+ Gave fra Galåen transport

Galåen transport har gitt en mengde akebrett i gave til Aasgjerdet. Det er stor aktivitet hver kveld i den populære ski- og akebakken midt i Røros sentrum. Gaven gir nye muligheter både til turister og lokalbefolkning, som vil ake seg og ikke har utstyr med seg selv.

https://vimeo.com/311967082
Marianne Tverå Galåen og Ole Peder Sjøvold intervjuet av Tore Østby.

Leder i Aasgjerdet, Ole Peder Sjøvold er glad for gaven fra Galåen transport. Han forteller at det er stor aktivitet i Aasgjerdet for tiden.

– Vi har over 20 ungdommer som kjører hver dag. Det er åpent fra 1700-2000 mandag-tor,sdag stengt fredag, og åpent 1100-1500 lørdag-søndag. Vi har fått tildelt en god del penger i 2018. Blant annet 40.000 fra Akselfondet og over 30.000,- fra en anonym giver. En del av pengene er brukt til å kjøpe inn nye «rails» i bakken. De blir satt opp ganske snart, sier leder i Aasgjerdet Ole Peder Sjøvold til Rørosnytt.

+ Vil ha slutt på pisk i vindussaker

De siste årene har det vært en del konfliktsaker knyttet til forbud mot utskifting av gamle vinduer i sentrum. I forbindelse med behandling av sentrumsplanen, gikk flertallet i Formannskapet i dag inn for å oppheve dette forbudet. I stedet skal tilskuddsordninger gjøre det attraktivt å restaurere gamle vinduer.

https://vimeo.com/311950954
Isak Veierud Busch vil skifte ut pisk med gulrot og avslutte forbud mot å skifte gamle vinduer i sentrum. Video: Tore Østby

+ Vogntog i grøfta

Et vogntog har i kveld kjørt i grøfta på Sundveien, like ved avkjøringa til Flokk (Håg). Det er vanskelige kjøreforhold på stedet, og vogntoget står litt vanskelig til. Det er usikkert når vogntoget kommer på veien igjen.

+ Åpner ikke Rørosmartnan

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen skal likevel ikke åpne Rørosmartnan i år. Ministeren har blitt forespurt om oppdraget, men han har varslet at han er opptatt med andre oppgaver.

Nå ser det ut til at nyutnevnt Riksantikvar Hanna Geirang er favoritt til å åpne Rørosmartnan i år, men det er ikke endelig avklart. De vil også komme gjester fra Røros sine vennskapsbyer.

+ Fuglane til Røros i mars

I kveld er det premiere på «Fuglane». Skuespiller Tore B. Granås fra Verdal er en av syv skuespillere som står på Riksteatrets scene i kveld. Tore har blant annet vært med i Elden. Litteraturklassikeren Fuglane av Tarjei Vesaas er gjort om til liv på teaterscenen. Forestillingen kommer til Storstuggu tirsdag 26. mars.

Fuglane er dramatisert og filmatisert en rekke ganger, både i Norge og utlandet. Fortellingen gir en uvanlig sterk skildring av et menneskes indre liv og tankeverden. I kveld er det premiere på Riksteatrets scene i Nydalen i Oslo, og denne gangen lover Riksteatret at Vesaas’ mesterverk presenteres i en helt ny versjon, står det i en pressemelding.

Lasse Kolsrud er regissør for Fuglane.

Boka er en ting, teater noe annet. Den som har lest boka blir beriket, for den som ikke har lest boka er det en helt ny opplevelse,


I åtte uker har Kolsrud og det kunstneriske teamet jobbet fram forestillingen som har premiere i dag før den sendes ut på en landsdekkende turné. I Trøndelag er det Oppdal, Melhus, Røros, Stjørdal og Verdal som får besøk av Riksteatret.

