+ Omfavner Unicare

Leder i LHL Røros, Kjell Engan, reagerte med skuffelse i går kveld da det ble kjent at LHL selger klinikken på Røros til Unicare. I dag møtte han eier og øverste leder i Unicare, Tom Erik Tidemann-Andersen, og det ble et hjertelig møte.

Lokallagslederen har kommet til at han tenker mer likt med Unicare enn med ledelsen i sin egen moderorganisasjon. Lokallaget i LHL vil få boltre seg like mye som før, og nå er det fokus på vekst og utvikling, ikke avvikling og salg.

https://vimeo.com/311541355

+ Optimismen tilbake ved Rehaben

Daglig leder Mary Ann Bakos, og de andre ved LHL-klinikkene Røros har stampet i motvind lenge. Eierne LHL har hatt fokus på andre satsninger, som nybygd sykehus ved Gardermoen og poliklinikker i de store byene.

LHL-klinikkene på Røros har tapt viktige anbud, og rollen som erkefiende har vært Unicare. Det verste slaget var da Unicare vant anbudsrunden om behandling av sykelig overvekt barn/ungdom/voksne», og flyttet den aktiviteten til Hysnes fort.

Nå tar Unicare over eierskapet på Røros, og etter at sjokket har lagt seg, vekker overtakelsen ny optimisme.

https://vimeo.com/311533835

+ Rehabsalg planlagt lenge

Da det i går ettermiddag ble kjent at LHL-klinikkene på Røros er solgt til Unicare, slo det ned som en bombe for mange. For de som har stått nærmest prosessen, kom det etter langvarig arbeid med å få til et salg. LHL har for lenge siden bestemt seg for å satse på bynære poliklinikker og gå ut av rehabilitering i distrikene.

Det var en massiv satsing da Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) bygde Røros Rehabiliteringssenter i 2001. Ildsjeler lokalt på Røros var sterke drivkrefter, sammen med flere stortingspolitikere. Skeptikere fryktet at prosjektet skulle bli et pengesluk.

I mange år er senteret godt drevet, men når driftsselskapet nå selges til Unicare, ender det med et betydelig tap for LHL. Salget av bygningene og driftsselskapet er langt fra å dekke inn igjen investeringene.

Salget skjer mens LHL sliter med å få nok aktivitet ved det nye sykehuset på Gardermoen. Generalsekretær i LHL, Frode Jahren sier at avslutning av engasjementet på Røros har vært planen lenge, men at det likevel er vemodig.

https://vimeo.com/311524198

+ Nytt bilmottak på Røros

Etter en lang periode uten mulighet for å levere vrakbiler i regionen åpner nå Røros container og miljø as for å ta imot vrakbiler.

– Vi har endelig fått alt på plass, og kan nå ta imot vrakbiler, sier Bjørn Tore Hindklev og Steinar Tamnes ved Røros container og miljø as

Nå er det altså mulig å levere vrak hos Røros container og miljø på Stattene i Røros kommune. Vrakpanten for bil er på 3.000 kroner, og nå får du også vrakpant på motorsykkel og moped (500 kroner), snøscooter (3000), campingvogn og campingbil (3000 kroner), buss under seks meter og lastebiler (5.000 kroner). Vrakpanten blir utbetalt fra Skatteetaten, og er stort sett på konto i løpet av en uke.

– Vi holder til i Kvitsanda mottaksanlegg, du kjører inn ved SBS/HÅG, adressen er Sundveien 192, forteller de to karene ved RCM.

Den som leverer bilen til RCM, trenger ikke å være bilens eier. Personen som leverer bilen står ansvarlig for at bilen rettmessig skal vrakes. Det må fremvises vognkort og legitimasjon, eventuelt kvittering på innleverte skilt fra Vegvesenet. Bilen må være ryddet og rensket for personlige eiendeler, bom- eller køfribrikker.

– Vi kan også hente bilen din, men da mot et lite vederlag avhengig av hvor du bor, sier de to.

Bilgjenvinning er et viktig miljøaspekt, Minst 95 prosent av bilen resirkuleres – gi ditt gamle vrak nytt liv! I 2012 ble 116.000 tonn avfall behandlet fra returordningen på bilvrak. Over 90.000 tonn, 64 prosent, ble materialgjenvunnet. 26.000 tonn ble energigjenvunnet og 16.000 tonn ble gjenbrukt (12 prosent). Tungmetaller som bly, kadmium og kvikksølv blir også forsvarlig fjernet. Igjennomsnitt gjenbrukes 750 kilo metaller fra en vraket bil.

– Forsvarlig gjenvinning og resirkulering av bil er viktig for å redusere C02- og miljøutslipp, og det øker gjenbruksgraden av metaller, som er en begrenset ressurs, sier de to, som altså inviterer folk til å levere vrakbilene sine i Kvitsanda.

Trailer av veien

En trailer har kjørt av veien på Fylkesvei 31 ved Sjøbakken. Den står delvis inne på veien og er til hinder for trafikk østover. Biler som kjører mot Røros på Brekkenveien bes kjøre forsiktig da de kan møte biler som kjører forbi traileren som står i veikanten. Det ser ut til at traileren har kommet for langt ut på kanten og sklidd ut. Utforkjøringen ser ut til å ha skjedd i liten fart.

