+ Utrykning til vanskelig gjest

Politiet har rykket ut til martnasteltet, etter at vaktene har bedt om hjelp med en full og vanskelig gjest. En politipatrulje er på stedet nå. Det rapporteres om mye folk ute nå i kveld, og de aller fleste gjestene er glade og alt annet enn vanskelige.

+ Lovbrudd ved bruk av tvang

Fylkesmannen konkluderer med lovbrudd knyttet til bruk av tvang ved Gjøsvika sykehjem. Tilsynet konkluderer ikke med at tvang brukes feil, eller urimelig, men det er mangler i forhold til vedtak og dokumentasjon. Kommunen har satt igang tiltak for å rette opp i det Fylkesmannen har påpekt.

Fylkesmannen gjennomførte tilsyn ved Gjøsvika sykehjem 4. desember 2018. Tilsynsrapporten er basert på befaring og intervjuer. Tema for tilsynet var bruk av tvang etter pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4A 2018. Tilsynet avdekket forhold som ga grunnlag for lovbrudd. Fylkesmannen har gitt tre merknader. Tilsynet omfattet følgende områder:

– Om kommunen sikrer at motstand mot helsehjelp hos pasienter identifiseres og at pasientens samtykkekompetanse blir vurdert

– Om kommunen sikrer at tillitsskapende tiltak forsøkes før tvungen helsehjelp gjennomføres. Om kommunen sikrer at det gjøres helsefaglige vurderinger av om den aktuelle helsehjelpen kan gjennomføres med tvang.

I rapporten som er publisert på helsetilsynet.no, konkluderes det med lovbrudd:

Røros kommune, ved Gjøsvika sykehjem, sikrer ikke at nødvendig helsehjelp til pasienter som motsetter seg helsehjelpen, blir vurdert i samsvar med bestemmelsene om bruk av tvungen helsehjelp i pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4A.

  • To pasienter blir stelt med tvang. Det blir gitt beroligende legemidler for å unngå motstand mot stell på en av avdelingene.
  • En pasient fra samme avdeling og en pasient fra en annen avdeling, blir holdt tilbake ved sykehjemmet ved at ytterdør av sykehjemmet holdes låst med kode.
  • I journal beskrives det motstand mot helsehjelp nesten daglig. Begrepet motstand er ikke godt nok kjent og dette medfører at kommunen ikke vurderer tiltak etter pasient­ og brukerrettighetsloven 4A om tilbakeholdelse.
  • Det foreligger ingen prosedyrer på reviderte tema.

Det arbeides tillitsskapende daglig, men tillitsskapende arbeid er ikke satt i system, skriver Fylkesmannen i rapporten.

Kommunalsjef Mona Landsverk har i en mail til Rørosnytt kommentert rapporten, og hun skriver at det allerede er satt inn tiltak for å rette opp i det tilsynet påpeker.
Fylkesmannen har gjennomført tilsyn ved Gjøsvika sykehjem med tema: «Bruk av tvang etter pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4A». Gjøsvika sykehjem er glad for tilsynet, da det gir en mulighet for å øke kompetansen på området, samt få bedre forståelse av lovverket. Dette er spesielt viktig med tanke på at beboerne på sykehjemmet er en sårbar pasientgruppe.
Fylkesmannen har påpekt avvik under gjennomføring av tilsynet. I noen tilfeller har ikke vurderingen om nødvendig helsehjelp vært god nok. Vi ser også at vi må jobbe mer systematisk ved bruk av nødvendig helsehjelp til pasienter som motsetter seg helsehjelpen.
Kommunen kan utføre nødvendig helsehjelp til pasienter som motsetter seg
helsehjelpen, så fremt lovkravet er oppfylt. Det vil si at helsepersonell kan utføre helsehjelp med tvang hos pasienter som motsetter seg dette. Det kan eksempelvis være at pasienter med demens eller kognitiv svikt ikke forstår at mangel på helsehjelp kan medføre fare for liv og helse. For at tvang kan brukes må kommunen gjøre en konkret vurdering og fatte et vedtak. Som Fylkesmannen har påpekt må vi sikre at vi har nødvendige prosedyrer på plass og vi har allerede satt i gang flere tiltak for å lukke avviket:

– Det er gjort endringer i journalsystemet, slik at det er enklere å finne tilbake nødvendig dokumentasjon

– Med bakgrunn i tilbakemeldinger vi fikk av Fylkesmannen på slutten av
tilsynsdagen, har vi begynt å fatte og skrive vedtak om bruk av tvang i de
tilfellene det ikke var gjort. I tillegg har vi opphevet bruk av tvang i de få
tilfellene det ikke var hjemmel i lov for å bruke tvang.