Fra Verdal til Nydalen
Skuespiller Tore B. Granås jobber til vanlig på Turnéteatret i Trøndelag i Verdal, men har i en periode vært hos Riksteatret som har base i Nydalen i Oslo. Fuglane handler om Mattis spilt av Tom Styve. Mattis lever sammen med søsteren Hege spilt av Ingvild Holte Bygdnes. Men en dag kommer tømmerhoggeren Jørgen, og ingenting blir som før. Granås spiller Jørgen i Fuglane.

Det har vært en usedvanlig hyggelig prøveperiode med god ledelse og en kjempefin gjeng, og jeg gleder meg til å spille på ulike steder over hele landet.

Kunstnerisk samarbeid
Fuglane er et av to samarbeid Riksteatret gjør med Turnéteatret i Trøndelag i år. Turnéteatret i Trøndelag er en viktig samarbeidspartner for oss. I år samarbeider vi om både Fuglane og Helt hekta! som vi ser fram til å sende ut på vegen over hele landet, sier teatersjef Tom Remlov ved Riksteatret.


Teatersjef Nora Evensen skal være til stede på premieren hos Riksteatret i kveld, og er spent.

Jeg gleder meg til å se denne forestillingen. Fuglane av Vesaas er en historie som har berørt meg, og det er et sterkt kunstnerisk team bak forestillingen. Samarbeidet med Riksteatret er verdifullt for oss.



+ Får ikke kjøpe strøm fra eget E-verk

Abakus kjørte en anbudsrunde på strømleverandør for Røros kommune, og anbudet gikk til Hafslund. Dermed er ikke Røros kommune lengre strømkunde i sitt eget E-verk. Anbudet ble avgjort rent administrativt i Røros kommune, og ikke lagt fram for politikerne. Lov om offentlige anskaffelser åpner heller ikke for politiske vurderinger rundt anbud.

Rent prismessig sparer Røros kommune 227.000 kroner pr år på at Hafslund ble valgt foran Røros E-verk. Dette valget vil også ha betydning for Røros E-verks mulighet til å betale utbytte til sine eiere, der Røros kommune eier 67% av aksjene. Valget vil også kunne få konsekvenser for lokale arbeidsplasser og skatteinngang.

Det ble lagt ut en anbudskonkurranse der 11 kommuner var sett på som individuelle objekter, fordi Røros kommune ba om det. Pris var lagt ned som eneste kriterium for valg av strømleverandør. Røros E-verk er eneste tilgjengelig nettleverandør. Anbudet gjalt derfor bare strømforbruket. Den inngåtte avtalen med Hafslund er to år, men opsjon på ett pluss ett år til.

Hafslund vant anbudsrunden, og Røros kommune betaler 240.000 kroner i årlig salær til ABAKUS for innkjøpstjenestene. I tiden fremover vil det komme en rekke anbudsrunder i regi av ABAKUS på vegne av Røros kommune. I 2019 går det ut anbud blant annet på håndverkstjenester. Der vil et av kriteriene være responstid, men det vil da være en mulighet for at lokale leverandører ikke får oppdrag fra egen kommune. Det ligger også en mulighet for at lokale leverandører vinner et storoppdrag, og det vil være mulig å vinne tilsvarende konkurranser i nabokommuner.

Banktjenester er et annet område, der ekstern leverandør vil komme til å bli valgt foran lokal bank i mange kommuner. Lov om offentlige anskaffelser begrenser mulighetene for å lage anbudskriterier som favoriserer en lokal bank, selv om dette er et sterkt ønske lokalt. Mulighet til oppmøte på et kontor i nærmiljøet, vil få mindre vekt med økt digitalisering av banktjenester.

Røros kommune er med i alle utlysninger, der andre enn lokale leverandører kan være aktuelle.




+ Sponser lokal-TVserie

Formannskapet har bevilget 50.000,- kroner til produksjon av 4 episoder av Trønder-TVs programserie «Kort og godt» Selbu – Tydal – Røros. Det er tredje sesongen for Kort og godt-serien, og det er de fire siste episodene av 12, som er spilt inn på Røros. Hvert program har en varighet på 30 minutter.