+ Varsler investeringer og vekst

Den nye eieren av rehabiliteringsklinikken på Røros Tom Erik Tidemann-Andersen varsler nye investeringer og vekst ved Rehabiliteringssenteret. Tidemann-Andersen er ikke fornøyd med at kapasiteten ved Røros Rehabiliteringssenter ikke utnyttes fullt. 

https://vimeo.com/311456446

Tom Erik TidemannAndersen: Vi har tanker om det, og vil snakke med de ansatte om hvordan vi kan få til en bedre utnyttelse. Her finnes det meget god kompetanse, og jeg er sikker på at vi skal få til dette på en bra måte. Vi skal inn med anbud allerede i dag, som har som mål å skaffe mer virksomhet til Røros innen kort tid.


+ LHL ofrer Røros for by-satsing

I går ble det kjent at LHL har solgt rehabiliteringsklinikken på Røros til Unicare. I dag møter LHL media for å informere om utviklingen. I invitasjonen til møtet kan det se ut som salg av Røros er del av en strategi, der LHL satser på byene. Behov for penger på grunn av krise for sykehussatsing på Gardermoen nevnes ikke som årsak.

Generalsekretær Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), Frode Jahren. Foto: Tore Østby

Mens mange peker på det som omtales som en mislykket satsing på Gardemoen og behovet for å få inn penger på grunn av det, kommer LHL med en annen forklaring på salget. Det begrunnes med satsing i byene og spesielt Trondheim. I følge LHL er det som skjer nå i tråd med LHLs langsiktige satsing på byklinikker vedtatt på landsmøtet i 2017. Salget gjøres altså som en konsekvens av det medlemmene i organisasjonen ønsker.

Generalsekretær i LHL, Frode Jahren: LHL ønsker å behandle og rehabilitere pasienter innen hjerte, lunge, og andre diagnoseområder der folk bor og jobber.

I motsetning til LHL vil Unicare satse videre på Røros. Helsegiganten tar over driften fra første mars, og sikter seg inn på en konfliktfri overtakelse. Konsernsjef i Unicare Tom Tidemann kommer med det glade budskap:

Unicare har gleden av å informere om at vi tar over LHL-klinikken Røros med virkning fra 1. mars. Vi gleder oss til å videreføre det gode arbeidet over mange år på Røros!

Unicare har stor ambisjoner, og det uttalte målet er å utvikle det ledende fagmiljøet i Norge på tverrfaglig spesialisert rehabilitering. Selskapet ser overtakelsen av klinikken på Røros som en styrking av fagmiljøet innen hjerte- lungesykdom og kreft. Selskapet signaliserer at de vil inkludere de ansatte i arbeidet med å videreutvikle klinikken.
Unicare har vist seg å være gode på å skrive anbud, og det kan være grunn til å tro at klinikken på Røros vil stå vesentlig sterkere i kommende anbudsrunder. En utfordring blir Stortingets klare signaler om at ideelle organisasjoner skal prioriteres i anbudssammenheng. LHL klinikken på Røros har vært viktig i den politiske prosessen som har ledet til det.

Rehabiliteringssenteret på Røros ble skapt av en ideell organisasjon, og drevet igjennom av lokale ildsjeler. At deres arbeid nå går inn som et fundament i et selskap med mål om å tjene penger, provoserer mange, og det har vært antydet masseutmelding av det lokale LHL-laget. Unicare signaliserer nå at det lokale LHL-laget får fortsette sine aktiviteter i anlegget som før, også når Unicare tar over.

LHL bygde et nytt sykehus på Gardermoen, som ble åpnet i fjor. Driften av dette sykehuset har ikke gått som planlagt så langt. LHL fikk langt mindre oppgaver fra Helse Sør-Øst enn antatt. 1300 operasjoner i året var utgangspunktet. Oppdraget fra Helse Sør-Øst ble 200 operasjoner.

I mai ble det varslet masseoppsigelser. Samling av flere klinikker i de fire nye sykehusbyggene på Gardermoen skulle gi vekst. I stedet har virksomheten krympet drastisk. Blant annet forpliktelser på husleie har gitt LHL økonomiske utfordringer.

LHL-sykehuset Gardermoen

  • Samler tilbudene fra LHL-klinikkene på Feiring og Glittre – innen behandling av hjerte og lunge, samt rehabilitering.
  • Tilbyr også søvnutredning, nye medisinske og kirurgiske tjenester, som ortopedi og fedmekirurgi.
  • Klinikkene flyttet inn i mars og april 2018.
  • Kan behandle 15 000 pasienter i året, behandler langt færre.
  • Planen var rundt 500 ansatte.
  • Sykehuset består av fire bygg.

Kilde: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL)

+ Åpen for trafikk

Fylkesvei 705 er åpen for fri trafikk. Været ble bedre, og veien ble brøytet i natt. I går kveld ble det varslet at det skulle tas en vurdering på dette klokka 09.00 i dag, men veien ble åpnet allerede 06.30.

De siste dagene har det vært mye vind og snø på Langsvola, og veien har vært stengt flere ganger. Nå tyder værmeldinga på at det blir en kaldere og roligere værtype de nærmeste dagene.