– Det er satt ned en gruppe som skal utarbeide en prosedyre om «Bruk av
nødvendig helsehjelp til pasienter som motsetter seg helsehjelp» i henhold til pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4A. Prosedyren har som formål å sikre at:
 motstand mot helsehjelp hos pasienter blir identifisert
 pasientens samtykkekompetanse blir vurdert
 tillitsskapende tiltak blir forsøkt før tvungen helsehjelp blir gjennomført
 det blir gjort en helsefagligvurdering av om den aktuelle helsehjelpen kan
gjennomføres med tvang.

Det er hentet inn kompetanse fra spesialisthelsetjenesten for å vurdere vedtak etter helse- og omsorgstjenesteloven kapittel 9

Vurdering om varslingssystem som gir signal til helsepersonell på natt trenger hjemmel i passient- og brukerrettighetsloven er satt i gang.

Fylkesmannen avsluttet begge tilsynsdagene, med kurs i «Bruk av tvungen
helsehjelp i pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4A» for ansatte på Gjøsvika sykehjem og øvrige helse og omsorgstjenester i kommunen,
skriver kommunalsjef Mona Landsverk i en mail til Rørosnytt.

Det er også gjennomført tilsyn 9. januar i år. Rapporten fra dette tilsynet vil komme i begynnelsen av mars.

+ Mye alpakka

I bakgården til Lysstråle var det under Rørosmartnan mye alpakka. Anette Weiderborg hadde tatt med seg bedriften og hobbyen sin, «Alpakka Malla» til Røros. Hennes jobb med alpakka startet under Rørosmartnan for flere år siden.

https://vimeo.com/319206197
Mye alpakka. Foto: Tove Østby

I stabburet var det bl.a. kunst.

Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby

+ 7 vil bli prosjektleder

7 personer har søkt på stillingen prosjektleder/prosjektkoordinator i Røros kommune. Stillingen var utlyst for 2.gang. Det er 6 menn og en kvinne som har søkt på stillingen som hadde søknadsfrist 21.februar 2019. Stillingen ligger under teknisk.

De som har søkt på stillingen er:

Richard Acraman (56) fra Lysøysundet – Prosjekteringsleder – Mekanisk, Elektrisk

Truls Berg (66) fra Bergen – Prosjektleder

Aleksander Dahl (31) fra Røros – Prosjektleder

Vegard Haraldseid (27) fra Bøstad – Ingeniør

Marit Sandvik Strickert (60) fra Brekkebygd – Fagleder for enhet, helse, Hitra kommune

Babak Tavassoli (40) fra Trondheim – Prosjektleder

Unntatt offentlighet (48) Mann

+ Promillekontroll i sentrum

I dag har UP avholdt trafikkontroll i Røros sentrum, med oppløftende resultater. 84 førere ble kontrollert for promille, og alle besto prøven uten utslag. Det er et resultat politiet er svært godt fornøyd med.

Tre av bilførerne på dro seg likevel forenklet forelegg. Alle tre fikk det for mobilbruk. Ulykkesstatistikken viser at mobilbruk under kjøring øker risikoen for ulykker.

+ Tilbyr forebyggende hjemmebesøk

Røros kommune tilbyr forebyggende hjemmebesøk til alle innbyggerne som er født i 1943 og 1944. Kommunen sender ut brev i forkant av besøket slik at alle kan takke ja eller nei etter eget ønske.

Formålet med Forebyggende hjemmebesøk 75 år er å mobilisere innbyggerens egne ressurser med tanke på å være godt forberedt for alderdommen. Vi møter mange ressurssterke og aktive 75 åringer, men også mange som har en del å gå på både med tanke på helse, tilpasning av egen bolig mm.

Alle blir spurt hvordan de har det, og hvordan de ønsker å ha det de kommende årene. Temaer som tas opp er fysisk aktivitet, kosthold, sosialt nettverk, funksjonell bolig, fallforebygging, brannforebygging, søvn, psykisk helse og alkohol. Kommunen er allerede godt igang med besøkene.

– Hittil ser det ut til at 75 åringer setter pris på besøkene og synes det er nyttig med tanke på å forberede seg på framtida. Alle ønsker å bo hjemme så lenge som mulig, da er det smart å gjøre en egeninnsats mens en er i bra form. Besøkene blir utført av ansatte på Helsevakta (akuttbilen) og kommunal ergoterapeut, skriver kommunen på sin nettside.