Tor Erling Evjen, enhetsleder for enhet for service og internkontroll i Trondheim kommune orienterte om Helseplattformen i kommunstyret i 2019. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

+ Pasientjournalsystem til debatt

I formannskapsmøtet på torsdag kommer spørsmålet om Røros kommune skal utløse sin opsjon på kjøp av Helseplattformen opp til forberedende politisk behandling.

Helseplattformen er en felles pasientjournal utviklet av amerikanske Epic System Corporation. EPIC EMR (Electronic Medical Record / Elektronisk pasientjournal) er navnet på programmet som blir kalt Helseplattformen på norsk. 

Det er Helse Midt-Norge RHF (Helse Midt) og Trondheim kommune som har deltatt i en felles anskaffelse, mens de øvrige kommunene i helseregionen har tegnet opsjonsavtale med mulighet for å tre inn i avtalen på et senere tidspunkt. 

I kommunestyremøtet 29 august 2019 inngikk Røros kommune en opsjonsavtale med Helseplattformen AS. I formannskapet og kommunestyremøtet denne måneden skal man beslutte om man skal løse inn sin opsjon om å kjøpe Helseplattformen og bli med på første innføringsløp sammen med Helse Midt-Norge og Trondheim kommune. I tillegg skal man bestemme om Røros kommune skal kjøpe seg inn i selskapet Helseplattformen AS. 

Helseplattformen er for Helse Midt-Norge RHF og tilhørende kommuner svaret på visjonen «Én innbygger – én journal». 

Stortingsmelding 9 (2012-2013), «Én innbygger – én journal», ble godkjent i statsråd 30. november 2012. I meldingen beskrives flere sentrale utfordringer med at de teknologiske mulighetene ikke utnyttes, mange selvstendige aktører og mange tekniske løsninger med liten grad av integrasjon mellom hverandre. Meldingen vektlegger betydningen av strategisk bruk av IKT i helse- og omsorgssektoren for å legge til rette for bedre pasientsikkerhet og kvalitet og en mer aktiv pasient- og brukerrolle.

Helseplattformen vil hvis det blir tatt i bruk erstatte de fire eksisterende systemene som brukes i de forskjellige fagmiljøene i Røros kommune innenfor helse.

Illustrasjon: Skjermbilde fra sakspapirene.

I resten av Norge og i Innlandet fylkeskommune velger man andre løsninger. Det vil si at det fremdeles ikke vil finnes en felles pasientjournal i Norge etter innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge.

Økonomi og organisasjonsutvikling

Røros kommune ser på arbeidet med Helseplattformen som en naturlig del av Røros kommune sitt arbeid med omstilling og forbedring av helse og omsorgstjenesten. 

– I dag brukes det mye tid til support, oppgradering og vedlikehold av de mange journalsystem som er i kommunen pr. i dag. Det er tid ansatte og øvrig helsepersonell kan disponere på en bedre måte når vi får et nytt journalsystem.Alle disse momentene tilsier at Helseplattformen ikke er et IT–prosjekt, men et stort organisasjonsutviklingsprosjekt, sa Kjersti Jensås under debatten rundt opsjonsavtalen i 2019. 

Ved kjøp av systemet skal det betales en enkelt sum på estimert 17 millioner ved igangsettelse høsten 2022. I tillegg er det årlige utgifter på cirka 2,1 millioner i en periode på 15 år.  

Ved fortsatt bruk av de eksisterende systemene har man estimert cirka 2,4 millioner i årlige utgifter. 

Kontroverser ved innføring

I både Danmark og England førte innføringen av pasientjournalen EPIC RMF til store kontroverser. I England mistet ansatte, pasienter og ledelsen ved Cambridge universitetssykehus raskt troen på systemet i 2016 etter innføringen. Det tok mange måneder og en voldsom innsats å gjenopprette troen på EPIC RMF. Både CEO og CFO ved sykehuset gikk av etter kaoset ved innføringen. 

Fra innføringen av systemet i Danmark. Skjermbilde fra artikkel i Politico.

I Danmark innførte man systemet i 2016 og tre år senere i 2019 var systemet fremdeles ikke integrert med den danske nasjonale pasientjournalen. Blant annet så opplevde danske kirurger at når de skulle amputere en fot så fikk de valget mellom å legge inn venstre fot(left) og “den riktige”(right) foten i stedet for høyre fot. Dette på grunn av en feil oversettelse fra engelsk til dansk.  Flere slike feil eksisterte etter innføringen. 

To år etter innførelsen av systemet i Danmark sa 62% av de spurte legene at de var misfornøyd med systemet og 71 leger signerte et opprop om å få fjernet det fra bruk i det danske helsevesenet.

Helseplattformen kommer til endelig politisk behandling i kommunestyremøtet i neste uke.