Kommunstyremøtet vedtok å støtte driften av Doktortjønna i sommer med 200 000 kroner. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

+Vedtok 200 000 kroner i driftsmidler til Doktortjønna

Museumsdirektør Odd Sletten informerte i kveld kommunestyrets medlemmer om arbeidet som har vært gjort fra MiST sin side for å få finansiert driften av Doktortjønna til sommeren. Kommunestyret vedtok 200 000 kroner som en engangsbevilging og blir med på nok et spleiselag sammen med MiST.

Rørosmuseet/MIST (Museene i Trøndelag) drev Doktortjønna som nasjonalparksenter fram til og med 2019. I 2019 ble nasjonalparksentervirksomheten i sin helhet flyttet til Elgå, og MIST fikk ikke lenger tilskudd fra departementet for å drifte sentret. I 2020 søkte MiST Kulturdepartementet om støtte til å etablere en ny formidlings-virksomhet på Doktortjønna med fokus på menneskers ressursbruk og naturmangfold, forankret i regionens ressurshistorie. Denne søknaden ble avslått.

I utgangspunktet står man i samme situasjon som før sommeren i fjor hvor den videre finansieringen for besøkssenteret ikke er klar. Selv om tilbudet var godt besøkt i fjor sommer så ble det ikke funnet rom på statsbudsjettet for videre finansiering.    

I år har styret i MiST vedtatt å sette av 300 000 til drift av Doktortjønna til sommeren under forutsetning at andre aktører finansierer de resterende 200 000.

Positive til spleiselag

I formannskapsmøtet i forrige uke ble det vedtatt at kommunen er med på å finansiere driften av Doktortjønna i sommer med 200 000 kroner, og i kommunestyremøtet i kveld var man enig om det.

– Jeg er opptatt av at man skal sikre driften av Doktortjønna. Vi har inne en søknad fra MiST og har et godt håp om at den skal bli innvilget. Doktortjønna er viktig for oss som turistreisemål og for lokalbefolkningen, sa Busch.

Kommunen har en presset økonomi og må benytte penger fra disposisjonsfondet til å få finansiert sin del.  Likevel ser de på viktigheten av fortsatt drift på Doktortjønna og er positivt innstilt til å være med på spleiselaget.

Siden det kan se ut som Kulturdepartementet ikke er innstilt til å etablere en permanent finansieringsordning jobbes det med et næringsprosjekt som kan drive besøkssenteret videre.

MiST på sin side har vedtatt at det er siste gangen de er med på et slikt spleiselag og legger ned sin del hvis det ikke finnes rom på statsbudsjettet for videre drift neste år.