Trine Lysholm Hagan. Foto: Deadline

Trine skal lage samisk dokumentar i Mongolia

Sammen med den samiske tradisjonskokken Máret Rávdná Buljo og hennes familie, planlegger Trine Lysholm Hagan med produksjonsselskapet Deadline å reise til Mongolia, hvor de skal dokumentere kulturutvekslingen mellom den samiske familien og Mongolias reindriftsutøvere – dukhafolket. 

Dokumentaren har et budsjett på 8,5 millioner kroner og Deadline får hjelp fra Netflix-regissør. 

– Målet er at dokumentaren skal kunne bidra til kunnskapsøkning rundt samisk kulturarv til et internasjonalt publikum, samt økt stolthet hos alle som tilhører den samiske kulturen, sier Trine Lysholm Hagan i en pressemelding.

Hagan jobber til daglig som fotograf og prosjektleder i Deadline, og skal i denne produksjonen ta rollen som manusforfatter og co-regissør sammen med den samiske regissøren Anna Sunna fra Sverige. 

– Dette er en spennende historie som jeg gleder meg til å formidle sammen med Máret og hennes familie. Jeg føler meg ydmyk over den store kunnskapen Máret  har innen samisk tradisjon, og respekt for at hun ønsker å øke kunnskapen ytterligere. Trine og Deadlines mål om å øke forståelsen for urfolks kultur er viktig, og jeg ser frem til å lage en dokumentarfilm som jeg tror vil engasjere et stort publikum, forteller Sunna.

Sunna er en samisk frilansjournalist og regissør med mangeårig erfaring fra Sveriges Television, Sveriges Radio, Sameradion og SVT Sápmi. Sunna vil bidra til å styrke den samiske integriteten i prosjektet og sørge for en autentisk samisk formidling.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Den prisvinnende samiske tradisjonskokken Máret Rávdná Buljo. Foto: Deadline.

Produksjon til 8,5 millioner kr

Gjennom totalt tre turer til Mongolia, fordelt utover 2023–24, skal Deadline reise sammen med Buljo og familien hennes for å spille inn dokumentaren. Produksjonen er estimert til 8,5 millioner kroner og vil bli en av de største dokumentarproduksjonene fra Nord-Norge i nyere tid.

– Det føles litt surrealistisk at en ide jeg har båret på i 7 år nå skal bli realisert. Det sier noe om viljen her i nord til å tørre og satse. Det er tross alt en ganske vill ide, som blant annet inkluderer flere transportetapper på hesterygg og mange uker i telt, sommer som vinter. For ikke å snakke om språklige utfordringer, ettersom dukhafolket snakker et språk som ca. bare 500 i verden snakker, forklarer Hagan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Max Munech, eier av det mongolske selskapet “Follow the tracks”. Foto: Deadline.

Med hjelp fra Netflix-regissør

Med seg i prosjektet har Deadline flere partnere som skal bidra til en best mulig dokumentar. En av disse er den amerikanske produsenten og regissør Abigail Fuller, blant annet kjent for å ha jobbet på 5 sesonger av Netflix-satsingen “Chefs table”. Hun vil bidra opp mot den dramaturgiske oppbyggingen av prosjektet og storytellingen mot et internasjonalt publikum. 

I tillegg har produksjonen med seg statsautorisert tolk mellom nordsamisk og norsk, Liv Karin Klemetsen, og Max Munech, eier av det mongolske selskapet “Follow the tracks”, som bidrar med logistikk i forbindelse med reise og opphold i Mongolia. 

– Vi er også i kontakt med universiteter og andre aktører innen den samiske kulturen. Det er viktig at denne dokumentaren blir så autentisk som mulig. Om noen ønsker å være med å realisere prosjektet enten det er i form av finansiering, nettverk eller noe annet, vil vi gjerne at de tar kontakt, sier Hagan.

Med paralleller til nordiske samer

Dukha-folket lever nord i Mongolia, på grensen til Russland, og er en liten urbefolkning på ca. 250 personer. Selv om det nesten er 6.000 km som skiller urbefolkningen i Mongolia og de nordiske samene, er det likevel mange likhetstrekk.

– Dokumentaren vil ha et stort fokus på å gjenopplive tradisjoner som har blitt tilsidesatt grunnet modernisering og fornorskning. På den måten vil den gi overføringsverdi til hele den nordiske reindriftsnæringen, sier Hagan. 

Fra Lødingen til Mongolia

Máret Rávdná Buljo ble i 2019 den første med samisk bakgrunn til å vinne Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris. Å dra til Mongolia og møte andre som jobber med rein har lenge vært en stor drøm. 

– Da vi fikk spørsmålet om vi kunne være med i prosjektet og besøke dukhafolket, kjente jeg at øynene begynte å fylles med tårer, sier Buljo.

– Det var som om noen sa til meg at nå skal du få treffe igjen “áhkku” – bestemor – samt oldemor og resten av mine forfedre som jeg aldri fikk treffe, fortsetter hun.

Tradisjonskokken og familien bor i Kåringen, Lødingen. Sammen driver de familiebedriften Boazovazzi. Maret forteller at reisen til Mongolia vil være som en studietur for hele familien og gleder seg spesielt til at barna får oppleve en livsstil som er mer lik den hun selv husker fra barndommen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Familien. Foto: Trine Lysholm Hagan/Deadline.

– Denne livsformen og kunnskapen vil jeg også videreføre til våre barn så godt vi kan. Utfordringen er å kunne leve i et moderne samfunn som hele tiden trekker ungdommene våre vekk fra sin tradisjonelle levevei. Derfor sa jeg ja til å være med i dette prosjektet. Muligheten til å kunne sammenligne oss med andre reindriftsutøvere, og få perspektiv på seg selv gjennom andre, sier Buljo.

Buljo håper dokumentaren kan bidra til å gjenopplive kunnskap, blant annet om melking av rein og andre håndverk, som tidligere var en del av den næringsmessige grunnmuren i reindriften, men som i store deler av Sapmi har blitt tilsidesatt grunnet grunnet modernisering og regulering.

Deadline er et nordnorsk kommunikasjons- og produksjonsselskap med kontorer på Sortland, Bodø og i Harstad. De har produsert filminnhold helt siden starten i 1992, og har, i tillegg til mange oppdragsfilmer, produsert og bidratt til NRK-dokumentaren “Halvdan – Høre tell på jorda”, den amerikanskproduserte dokumentaren Sonic Sea, som vant to Emmypriser i 2017 og jobber i disse dager med 2 andre dokumentarer i tillegg til denne.