Rørosmat og Destinasjon Røros har kjøpt TV-produksjonen av Trønder-TV, og søker om støtte til dette fra kommunens næringsfond.

+ 40.000 til Fakta Film

Formannskapet har vedtatt å gi 40.000 kroner i tilskudd til Faktafilm i Brekken. Pengene skal brukes til utvikling av selskapet. Isak Busch stilte under behandling av saken spørsmål ved sin egen habilitet, siden han sitter som styreleder for et firma der Nils Kåre Nesvold er ansatt som regissør.

Rådmannen gikk inn for å gi 25.000 kroner i støtte. Anne Grethe Beck Andersen (Ap) foreslo å øke tilskuddet til 40.000,- kroner. Hun fikk med seg hele Formannskapet på det.

Fakta Film ble etablert i januar 2018 og har selskapsadresse i Brekken. Nils Kåre Nesvold og Marit Mannfredsdatter eier 50% av selskapet hver.

Firmaet drives nå av Marit Manfredsdotter. Nils Kåre Nesvold tiltrådte som redaktør i Fjell-Ljom første januar i år. Faktafilm driver med film og videoproduksjon samt foto, grafisk arbeid, nettsider, radio og annen journalistisk virksomhet. 

Fakta Film hadde søkt om 50.000,- kroner i støtte fra kommunalt næringsfond.

+ Får kjøpe grashagaer

Formannskapet har i dag enstemmig vedtatt at Røros kommune skal selge tre grashagaer i Småsetran og i Sundveien til Ove Grytbak. Han er eier av Småsetran gård, og har leid jordbruksarealene av Røros kommune i 18 år. Grytbakk ønsker nå å kjøpe for å få en større sikkerhet for drifta, og øke eget driftsgrunnlag. Vedtaket er i samsvar med Landbrukssjefens innstilling.

Landbrukssjefen skriver i sin saksutredning at grashagaene er holdt godt i hevd og er forvaltet på en god måte:

«De omsøkte arealer vil med stor sannsynlighet ikke kunne omdisponeres til andre formål enn det arealene har i dag. For Røros kommune er dette areal en mer ønsker å ivareta i den formen det er som jordbruksformål, og det er svært positivt at grashagaene som er en del av vårt kulturlandskap blir drevet og forvaltet på en god måte». 

De tre grashagaene utgjør til sammen 30 dekar.

+ Enstemmig krav om boplikt

Et enstemmig Formannskap vil gi Tron Ola Sjøvold konsesjon på erverv av barndomshjemmet sitt i Brekken, men krever at han flytter til eiendommen. Det er i realiteten et avslag på søknaden Sjøvold har sendt Røros kommune. Vedtaket er i samsvar med landbrukssjefens innstilling.

«Selv om det gis konsesjon, kan Sjøvold ikke lovlig sitte som eier dersom han ikke er innstilt på å tilflytte eiendommen. Da må eier selge eiendommen til andre som kan få konsesjon og innfri konsesjonsvilkåret», heter det i saksutredningen til saken.

Landbrukssjef i Røros, Os og Holtålen, Berit Bugten Østbyhaug. Foto: Tove Østby

Om innstillingen blir vedtatt må Tron Ola Sjøvold personlig innfri boplikten, og eiendommen må brukes som helårsbolig. Søker må selv bosette seg på bruket innen ett år, og selv bebo eiendommen i minst 5 år, for få beholde eiendommen.

Landbrukssjefen har lagt vekt på eiendommens størrelse, husforhold, dagens bruk og utnytting samt eiers tilknytning til eiendommen og livssituasjon. I dag bor en av Trond Ola Sjøvolds døtre på eiendommen. Det er plan om at hun skal overta etter hvert.

Innstillingen i saken er i samsvar med vedtak gjort i flere konsesjonssaker den siste tiden. Røros kommune har så langt valgt at denne typer landbrukseiendommer skal bestå som selvstendige enheter, og være grunnlag for boplikt. Boplikten fremmer lokalt eierskap og reduserer fjerneierskap.