Hvert år siden 2007 har den tradisjonelle festkimingen i Røros kirke på 17.mai blitt betjent av Sten Thure Solli, Arne Carlsen, Atle Holden og selvoppnevnt dirigent Gisle Ødegaard.
Tradisjonen er over 500 år gammel, og den symbolske bruken utviklet seg videre gjennom middelalderen og kirkeklokkene fikk også egne navn flere steder, og ble gjerne oppkalt etter apostlene. I dag er det vanlig at ringingen fra kirkeklokker foregår elektronisk, men på Røros skjer det manuelt, ved at ringeren slår kolven mot slag-ringen.
Ringing Klemting Kiming
Det er tre måter klokkene brukes på.
Ringing: Her svinger selve klokken på sin aksel. Dette er den mest vanlige bruken og benyttes blant annet for å kalle til gudstjeneste.
Klemting: Kolven slås i langsom takt mot klokkens slag-ring. Brukes ofte ved begravelse/sorg.
Kiming: Kolven slås i rask takt mot slag-ringen. Når flere klokker er i bruk samtidig skal det begynnes med den minste av klokkene, deretter den nest minste også videre.
Dette avviker fra hvordan klokkene benyttes på Røros under festkimingen den 17.mai, men det heter i reglementet at “lokale ringeskikker som går utover dette skal holdes i hevd og fortsette som hittil”.
Klokkene i kirka
Kirka har tre klokker, den største veier 900 kg og er støpt i Amsterdam i 1730, den mellomste er støpt i 1782 og den minste i 1727 og er en gave fra bergskriver Jens Finne. De tre klokkene kalles Stora, Millongen og Litja.
På initiativ fra Ole Jørgen Kjellmark og i samarbeid med pensjonert kirketjener, Henry Strømmevold, ble festkiming gjeninnført og programfestet av 17.mai-komiteen i 2005 etter å ha vært borte fra programmet siden 1980-tallet. Fra 2007 har kimingen blitt utført på dugnad av fire personer, en person på hver av de tre klokkene og Gisle Ødegaard som er selvoppnevnt dirigent.
Kimingen foregår etter helt bestemte prosedyrer, i to økter på fem minutter med ett minutts stillhet i mellom. Øktene består blant annet av enkelslag, dobbel-slag og trippelslag, kiming, pauseslag og tre avsluttende slag fra “Stora”. Tradisjonen for ringerne er at økten avsluttes med felles 17-mai-frokost.