Klokken 17.00 på julaften ringte Johan Falkberget i sin tid julen inn med gruvklokka fra Mugg, som står på tunet på Ratvolden. Åse Berg og Jon Ryen tok opp igjen denne tradisjonen på julaften for noen år siden.
I 1936 fikk Johan fraktet klokka ned til Ratvolden. For å ta vare på den. Senere fikk han klokka av Røros Kobberverk. Ved starten av Gruvrennet den 29. mars i 1936 brukte Johan gruvklokka for første gang.
I alle år etterpå ringte Falkberget julen inn med gruvklokka fra Muggruva. Folket i bygda kunne på julaften gå ut på trappen og høre julen bli ringt inn på Ratvolden. Ihvertfall dersom været stod riktig vei. Det var et godt stykke til nærmeste kirke.
Gruvklokka ble også brukt på nyttårsaften. Ved midnatt ringte Johan inn det nye året med gruvklokka. Når det kom spesielle gjester til Ratvolden ble de ønsket velkommen med ringing fra gruvklokka.
Kilde: falkbergets-rike.no. Artikkelen Jul i Falkbergets rike.
I år fyller Hitterdal kapellkirke 60 år. Jubileet ble markert med gudstjeneste og kirkekaffe søndag 20. oktober.
På 1920-tallet ble det snakket en del i Hitterdalen om å få en egen gravplass. Det var Brekken eller Røros som var nærmeste. I 1922 ble det gravplass i Hitterdalen. Når kirkegården ble laget var det rundt 30 familier i området. Etter hvert kom ønske om noe bedre enn et klokketårn. Tårnet stod omtrent der tårnet til kapellet står nå. Det var et hvitt tårn med ei klokke oppi.
Kikki Dahl var kona til ingeniøren som var i gruvene rundt Feragen. Paret bodde i ingeniørboligen. Midt under krigen ga Kikki kr 5000,-, som startkapital til kirkebyggingen i Hitterdalen.
Det neste som skjedde i prosjektet var at det ble kalt sammen til et møte i Solheim ungdomshus. Daværende sogneprest Andersen Sunde innkalte til møtet, og fikk satt i gang jobbing og det ble valgt en komite som skulle sette i gang med å samle inn penger via basar. I tillegg glødet sogneprest Konrad Oudenstad for prosjektet. Til Brekken kom det ny hjelpeprest, Kaare Granøyen Rogstad. Han satte i gang en stor jobb for å få i gang byggingen av fjellfolkets egen kirke. I 1956 ble det oppnevnt en kapellkomite i Brekken Menighetsråd, Hitterdal hørte til under der på den tiden. Da sto det kr 18 800,- på kontoen Hitterdal kapellkirke.
Det ble også sendt ut en del brev til ulike plasser. Høsten 1955 skrev presten Rogstad til sin venn presten Wilhelm Throndsen i Oslo og fortalte om sin fattige bygd som ønsket en kirke. Throndsen satte hele brevet inn i bladet «Vår kikre». Anna Cecilie Løvenskiold satt på Mallorca og leste bladet. Hun likte dette, og Trondsen fikk beskjed om å komme til Hitterdalen 3. påskedag i 1956 for personlig overlevering av gaven på kr 20 000,-. I tillegg kom hun over en krusifiks i Italia, som hun kjøpte og fikk sendt oppover. Krusifiksen henger oppe i kirkerommet i dag. Man vet ikke hvor gammel eller hvor verdifull den er.
Grunnarbeidet ble satt i gang høsten 1957, og alt murverk var ferdigstøpt før «vinna» startet våren etterpå. I 1958 begynte tømmermester Kjellmark å tømre kirken ute i Gjøsvika. Av sysselsettingsmidler fikk en 35% i Gjøsvika og 80% da den ble reist i Hitterdalen.
Fredag 25.september 1959 ble kirken innviet. Selve kirken har 100 sitteplasser, i galleriet er det 30 sitteplasser. Orgelet var gammelorgelet fra Brekken. Den historiske dagen var preget av varme helt fra prosesjonen kom skridende opp gjennom midtgangen for ved skriftlesning og bønn å vigsle det lille tømmerhus til kirke. Etterpå var det festlig middag for bygdefolk og innbudte i ungdomshuset. Deretter var det ettermiddagsmøtet i kirken med gaver og gratulasjoner. Dagens høydepunkt var kanskje da et lite barn ble båret til dåpen.
I 1962 avsluttet byggenemnda arbeidet sitt. Da hadde de brukt kr 153 000,- og en dugnad verdsett til kr 25 000,-. Senere fikk kapellet flomlys av Brekken kraftlag. I 1969 ble et nytt Groth-orgel tatt i bruk. Det kostet nesten 36 000 kroner. Det orgelet som er i kapellkirken i dag kom inn i 1980. Det er ifra Snertingdal orgelfabrikk.
Smeden Kjell Valseth i Djupsjølia har smidd smijernsting som er i kirkerommet, bl.a. lysgloben, lysestaker og prosesjonskorset. Klokken i tårnet er fra 1784, den har hengt på Kongens gruve. Når kapellet ble innviet i 1959 eksisterte fortsatt Røros Kobberverk, de lånte gruvklokka til kapellet i evig tid.
De fleste konfirmasjoner har vært i sammen med konfirmantene i Brekken kirke, men i enkelte årskull har det vært mange nok konfirmanter til at det har vært ønskelig å ha konfirmasjonen i Hitterdal. Det har variert fra en person til seks konfirmanter. 14.mai 2005 ble det konfirmert seks ungdommer i Hitterdal kapell.
Det var en tradisjon lenge med messe der speiderne i Brekken deltok. Det har vært et snitt på 7 – 8 gudstjenester for året i kapellet. Hver høst blir det arrangert Blomstergudstjeneste. Det er ei skolestart-gudstjeneste, alle som begynner i skolen blir invitert til å delta på gudstjenesten. De får utdelt ei bok og et arbeidshefte. Siden 2014 har gudstjenesten vært i Hitterdal, felles for hele Røros kommune. 3. juni 2015 var Biskop Tor Singsaas på besøk. I sommer var det åpen kirke fire søndager i juli. En person fra menighetsrådet var tilstede.
I dag, på julaften er det gudstjeneste i Hitterdal kapell.
Kilde: Avtroppende leder for Hitterdal menighetsråd, Ola Arvid Feragen, og heftet «Hitterdal kapell 50 år».
Her er glimt fra Hitterdal kapell, blant annet fra markeringen av 60-årsjubileet: