Odd Sletten, Per Øyvind Riise, Ragnhild Dåsnes, Susann Grindstad, Solfrid Augensen, Marit Klev og Terje Lysholm er alle involvert i det nye lærlingeløpet. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

Unikt lærlingeløp starter i høst

Røros hotell- gruppen og Rørosmuseet med verdensarvsenteret starter et nytt lærlingeløp fra høsten 2020 innen reiseliv som kalles Vertskap i Verdensarven.

Lærlingeløpet vil være en bred faglig utdannelse innenfor reiselivsnæringa på Røros der både alle arbeidsoppgavene på hotellet og i formidlingsdelen til Rørosmuseet vil være aktuelle læringsarenaer.

Marit Klev fra opplæringskontoret for hotell- og restuarantfag i Trøndelag er imponert over det lærlingeløpet man har klart å opprette på Røros.

– Røros har vært forut for sin tid i forhold til mange andre i bransjen med å opprette denne stillingen. Det er veldig stor etterspørsel etter denne type tilbud og jeg har allerede vært på Thora Storm og Ole Vig og de har signalisert at det er slike læreplasser som er fremtiden. Bransjen trenger gode fagfolk og da må man ha gode læreplasser og dette er et eksempel på det, sier Klev.

Hotellsjef Terje Lysholm sier at det å jobbe i reiselivsbransjen er mer enn å bare kunne ta i mot folk i resepsjonen.

– Det handler litt om vertskapsrollen, man skal kunne litt om alt, og når man kommer til Røros er det ofte hotellet man møter først. De gode folkene hos oss er de som kan by på mer enn seng og mat. Hvis resepsjonisten kan litt om byen, museene og tingene som skjer der, så skaper det nye aktiviteter. Etter to år i resepsjonen så har man lært faget, men det å være en god resepsjonist handler om så mye mer enn det å bare sjekke folk inn og ut av hotellet, sier Lysholm.

Ragnhild Dåsnes som jobber som personalsjef på Røros hotell og er initiativtaker til lærlingeløpet, sier at man fra hotellet sin side har flere målsettinger med utdanningen.

– Langsiktig har vi to målsettinger. Det ene at vi får flinke fagfolk, vi ønsker jo at flest mulig skal ha fagbrev. Det andre er at når vi sender disse fagfolkene ut i verden for å jobbe i reiselivet så har de med seg en skikkelig god Rørosballast slik at blir gode ambassadører for Røros og kanskje sender flere turister hit. Vi skal markedsføre reiselivsnæringa for lokalbefolkninga og ungdommene som lurer på hva de skal bli når de blir stor, og så skal vi markedsføre Røros og verdensarven i reiselivsnæringa, sier Dåsnes.

Til høsten starter linjen salg, service og reiseliv på Røros videregående skole og det nye lærlingeløpet vil kunne skape blest lokalt om dette utdanningsløpet. Dåsnes sier at det er mange arbeidsplasser i regionen for unge med fagbrev.

– Vi heier på ungdom som vi ta seg fagutdanning. Det er kjempeviktig at de tar seg en yrkesfaglig utdanning, det er sannsynligvis flere arbeidsplasser i regionen for unge med fagbrev enn det er for dem som tar seg master på universitetet, sier Dåsnes.

Formidling og historiefortelling

Odd Sletten direktør for Rørosmuseet er glad for at de kunne være med i dette prosjektet.

– Dette er en veldig vinn-vinn situasjon, vi har prøvd å få ut den brede kunnskapen om Røros til så mange som mulig og vi var ikke vanskelig å be når Ragnhild kom til oss med denne ideen. Det handler først og fremst om at vi får kvalitet i alle ledd. Sett fra gjesten sin side sitter vi alle sammen med hver våre elementer som vi håndterer, og tilsammen blir det den totale opplevelsen for den besøkende. Den som får lærlingplassen her og får se dette fra flere sider vil få et helt unikt utgangspunkt for å forstå gjestens opplevelse på en bedre måte, sier Sletten.

Avdelingsleder for formidling og verdensarvsenteret på Rørosmuseet Per Øyvind Riise sier at dette vil kunne løfte Røros som destinasjon på sikt.

– Det at vi sammen kan være med på å forme Røros som destinasjon mellom oss og hotellet tror jeg er kjempeviktig for begge parter. Vi vet nok om Røros som destinasjon at hovedårsaken til at folk kommer hit er en nysgjerrighet på omgivelsene, gamle trehus og kultur, det som Røros har med seg av historie. Da er det klart at uansett hvem du møter som besøkende i reiselivet på Røros, og at de kan historien om Røros og hva destinasjonen kan tilby og har evnen til å formidle det, viktig både for reiselivet og oss på museet, sier Riise.

Riise sier også at dette lærlingeløpet viser viktigheten av museumsvertens rolle i arbeidet med å gi de besøkende en god opplevelse.

– Vi tenker også at dette lærlingeløpet er med på og løfter museumsverten som en viktig stilling. Museumsverten er en av dem man bruker mest tid sammen med når man reiser til et fremmed sted eller en by, og vedkommende bærer hele vertsstedet sin fortelling i dialogen med turistene, sier Riise.