merket og skiltet, er knyttet til et bestemt historisk tema. Langs rutene er det mange ulike kulturminner, og turgåere skal før og under turen kunne lære om rutas opprinnelse og historie. 

I arbeidet med rutene har både kjente og glemte historier og kulturminner blitt samlet inn og gjort tilgjengelige på informasjonstavler langs rutene. I tillegg kan man lære om kulturminner og andre severdigheter underveis på Riksantikvarens Kulturminnesøk, Lokalhistoriewiki og i DNTs SjekkUT-app.

Kilde: Intervju med Siri Storrøsten som er område kontakt for DNT Oslo og omegn for Femundsmarka og prosjektkoordinator for Historiske vandreruter fra Røros til Femundsmarka, og brosjyren Historiske vandreruter.

Foto: Tove Østby

+ Glimt fra Lille Gölins saga

Så er årets vandring inn i Johan Falkbergets rike over for i år. For åttende år på rad han Lasse Kolsrud fått med seg dyktige skuespillere og musikere i en forestilling basert på Johan Falkbergets forfatterskap, fremført i ruinene etter gruva forfatteren utførte barnearbeid i.

Historien om lille Gölin gir et gripende historisk bilde av prøvelsene folk måtte igjennom i flukt fra hungersnød, og av barnets som mister sine omsorgspersoner til døden.

Skuespillerne Nora Rian (lille Gölin), Charlotte Frogner (voksne Gölin), Per Schaanning (Brodde) og Lasse Kolsrud (Tol Olofsson og kunstnerisk leder) samt musikere Olav Luksengård Mjelva og Jens Linell ser fram mot nye oppgaver. Her er Rørosnytts glimt fra året vandring i Falkbergets rike:

Regissør Lasse Kolsrud spiller lille Gölins bestefar. Han er imponert over «barnebarnet» sitt. Foto: Tore Østby
Lasse Kolsrud har funnet en ny vei inn i Falkbergets forfatterskap. Foto: Tore Østby
Jens Linell og Olav Luksengård Mjelva. Foto: Tore Østby
Velsingelsene gir sagaen religiøse undertoner. Foto: Tore Østby
Per Schaanning Foto: Tore Østby
Store Gölin forteller lille Gölins historie. Lille Gölin lever den. Foto: Tore Østby
De tre vandrerne får en tøff vandring over fjellet. Foto: Tore Østby
Bestefar slitter mer og mer.. Foto: Tore Østby
Charlotte Forgner. Foto: Tore Østby
Brodde brytes mellom forpliktelsene til de som er døde og den som lever. Foto: Tore Østby
Bestefar vil ikke spise stjålet mat. Foto: Tore Østby
Årene etter at Johan Falkberget hadde sin første arbeidsdag her, har satt sine spor. Foro: Tore Østby

+ Vold mot offentlig tjenestemann

Mannen som opptrådte svært aggressivt ved Bergstaden Hotel i går kveld, blir anmeldt blant annet for vold mot offentlig tjenestemann. Det hele startet ved 21-tiden, da mannen skal ha gått løs på inventaret på hotellet. Han skal blant annet ha knust glass og kastet utover søppel.

Mannen skapte store problemer i trafikken utenfor Bergstadens Hotel, og skal blant annet ha sparket løs på en bil. Politiet ble tilkalt, og 21.30 ble det meldt at en politipatrulje hadde kontroll på mannen. Politiet sendte ytterligere en patrulje, for å bistå med å bringe mannen i arrest. ved 23-tiden var mannen bragt til Røros Lensmannskontor.

– Under pågripelsen skal mannen ha forsøkt å slå og bite polititjenestemenn. Han kan nå vente seg en oppfølging av saken fra politiets side, og vi ser alvorlig på denne saken, sier operasjonsleder i Trøndelag Politidistrikt Roger Mogstad til Rørosnytt.