Samisk høgskole søker nå fire nye samiske ungdommer til denne viktige og spennende oppgaven.
Samiske veivisere har også dette skoleåret reist rundt i Norge og forelest for ungdommer om samisk kultur- og samfunnsliv. Snart har veiviserne sine siste eksamener som Samiske veivisere og Samisk høgskole søker nå fire nye samiske ungdommer til denne viktige og spennende oppgaven.
– Veiviseråret er det beste året jeg har opplevd! Jeg har ledd mye og fått sett hele landet. Jeg har reist rundt og fortalt elever om samisk kultur og samfunn. Og fått frem historien om fornorskningen og de tapre samiske rettighetsforkjemperne som har gjort det mulig for meg å være stolt over min samiske identitet, sier Samisk veiviser Nathaniel Holan Larsen.
Samiske veivisere studerer ved Samisk høgskole i Kautokeino før de starter med reiser til videregående skoler i Norge.
– Det har vært et så fint år at jeg kunne faktisk tenkt meg å være Samisk veiviser ett år til, sier veiviser Ida Emilie Marakatt Lindseth, muntert.
Normal søknadsprosess
– Vi er glade for at vi nå kan gjennomføre intervjuer som normalt igjen etter digitale løsninger og koronarestriksjoner de siste årene. Informasjon og datoer i søknadsprosessen finnes på våre nettsider, sier rådgiver ved Samisk høgskole, Eva Måsø.
For å bli veiviser må man være samisk ungdom mellom 18-25 år og ha generell studiekompetanse. Samiske veivisere får 220.000 NOK i stipend og 60 studiepoeng. Veiviserordninger er et samarbeid mellom Kommunal – og distriktsdepartementet og Sámi allaskuvla / Samisk høgskole. Ordningen ble etablert i 2004 og er blitt en populær ordning mange skoler benytter seg av. Formålet med ordningen er å motvirke fordommer og stereotypier.