+ Rørosmartnan får støtte til kulturtiltak

Trøndelag Fylkeskommune – seksjon for Kunst og Kultur har gitt Visit Røros AS kr 35.000 i støtte til kulturtiltak. Det gis støtte til at Rørosmartnan sikres som arena for formidling av immateriell kulturarv.

Rapportering og utbetaling av tilskudd skjer så snart som mulig etter at arrangementet er avviklet, og senest innen 1. september 2019. Rørosmartnan 2019 blir arrangert 19. – 23. februar.

Røros Folkedanslag. Foto: Tove Østby

+ Lavvofest for 400

Røros kommune har gitt Røros Arena AS skjenkebevilling i lavvo bak Tufta. Skjenketid for øl og vin blir fra kl. 11:00 til kl. 01:00, og skjenketid for brennevin fra
kl. 13:00 til kl. 01:00. Teltet var på plass under martnan i fjor også, men i år økes kapasiteten fra 300 til 400 gjester. Søknad om skjenkebevilling ble behandlet administrativt som delegert sak.

Teltet vil være åpent for alle på dagtid, men skal ha aldersgrense 18 år etter kl.
18:00. Bevillingen er gitt på følgende vilkår:

– Profesjonelt vakthold med ansvar for ro og orden, kontroll med antall gjester i teltet, som påser at gjester ikke tar med seg alkohol ut av teltet, og som påser at urinering på p-plass og nærliggende områder, privat som offentlig, ikke forekommer

All form for musikk med forsterker – levende eller via musikkanlegg – skal opphøre
kl. 23.00 tirsdag, onsdag og torsdag, og kl. 24.00 fredag og lørdag. Det må settes opp tilstrekkelig med toaletter i tilknytning til teltet, og det skal være tilstrekkelig med brannslokningsutstyr med etterlysende skilt, tilgjengelig for arrangør, i teltet.

+ Varsel om asbest-pålegg

Røros kommune har fått varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet, om bedre informasjon og opplæring om asbest. Kommunen som arbeidsgiver skal sørge for at verneombud og arbeidstakere som kan utsettes for støv med asbestfiber får nødvendig informasjon og opplæring. For å få til det, må alle kommunale bygg kartlegges med tanke på mulig asbestholdige materialer. Det er ikke gjennomført en systematisk registrering med dokumentasjon på hvor det er asbestforekomster i alle bygg fra før 1985. Det finnes ikke gode nok rutiner for å forebygge unødig eksponering for asbest.

Røros kommune har oversikt over alle bygg og når de er bygd. Det opplyses at vaktmestre er godt kjent med typiske materialer som kan inneholde asbest og det drøftes i møter hvilke bygg som kan inneholde materialer med asbest, men det er ikke registrert i en bygningsdatabase. Siden det ikke er foretatt en kartlegging av hvilke bygg og hvor i byggene asbest forekommer, vil ikke vaktmestere eller annet nøkkelpersonell ha nødvendig informasjon om hvor asbestforekomster foreligger. Det opplyses videre at vaktmestre er godt kjent med fare forbundet med å utføre mekanisk arbeid på asbestholdig materiale, men Arbeidstilsynet kan ikke registrere at opplæringen er satt i system, eller at det er utarbeidet rutiner som må følges ved mistanke om asbest.

Pålegget har sammenheng med saken om Kvitsanden barnehage der det ble avdekket inngripen i bygget der det var asbestholdige materialer. Arbeidstilsynet stengte Kvitsanden Barnehage på grunn av mistanke om asbest. Nå må alle kommunale bygg kartlegges.

Hensikten med tilsynet var å bidra til at kommunen arbeider systematisk for å forebygge at både egne og andre arbeidstakere utsettes for unødig og helseskadelig eksponering for asbestfibre. Det ble etterspurt opplysninger samt eksempler på relevant dokumentasjon på:
– kartlegging og tilstandsvurdering av forekomst av asbest i bygg som eies og driftes av kommunen.
– informasjon om asbest til nøkkelpersonell i kommunen og andre.
– rutiner for å sikre at asbest blir kartlagt i forbindelse med både mindre oppdragsforhold og ved større rive- og rehabiliterings-prosjekter.

Røros kommune har fått frist på seg til 31. mai til å oppfylle kravene i det varslede pålegget.