Hovedinngangen til Kjøligruva Foto: Roar Nålsund/UT.no

Turtips i Circumferensen:  Kjøli-gruvene

Har du ferie og det kribler litt i turføttene? Eller har du lyst til å ta med familien på en oppdagelsesferd? Eller er du interessert i å lære mer om verdensarven?

Rundt om i circumferensen finnes det mange naturperler og i løpet av sommeren vil du i samarbeid med Rørosmuseet, Røros kommune og Destinasjon Røros få varierte forslag til turer du kan gjøre alene eller med familien, til fots, på sykkel, i bil eller til vanns. På flere av turene vandrer du i kulturhistoriske fotspor, hvor veien til kunnskap om verdensarven aldri er langt unna. God Tur.

Kjøli-gruvene

På Kjølifjellets sørside, 1000 værharde meter over havet, finner du spor etter Kjøli-gruvas virksomhet. Her ble det i ulike perioder fra 1766-1940 drevet ut ca. 250 000 tonn malm bestående av kobber og svovelkis. Ved Kjølitjønna, like før Kjøligruvene, ligger det ei åpen fjellstyrebu som kan benyttes til overnatting og bespisning. Om du ønsker en lengre og litt luftigere tur, kan du ta turen opp på Kjøliskarven (1289 moh). På toppen der finner du en sikteskive som peker mot mange forskjellige navngitte fjelltopper – på en klarværsdag er det mulig å se hele 33 av dem!

Fakta:

Vei/parkering: Ta av Fv30 ca. 3,5 km sør for Ålen sentrum. Følg skiltingen til Tydal. Når du passerer Reitan stasjon kommer du på Riastvegen (bomveg). Derfra er det ca. 14 km til parkering v/Jensåsvollan – som er utgangspunktet for turen. Følg veg/sti i nordøstlig retning mot Kjøli-gruvene.

Lengde én vei: ca. 4 km fra Riastvegen. Ta gjerne også turen videre til Kjøliskarven ca. 7,5 km fra Riastvegen.

Medbrakt/servering: Medbrakt

Turer i Circumferensen

I 1646 utsteder Kong Christian IV et privilegiebrev til Røros Kobberverk, som gir verket enerett til å utnytte alle ressurser innenfor en radius på 4,5 mil. Dette privilegieområdet eller Circumferensen som det blir kalt, strekker seg i dag over kommunene Røros, Holtålen, Os, Tolga og Engerdal. Selve Røros bergstad ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv i 1980. I 2010 ble verdensarvområdet utvidet til å omfatte Circumferensen. Det store verdensarvområdet er rikt på kulturminner, naturopplevelser og immateriell kulturarv. Oppdag interessant verdensarv, samtidig som du opplever vakker natur – gjerne kombinert med et godt måltid lokale råvarer.

Verdensarv

Hvordan ser egentlig en smelteovn ut? Hva er en slagghaug? Finnes det noen som fortsatt holder på med setring? Innenfor verdensarven Circumferensen er det mange spor etter fortiden og områdene er ypperlig for deg som vil oppleve, lære og sanse. Gå rundt i Storwartz-området og bli kjent med historien ved hjelp av QR-koder. Besøk sjarmerende Tolga, og lær mer om stedet og dets kulturminner. Og ta deg en tur til det spennende fløtningsanlegget mellom Feragen og Femunden.

Lokalmat

I Circumferensen bor det mange stolte kulturbærere som holder den immaterielle kulturarven, tradisjonsmat i hevd. Historien blir bevart og formidlet videre gjennom lokale produkter basert på gamle oppskrifter og kortreiste råvarer. Distriktets tradisjonskost kan du oppleve flere steder. Ta turen til Ljøsnavollen og opplev seterdrift og tradisjonsrik mat i flott natur. Eller hva med å legge et besøk til Eggen gardsysteri, her finnes det mange prisvinnende oster laget av økologiske råvarer.

Flere turforslag finner du i brosjyren «Turforslag i Circumferensen» fra Rørosmuseet, Røros kommune og Destinasjon Røros. Eller gå inn på denne lenken:

https://kulturpunkt.org/no/museum/44/group/898/theme/2342?type=map