+ Mye positivt i Bergmannsgata

Den siste tiden har det vært mye fokus på butikker i Bergmannsgata som sliter. Jernia stenger og Røros Sport var stengt i en liten uke. Driver av Kiropraktorklinikken – Bevegelse i sentrum, Kerstin Ulrich synes likevel det er mye positivt i Bergmannsgata.

Det er ikke bare butikker i gata, men det er også mange tjenesteytende bedrifter, som har eksistert i flere år og er levedyktige. Kerstin Ulruch har god tro på fremtiden til Bergmannsgata.

https://vimeo.com/323782895
Driver av Kiropraktorklinikken – Bevegelse i sentrum, Kerstin Ulrich.

+ Utbedrer Høyspentnettet

Denne uken fortsetter Røros E-verk oppgradering av høyspentnettet. Derfor blir strømmen borte i inntil tre timer i gangen i de områdene arbeidet utføres. Arbeidet pågår når det er kapasitet til det, og vil fortsette også utover neste uke.

Røros E-verk er i ferd med bygge ut nettstasjonsovervåking, og foretar samtidig renhold og vedlikehold av nettstasjonene. Røros E-verk beklager ulempene strømbruddene medfører.

+ Frigjort fra ulykkesbilen

Redningsmannskapene har lyktes i å frigjøre en person som satt fastklemt etter en trafikkulykke på Hagan i formiddag. Han er under behandling på stedet nå.

Det dreier seg om en person, som er ved bevissthet, og som klager på smerter. Skadeomfanget er ikke kjent. Redningsmannskapene vurderer nå om han skal fraktes til sykehus med ambulanse eller helikopter. Etter hva vi kjenner til var personen alene i bilen, sier operasjonsleder Bernt Tiller til Rørosnytt.

+ Kollisjon mellom bil og lastebil

Mannskaper fra Røros brannvesen arbeider med å frigjøre personer fra en personbil, etter et hardt sammenstøt mellom en personbil og en lastebil på Hagaen. Ulykken har skjedd i krysset mellom Prøschveien og Hagaveien.

Alle nødetatene er på stedet, og førstehjelp gis på stedet.

Lastebilen ser ut til å ha kommet langs Hagaveien, og brast inn i personbilen som kom langs Prøschveien. Personbilen er skjøvet et stykke bortover Hagaveien, og det er store materielle skader på personbilen, som gjør at minst en person sitter fastklemt.

Hva skal vi leve av?

Leserinnlegg av Ingvill Dalseg

Jeg registrerer angrep på næring etter næring, og synes det er betimelig å stille spørsmål om hva vi faktisk skal leve av?

Det ser ikke ut til at vi skal basere oss på industri, det er gammeldags med industri og altfor mange i industrien arbeider under farlige forhold. Det er u-land som driver med industri og med unntak for olje og gass er Norge nesten industrielt brakk, uttales det. 

Hvilket bringer meg over på en annen næring vi ikke skal tjene penger på – olje og gass. Enkelte jubler over at oljen skal avvikles, og målet er at all utvinning av olje skal avsluttes innen 2035. Norge står jo allikevel for kun 2 % av den totale produksjonen, og andre nasjoner står klare til å fylle vår kvote når som helst. Spørsmålet er om verden klarer seg like utmerket uten Norge som foregangsland når det gjelder ansvarlig forvaltning og sterkt miljøfokus. 

Det er lett å glemme hvor viktig, nærmere 50 år med petroleumsnæringen har vært når vi nå kan lener oss på argumenter om at andre kystbaserte næringer også skaper viktige arbeidsplasser. 

Andre kystbaserte næringer som fiskeri- og i havbruksnæringen kanskje? 

Mange politikere har uttalt at hvis oppdrettsnæringen ønsker å vokse videre må de løse de miljøutfordringene de står overfor. Store beløp er derfor investert i å løse rømnings- og luseutfordringene – men løse laks og lus er fortsatt en miljørisiko. Lukkende anlegg er en mulighet eller gjerne flytt laks, anlegg og vann opp på land! Hørte jeg også grunnrenteskatt? 

Er fornybar energi en mulighet da? 

Nope, vindmøller tar seg dårlig ut i Norges flotte natur og rotorbladene tar ingen hensyn til fredete fuglearter. Vannkraft tar seg dårlig ut i flotte vassdrag og ødelegger for friluftsliv og folkehelse. Mineraler er Norge rikt på, her er det potensielt mulig å drive litt næring. Men gruvedrift er ikke bra, selv om kobber kan linkes til el-biler og kabler som skal elektrifiseres. For å sikre minst mulig investeringer i egne bedrifter, for potensielt økt produksjon, har også fylkesårsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti vedtatt grunnrenteskatt på mineralnæringen. 

I flere år har politikere på venstresiden jobbet for økt skattlegging av næring gjennom en areal-, eksport-, eller produksjonsavgift. Noe som definitivt påvirker innovasjonsinnsats og -evne i næringslivet i negativ retning, og gir usikre rammebetingelser. En viktig rammebetingelse er skatt!

Trålere fanger for mange fisk, reiselivet overforbruket vakre kulturminner og sliter på landskapet og ku-promp bidrar til at husdyrhold utgjør en større miljøtrussel enn utslipp fra biler og fly. Også skal jeg ikke skyte meg selv i foten å nevne pelsdyrnæringen!

Har vi glemt at forutsetningen for vår velferd er næringsliv? Penger må skapes før de kan brukes, også penger i stat og kommune. Skatt er ikke den nye oljen!

Høyre vil legge til rette for at bedriftene skal kunne vokse, bedrifter skal kunne skape mer og spesielt er bedriftene i mindre kommuner viktige!

Vi må slutte å motarbeide aktørene som er fundamentet for velferden vår.