Slow Food Røros på Kurs i surpølse i januar. Nå inviterer Slow Food-gjengen til Røroskål på Kaffestuggu. Foto: Slow Food Røros

Slowfood Røros serverer Røroskål på Kaffestuggu

Fredag 28. oktober kl. 18.00 inviterer Slowfood Røros til en hyggelig aften med servering av det tradisjonelle festmåltidet Røroskål på Kaffestuggu. 

Forut for matserveringen vises filmen «Bergmannens Bergstad» med kommentarer ved Olav Kvikne. Filmen er laget sist på 1950-tallet. I tillegg vil Slow Food Røros snakke litt om retten.

Sagnomsust rett

Leder for Slow Food Røros, Hilde Bergebakken, forteller litt om tanken bak arrangementet.

– Grunnen til at vi valgte Røroskål, er at det er en sagnomsust rett på Røros. Noen av oss spiser det rett som det er, men det er veldig mange rørosinger som aldri har spist det, sier Bergebakken, og tilføyer, – Man får ikke kjøpt Røroskål på spisesteder med mindre man kommer som en gruppe eller et lag, for det er så mange typer kjøtt som skal koke sammen over lang tid. Defor ønsker vi å gi folk muligheten til å prøve det.

Av hensyn til lokalet og kjøkkenet er det bindende påmelding innen onsdag 19. oktober til admin@slowfoodroros.no

Arrangementet er åpent for alle.

Røroskål

Røroskål er blitt servert to ganger i forbindelse med jubileene til Røros Kobberverk. I 1894 ble 900 personer bevertet, og ved feiringen i 1946 var det 800 til bords. Fra den gangen finnes også en oversikt over hva som gikk med av mat, bl.a.: (mengde angitt i parentes) Alminnelig kjøtt (78,75 kg), kjøttrull (90), kjøttfarse (62), pølse (60), tørket kjøtt (29) og flesk (30,5). Av tilbehør hadde de blant annet 370 kg poteter, 95 kg kålrot og 40 kg gulrot. Suppe ble laget på 8 kg byggryn og 25 kg erter.

Slow Food Røros

Slow Food er en grasrotorganisasjon grunnlagt av Carlo Petrini i Italia i 1986, og som har spredt seg over hele verden. Slow Food ble fremmet som et alternativ til fast food, og tilstreber å bevare tradisjonell og regional mat, og oppfordrer til dyrking og avl av planter, frø og husdyr som er karakteristisk for det lokale økosystemet.

Slow Food Røros er en lokal avdeling (convivium) av Slow Food International og skal dekke kommunene i regionen; Holtålen, Tydal, Røros, Os, Tolga, Tynset, Alvdal og Folldal.

Røroskål. Foto: Slow Food Røros.