Det går stadig små ras ved Stigerstuggu på Øvre Storwartz. Stigerstuggu står helt ute på raskanten, og verdensarvkoordinator Torfinn Rohde etterlyser handling fra departementshold før huset blir ødelagt. Det ble slått alarm om at Stigerstuggu var i fare for to år siden. Etter det har det ikke skjedd noe, blant annet fordi det ikke er avklart hvilket departement som har ansvaret. Det står mellom Klima- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.
Verdensarvkoordinatoren har nå skrevet nytt brev til begge og ber dem finne ut av hvem av de som, som skal stoppe en «varslet ulykke» som kan forebygges.
– Stigerstuggu har svært høy verdi for verdensarven Røros bergstad og Circumferensen, og det vil være et stort tap om den skal utsettes for skade p.g.a. en «varslet ulykke» som kan forebygges. I tillegg kommer selvfølgelig den sikkerhetsmessige risiko i forhold til de mange besøkende i området, skriver Rohde i brevet til departementene.
Gruvetaket falt ned i gruvene ved Stigersboligen i dagraset i 1950. Hullet som oppsto har blant annet blitt brukt som søppelfylling, og Miljødirektoratet har varslet at de kommer på befaring for å sjekket om tønner med cyanid som ble dumpet i hullet i 1975 fortsatt utgjør en helsefare. Dumpingen av cyanid ble varslet av Per Morten Hoff, som var med å dumpe cyanid der da han hadde sommerjobb på Storwartz i barn/ungdommen.
Rashullet ble sikret med et enkelt gjerde, og raskanten var relativt stabilt i flere år. De siste årene har det stadig gått små etterras, og deler av gjerdet har også rast ut. Det er satt opp et nytt gjerde, som stenger inne et større område. Etter det Rørosnytt kjenner til, er dagraset og gruvene i nærheten ikke undersøkt av geologer med tanke på ytterligere rasfare.