Kunst som sannhetsvitne

Rørosmuseet og Elden i samarbeid med Røros kunstlag åpnet i ettermiddag Håkon Gullvåg sin utstilling “Hellig Jord”.

Den palestinske ambassadøren i Norge, Marie Antoinette Sedin som foretok den offisielle åpning av utstillingen, fremhevet kunstens betydning for ytringsfriheten og sa at selv om Gullvåg sine bilder er maleri så er de fortsatt vitnesbyrd av det som skjedde under Israels invasjon av Gaza i 2009.

– Art can can express feelings and emotion, and even be an eyewitness. When you make it from a true story, from reality, then it is not imagination but truth, sa Sedin.

Sedin tildelte senere Håkon Gullvåg en medalje som takk fra det palestinske folket for hans engasjement i den palestinske saken.

Sedin, Gullvåg med medaljen og prosjektleder Venke Aarethun. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

– Tematikken i utstillingen gir oss anledning til å fokusere på Unescos grunnleggende fredstanke og det er en unik mulighet for Rørosmuseet å få presentere en av våre store nålevende kunstnere i sitt jubileumsår. Dette er en utstilling som det ikke går an å gå uberørt ut av. “Hellig Jord” skaper refleksjon og i høyeste grad diskusjon, sa museumsdirektør for Rørosmuseet Odd Sletten.

Leder for Elden Siri Gellein som hadde vært i kontakt med Gullvåg i 2018 med forespørsel om å få ham til Røros for å holde foredrag, var takknemlig for at Gullvåg avsluttet jubileumsåret sitt her på Røros.

– Å stille ut “Hellig Jord” på Røros er en utrolig mulighet, og en god anledning til å knytte billedkunst og scenekunst inn i et hus som forvalter kunnskap om historie, samtid og verdensarv. På vegne av Elden og Røros kunstlag og museumet er vi utrolig glad for at Gullvåg og prosjektleder Venke Aarethun har valgt oss som samarbeidspartnere i 2019 og 2020, sa Gellein.

Utstillingen vil stå fram til april 2020. Deretter vil et utvalg av verkene vises i andre rom ved museet fram til august 2020.

Fornybart juleverksted

26. november arrangerte Fremtiden i våre hender Røros Fornybart juleverksted i Sangerhuset.

-Vår fiksefest «Fornybart juleverksted» på Sangerhuset ble jammen en bra start på en ny tradisjon; Det første årlige juleverkstedet, hvor vi oppmuntrer til gjenbruk fremfor å kjøpe nytt, samtidig som vi gjør ting sammen, sier Hanne Feragen som er styremedlem i Framtiden i våre hender Røros.

Skredder Fadi Zidan lærte bort sytriks og reparerte, Johanna Henriksson viste «fletting» av vakre juletrær med avispapir, Karin Sjøgren lærte bort knyting av garnnisser og barna lagde tegninger.


Petter Høsøien spilte nyinnøvd julekonsert-nummer, og Arnt E. Bukkvoll og Hillevi Andresen fremførte også noen musikknummer.


-Takket være en utrolig velvilje fra sponsorer, serverte vi gløgg av Kolonihagens økologiske eplejuice med ingefær, kanelstang og stjerneanis, og vispet vanilje-fløte og revet appelsinsjokolade. Varmretten besto av Oumph!-ribbe, kålrotstappe, syltet rødløk, epler og rotfrukt-chips. Rema 1000 og Coop Mega sponset også arrangementet med ulike matvarer, sier Hanne. Hun legger til at til fiksefesten og juleverkstedet fikk de masse materialer fra Amnéus boghandel, Princess Interiør, Husfliden Røros, Lille Røros, Mye rart Røros og fra mange privatpersoner.


-For en ung lokalforening i Framtiden i våre hender er det veldig hyggelig at sponsorer stiller opp, slik at vi kan gjennomføre bærekraftige arrangementer og praktisere gjenbruk. Vi ønsker oss flere aktive medlemmer, så ta kontakt via Facebook-siden vår, sier Feragen.

Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

Glimt fra julegrantenning

Mye folk, julesanger, nisser og sang av Peder Angel og tale av Unni Ryen sørget for at julestemingen satte inn på Røros i dag.

Konfransier Tore Østby ledet sermonien som representant for Røros handelsstands forening og sørget for felles nedtelling av tenningen av julegranen.

Felles julesang akkompanert av Røros janitsjarorkester, nisser som delte ut gaver, og Peder Angel sin sangprakt gjorde at julegrantenningen gav julestemning til de som eventuelt ennå ikke har fått den. Røros er og blir norges flotteste juleby.

Røros janitsjar spilte julesanger under tenningen av julegrana. Foto: Iver Waldahl Lillegjære
Foto: Iver Waldahl Lillegjære
Konfransier Tore Østby. Foto: Iver Waldahl Lillegjære
Foto: Iver Waldahl Lillegjære
Peder Angel. Foto: Iver Waldahl Lillegjære
Julegrana med lys. Foto: Iver Waldahl Lillegjære
Foto: Iver Waldahl Lillegjære
Foto: Iver Waldahl Lillegjære
Foto: Iver Waldahl Lillegjære
Foto: Iver Waldahl Lillegjære
Foto: Iver Waldahl Lillegjære

Elon har blitt større

Elon Røros utvidet lokalene sine med 100 kvadratmeter og åpnet ny butikk den 8. november. Endringen i areal vil føre med seg et større sortiment og nye varegrupper.

– Det var ledige lokaler ved siden av oss, og da fikk vi en avtale om å leie det av Coop Midt-Norge. Grunnen til det er at vi ønsker å utvide sortimentet vårt, og bli mer en fullsortimentsbutikk, sier Per Brende daglig leder for Elon Røros.

Brende sier at de på sikt skal inn med varegrupper som det ikke finnes mye av på Røros, men vil ikke være helt konkret på hva slags varegrupper det dreier seg om enda.

– Vi har startet opp med varmepumper og den biten der. I tillegg vil det komme en del andre nyheter etter hvert. Blant annet begynner vi med kjøkkeninnredninger når vi gjør de større endringene i butikken over nyttår, sier han.

Brende er veldig glad for både hyttefolket og de fastboende er flink til å bruke lokale butikker, og at de prøver å justere sortimentet etter hva slags ønsker kundene har.

– Håpet er at kundene merker forskjell ved at butikken blir mer innbydende og at vi får et større lokale, og et bredere spekter med varer. Det er egentlig det det handler om. Vi må være et reelt alternativ for de som handler på internett, sier han.

Brende sier at juleutstillingen kom på plass samtidig med nyåpningen den åttende november.

– Vi markerte åpningen i november med juleutstillingen og det som vil skje videre er at vi kommer med en nyåpning av butikken på nyåret, og da vil det være snakk om enda større endringer, sier han.