Det var tilfeldigheter som førte til at Tonje flyttet til Mexico, hvor hun nå bor med familien og har en ledende stilling i IKEA.
Tonje I. Randen vokste opp på Røros, og etter å ha studert økonomi i Trondheim og Spania, gikk hun inn i ledende stillinger først i H&M og så IKEA. Hun har vært sentral i å introdusere de to selskapene for det Sør-Amerikanske markedet.
Meksikansk jul med norske innslag
Familien pleier å feire jul både i Mexico og i Norge. Når de er i Mexico feirer de med familien til Tonjes meksikanske mann, og da er det en tradisjonell meksikansk feiring, men med noen norske innslag.
– Da spiser vi bacalao med norsk klippfisk som er laget som en slags gryterett. Det er litt moro at den store julemiddagen i Mexico faktisk er norsk, sier Tonje, som ikke hadde smakt norsk klippfisk før hun kom til Mexico.
Tonje forteller om forskjellene mellom norsk og meksikansk jul, og sier at mye ved den meksikanske feiringen nok kan virke ganske uvant for nordmenn.
– Det er et varmt land, så det er en helt annen julestemning her, men Mexico City ligger høyt på fjellet, så det blir ganske kjølig her på vinteren, forklarer Tonje, og legger til, – Mange tror jeg bor på stranda og sitter i sanda med en margarita, men Mexico City ligger jo midt oppå fjellet her.
Varmegrader og vinterklær
Hun forteller at selv om det ikke blir ordentlig kaldt i Mexico, liker meksikanere å ta på seg vinterklær for å komme i den riktige julestemninga.
– Det er veldig populært å ha strikket genser, for jula skal liksom være litt sånn som du ser på amerikanske filmer. Det kan være litt morsomt, for nordmenn lurer ofte på hvorfor man har på seg ullgenser når det er 15 varmegrader, ler Randen.
Tonje forteller at siden Mexico er et katolsk land, er julefeiringen mye mer religiøs enn den er i Norge.
– Det handler mye om kirke og tro. De fleste skolene er også katolske, og der lærer barna mye mer om historien og det religiøse rundt høytiden. Jula er mer bibelsk her, og på spansk heter jul Navidad, som betyr ny fødsel, forteller Randen, – Under juletreet har man ofte en liten krybbe med jesusbarnet, og da står krybben tom fram til natt til den 25., og da legger man en liten dukke nedi der. Det er veldig symbolsk.
En varm og familieorientert julefeiring
I Mexico feirer de julaften den 24. desember, og i tillegg feirer de Tre kongers dag 6. januar. I den katolske og de protestantiske kirkene feires 6. januar som De tre kongers dag, det vil si trettende dag jul, og markerer da avslutningen på julefeiringen.
– Her har vi to dager hvor barna får gaver, julaften, og De tre kongers dag den 6. januar, forklarer Tonje, – Natt til den 6. januar er det ganske vanlig at man setter fram en sko utenfor døra si, og så ligger det en gave i skoen når man våkner. Det er også en fridag, så det blir litt som 1. juledag på nytt.
I tillegg til at Mexico har en mer religiøs julefeiring, handler det ifølge Tonje mer om barna og familien der enn det gjør i Norge.
– Her er det veldig fokus på de unge. Det er et samfunn som fokuserer veldig mye på familie. Familien er kjernen, og det er på en måte familien og ikke individet som er hovedenheten, sier Tonje, – Det er gjerne sånn at man har gaveåpning på ettermiddagen og spiser middag på kvelden, så det blir mer tilpasset barna.