+ Fire prikker til Bua

Kommunedirektøren innstiller på å gi Skanckebua fire prikker for skjenking etter skjenkestopp fastsatt i den lokale alkoholforskriften. I rapporten fra Securitas etter skjenkekontroll fredag under Rørosmartnan 2020 (21. februar) heter det at skjenking ble observert fram til 02.06. Skjenking ble dermed utført seks minutter på overtid.

Prikkbelastning på bakgrunn av brudd avdekket i skjenkekontroller ble innført i 2016. Det kan deles ut inntil 8 prikker for et avvik, og antallet vurderes ut fra alvorlighetsgraden på avviket. Skjenking etter skjenketid, er listet opp blant avvikene som gir fire prikker i alkoholforskriften. Prikkbelastningen behandles i Kommunestyret, og kan eventuelt påklages til Fylkesmannen.

Ordningen med prikkbelastning fungerer slik at dersom en bevillingshaver i løpet av en periode på to år er tildelt til sammen 12 prikker, skal kommunestyret inndra bevillingen for et tidsrom på én uke. Dersom det i løpet av toårsperioden blir tildelt flere enn 12 prikker skal kommunestyret øke lengden på inndragningen tilsvarende.

Sakarias fikk siste pass +

Sakarias på 3 ½ år fra Ålen ble historisk da han som den aller siste ble tatt passbilde av like før kl 1400 på i dag. (fredag.28. februar 2020)

Passutstedelse ved Røros Lensmannskontor er historie. Sakarias på 3 ½ år fra Ålen ble sistemann det ble tatt passbilde av like før kl. 1400 på fredag. Finaledagen ble hektisk for seniorkonsulent Bente Botnan og passkiosken. Det ble tatt bilder til hele 49 pass i dag.

Nedleggelse av passtjenesten har vært varslet en stund, og den siste uka holdt lensmannskontoret ekstra åpent. Heretter må Rørosingene reise et lite stykke for å skaffe seg reisedokumenter.

Det har vært streke reaksjoner fra lokalpolitikere på nedleggelsen, men de har ikke blitt hørt.

Ikke smilefjes for Vertshuset Røros

Mattilsynet har gjennomført smilefjestilsyn ved Vertshuset Røros den 13. februar og avdekket mangler.

Resultatet for bedriften ble dermed ikke et smilefjes men et fjes med rett munn. Manglene gikk først og fremst på rutiner og ledelse.

Ansvaret til driftsansvarlige
Mangler ved ledelse og ansvar i virksomheten.

Internkontroll
Mangler ved interne styrings- og kontrollrutiner for å sikre trygge matvarer.

Farevurdering og styringstiltak
Mangler ved kontroll og styring med aktuelle risikoer.

Opplæring og kompetanse
Mangler ved instruksjon og opplæring av medarbeidere i arbeidsrutiner av betydning for mattryggheten.

Under punktet mathåndtering og tilbredning ble det også påpekt mangler ved rutiner for å sikre at mat oppbevares ved tilstrekkelig lav temperatur.

Under punktet merking og sporbarhet ble det påpekt mangler ved rutiner som sikrer at næringsmidler kan spores tilbake til opprinnelse eller produksjonstidspunkt.

Smilefjesordningen startet 1. januar 2016. Den skal informere forbrukerne om de hygieniske forholdene ved et serveringssted. Smilefjessymbolene som deles ut har tre varianter: smilefjes, strekmunn og sur munn.

Ny asfalt i sommer

I sommersesongen er det planlagt nyasfaltering av strekningen Sjøbakken til Gjøsvika på Fylkesveiene 30 og 31 (2660 meter). Det fremgår av Fylkesordførerens svar på spørsmål fra Fylkestingsrepresentant Bjørn Salvesen (Uavhengig). Det kom sterke reaksjoner på svært dype spor mellom rundkjøringa og Sjøbakken i 2016. Sommeren etter ble det løst ved å høvle ned asfalten utenfor sporene.

Bjørn Salvesen (SV) Foto: Tore Østby

Siden da har slitasje skapt dypere spor igjen, på hele strekningen som skal få ny asfalt i sommer. I fylkesordførerens svar til Salvesen loves ny asfalt på to andre strekninger også:

  • Fv30 Singsås-Hindbjørga hp04 km 4199-5400.
    Lengde 1201 m.
  • Fv30 Hessdalen-Novola camping hp08 km 5759 –
    hp09 km 1945. Lengde 4801 m.

Det er ikke foreslått nyasfaltering på alle de andre strekningene med store sporproblemer i vinter. Både på Rugldalen, ved Harborg og ved Gullikstadbakkene har dype spor ført til utforkjøringer og farlige situasjoner i trafikken.

I følge Fylkesordføreren er større utbedring av veien forøvrig avhengig av bompengefinansiering.

Tore O Sandvik Foto: Tore Østby

I forhold til framtidig utbedring så vil reguleringsplanleggingen starte i løpet av året med estimert anleggsstart tidligst i 2023/24. Kommunene Røros, Holtålen og Midtre Gauldal har alle gjort prinsippvedtak om utredning av bompengefinansierte tiltakspakker. De skal også vedta reguleringsplanene, samt gjøre lokalpolitiske vedtak av at det skal sendes bompengesøknad til departementet.

Uten en bompengepakke vil det kun bli mindre utbedringstiltak og de må prioriteres på linje med tiltak på alle øvrige fylkesveger i Trøndelag, heter det i svaret fra Fylkesordføreren på spørsmålet fra Salvesen.

Arkivbilde. Foto: Tore Østby