+ Stålvogntog til Rørosmartnan

Lørdag 23.februar kommer det veterantog til Rørosmartnan. Togturen går med start på Hamar stasjon, opp Østerdalen til Røros og Rørosmartnan. Toget stopper ved Løten, Elverum, Rena, Koppang, Alvdal og Tynset.

Toget starter på Hamar klokken 09.05 og kommer til Røros klokken 13.06. Toget har avreise fra Røros klokken 17.30 og er tilbake på Hamar klokken 21.18. Det er ingen avstigning før Røros på tur opp, og kun avstigning på vei tilbake til Hamar

I en av vognene kan seter fjernes og lage plass for seks rullestoler. Vogn Bc5 26029er en «rolig vogn», der er det mulig å trekke seg litt tilbake bak gardinene og ta det med ro. Derfor skal vognen være en «rolig vogn» tilbake fra Røros. Det er kafévogn på toget. Det er mulig å kjøpe billetter på forhånd til togturen.

Veterantoget på vei til Rørosmartnan i 2014. Foto: Øyvind Dølplads.

+ Audition til Shakespeare-roller

I morgen kveld, 24.januar, inviterer Bergstaden Teaterlag til åpen audition for alle som har lyst til å være med på høstens storsatsing, «En midtsommernattsdrøm» av William Shakespeare. Audition skal være på Storstuggu. Aldersgrensen for å delta er 18 år, født i 2001 eller tidligere.

– Vi ønsker å prøve å få nytt blod og nye ansikter inn i teaterlaget også. Teaterlaget er jo for alle. Dette er en voksenoppsetning så vi har en aldersgrense på de som skal være med som aktører i forhold til det, men ellers er det åpent for alt og alle. Vi inviterer både nye som har lyst til å prøve seg og folk som kanskje har vært med tidligere men som har hatt en pause noen år, og som ønsker å komme tilbake. Alle er hjertelig velkommen. Det blir en helt uformell åpen audition der de leser litt og tar noen teaterleker, sier leder for Bergstaden Teaterlag, Stig-Arvid Leinum.

Totalt er det rundt 20 roller i stykket som skal fylles. De som ønsker å delta på audition kan møte opp på Storstuggu.

– Det er ikke noe å være nervøs for. Vi legger lista lavt. Vi ønsker at alle som har ei lita spire, som har lyst til å prøve seg, bare kan komme innom, sier Stig-Arvid.

Etter to oppsetninger med «Tuschke», som var en suksess både kunstnerisk og publikumsmessig, prøver teaterlaget nå noe nytt med et stykke av William Shakespeare.

-Nå setter vi opp et virkelig kjent, gammelt skuespill. «En midtsommernattsdrøm» av Shakespeare. Prøver klassisk teater, sier Stig-Arvid. Han legger til at de skal selvsagt lage Bergstadens Teaterlags vri på forestillingen. Man skal klare å finne humor i stykket for det er veldig mye humor i det. Det er planlagt at forestillingen skal vises til høsten.

En midtsommernattsdrøm er en komedie av William Shakespeare. Komedien ble fremført første gang i 1595. En midtsommernattsdrøm er en av Shakespeare´s mest populære komedier.


+ Støtte til tre fra Fylkeskommunen

Tre arrangementer i Røros kommune er tildelt tilskudd fra Trøndelag Fylkeskommune. Røros Folkfestival får 40.000 kroner. Rørosmartnan får 35.000 kroner og Litteraturfest Røros får 30.000 kroner.

Røros Folk Festival arrangeres for femte gang i 2019. Festivalen arrangeres av Folkemusikkscena Røros og bruker den gamle trehusbebyggelsen i Bergstaden som konsertlokaler og rammer for festivalen. Røros Folk Festival hadde søkt om 50.000 kroner.

Rørosmartnan arrangeres hvert år fra nest siste tirsdag i februar til påfølgende lørdag, i tråd med kongelig resolusjon fra 1853. I søknaden legges det vekt på at Martnan er ved et veiskille og må ta grep for å sikre og utvikle Rørosmartnan som en viktig handels- og kulturarena for framtiden. Rørosmartnan søkte om 300.000,- kroner.

Litteraturfest Røros arrangeres hver høst, neste gang 29/8-1/9-2019. Festivalen har fokus både på skjønnlitteratur og sakprosa, og et omfattende skoleprogram for barn og unge i tillegg et variert voksenprogram. Litteraturfest Røros søkte om 50.000 kroner.

+ Prosjektleder lyses ut på nytt

Bare tre personer søkte på en stilling som prosjektleder i Røros kommune, og nå lyses stillingen ut på nytt. Det søkes etter en prosjektleder/prosjektkoordinator for et 3-årig engasjement. Stillingen er plassert ved virksomhet for tekniske områder under virksomhetsleder Dag Øyen. Ny søknadsfrist er satt til 11. februar.

Røros kommune står overfor en større omstilling og utvikling av sine tjenester, og skal foreta store investeringer som følge av dette. Kommunen skal gjennomføre en omstrukturering innen helse- og omsorgssektoren, noe som medfører flere utviklings- og byggeprosjekter.

Dette innebærer blant annet utvikling av nytt bo-, helse- og velferdssenter, samt et respons- og beredskapssenter hvor anskaffelse av og innføring av velferdsteknologi er av stor betydning. Dette innebærer at det her er flere prosjekter som må sees i sammenheng og koordineres.

+ Kompasskveld for kommunestyret

Kommunestyremøtet i morgen kveld er i sin helhet tilegnet Kommunekompasset og utviklingsstrategi 2018 – 2020 – strategi for utvikling av nærdemokrati og medborgerdialog. Det skal gjennomføres et arbeidsmøte i kommunestyret der dialogkonsulent Edward Andersson fra Sverige skal lede en prosess der ulike metoder blir testet med bakgrunn i en innledning fra hans side.

Edward Andersson er en dialogkonsulent med base i Malmö. Han har 15 års erfaring med medborgerdialog og deltakelse. Han var med og startet tankesmien Involve i Storbritannia og arbeidet i ti år i Storbritannia med dialogspørsmål. Han har arbeidet med organisasjoner som Department for Communities and Local Government, OECD, the Home Office, Sciencewise Programme, National School for Government, Europakommissionen og Verdensbanken.

Komite for kultur og samfunnsutvikling vurderer ulike arbeidsmåter og metoder for utvikling av medborgerdialog. Det er gjennomført et møte med flyktninger ved voksenopplæringen og et møte med ungdomsrådet og elevrådene ved Røros skole og Røros videregående skole. Det er også fastlagt tidspunkt for den tredje målgruppen som komiteen har valgt ut; Innbyggere som nylig har flyttet til kommunen.

Innhold for arbeidsmøtet:

  • Hva medborgerdialog er og hvorfor det er viktig
  • Når dialog er hensiktsmessig og når det ikke er hensiktsmessig
  • Hva som kreves av en politiker og ansatte for at dialog skal være framtidsrettet
  • Om ulike mål for dialog og hva som skiller de fra hverandre
  • Om ulike målgrupper for dialogen og hvordan de kan nås
  • Om ulike dialogmetoder, deras styrker och svakheter
  • Vanlige feil og praktiske råd for å få dialogen til å fungere effektivt