Tomas Joma Nerås. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Sommeråpent i Hagakoia

I sommer har Rørosrein hatt Hagakoia åpent for bordbestilling med egen sommermeny.

Hagakoia er bygd etter samisk tradisjon. Den er laftet i tømmer og formet i en 8-kant som symboliserer de åtte samiske årstidene og de åtte årstidenes folk. Rørosrein er en familiebedrift som bringer familiens tradisjoner og kulturhistorie inn i virksomheten.

På torsdag var Koia full av besøkende. Flere skulle i vei på Elden, og alle fikk nyte sommermenyen på tre retter og bålkokt kaffe.

De åtte årstidenes folk

Laila Haugom Nordfjell åpnet kvelden med å fortelle om de åtte samiske årstidene og om hvordan familien driver med reindrift i de ulike tidene av året.

De samiske årstidene følger reinens liv gjennom årsløpet, og starter ikke på bestemte datoer, men når tiden er inne for en ny etappe i reindriftåret. De samiske årstidene er gïjre-daelvie, gïjre, gïjre-giesie, giesie, tjahktje-giesie, tjahktje, tjahktje-daelvie og daelvie.

– For oss så er det ikke en jobb, det er en livsstil. Vi lever etter vær og vind, sier Haugom Nordfjell

Artikkelen fortsetter under bildet.

Laila Haugom Nordfjell, – Det er ikke en jobb, det er en livsstil. Vi lever etter vær og vind. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Mer enn mat

Kokken Tomas Joma Nerås forteller at Hagakoia skiller seg fra andre steder han har jobbet, og sier at i Hagakoia får man en kulturell opplevelse i tillegg til maten.

– Det blir alltid en spesiell atmosfære i her, med bålet og lukta. Det er også veldig sosialt her på grunn av måten man sitter på, og det er lett å få god stemning her, forklarer Nerås, – Det blir noe annet enn å sitte i en restaurant-hall eller noe sånt. Det er en opplevelse like mye som det er bare mat. En ting er at vi satser på lokal mat og lokale råvarer, men jeg føles også at det er litt mer historie, og at vi selger en pakke her, hvor folk får lært om samisk historie og tradisjon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bålkokt kaffe. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Sommermeny

Årets sommermeny er en 3-retters, som inkluderer en appetittvekker før forretten. Alt av ingredienser er lokale, og rettene baserer seg på samisk mat-tradisjon.

Forretten er bakt ørret med salat, beter og soyabakte mandler, med en Syrlig smørsaus.

Hovedretten er en reinsdyrfilet med rotgrønnsaker, urtebakte poteter og vaniljesjy.

Desserten er norske jordbær med vaniljerømme.

Maten tilberedes i Koia. Foto: Svend Agne Strømmevold.