Leder for Julemarkedet, Lillian Sandnes. Foto: Tove Østby

Miljønisser på Julemarkedet

RS Servicenter

Årets Julemarked har mer fokus på miljø enn tidligere. I sommer fikk Julemarkedet og Rørosmartnan et tilskudd på kr 250.000,- fra Rørosbankens næringsfond til å satse mer på miljø. De to vinterarrangementene har en del å gå på når det gjelder avfallshåndtering. Under årets julemarked blir det flere og mer synlige avfallsdunker.

Miljønisser

En miljønissepatrulje er engasjert under Julemarkedet for å hjelpe til med å ta vare på miljøet. På Røros er det fjøsnisser. Det har det vært, og det skal det være. Her skal nissen gå rundt i strikka kofte og rauhuve. Fjøsnissene bor over alt i stabbur og portrom. Men det er mindre fjøs på Røros enn det har vært, så fjøsnissen har ikke hatt så mye å gjort i det siste. Derfor har Lillian Sandnes som er leder for Julemarkedet engasjert en del fjøsnisser til å ta vare på miljøet vårt, spre det glade budskap om miljø, og være ekstra serviceverter til utstillerne. Passe på at de kaster søplet dit det skal, og sortering.

Miljønissene kommer til å være godt synlig i gatebildet under hele Julemarkedet. De skal også hjelpe og veilede publikum. Nissene kan f.eks. ta imot panteflaskene. Det er unge nisser som er miljønisser.

Nisser og Røros hører sammen. I tillegg til miljønissepatruljen vil publikum se en del smånisser. Selveste nissefar er noen timer på Julemarkedet hver dag. Julemarkedet har et eget nisseorkester. Det er Røros Janitsjarorkester som er nisseorkesteret, og de har vært med i alle år. Julemarkedet startet med Nissekveld som Røros Handelsstand arrangerte 2. fredag i advent i mange år. Nisseorkesteret spilte alltid på Nissekvelden.

Boder

Bodsalget er kun i Bergmannsgata, men hele Røros er stor julemarked. Handelsstanden med butikkene er med. Det er gågate i begge gater, og mulighet til å besøke et julepyntet Domussenter. I tillegg til butikker er det åpne bakgårder i Solnøkkelgården og Skjerdingstadgården, i Bentgården skal det være nisseforestillinger. Det blir hest og slede fra Malmplassen, som er flyttet fra sentrum av sikkerhetsmessige hensyn.

Parkering

Under hele Julemarkedet er det opparbeidet område på jordet ved Røros Tweed til bilparkering. For første gang i år er det innført easypark, slik at det blir mindre parkeringsvakter å se. Det skal være lettvint å parkere. Appen kan lastes ned på forhånd og man betaler på den. På lørdag blir det også parkering på Øra. Det er lørdag som er den travleste dagen med mest besøk. Lillian Sandnes vil sterk oppfordre regionens befolkning som har anledning til å komme søndag gjerne ta turen da, det er minst like mye som skjer og at opplevelsen kan bli bedre enn på lørdag.

Nytt på årets Julemarked er at bodene og alt skal være klare til julemarked klokken 11 på torsdag. Fordi hotellene og overnattingsstedene er fullbooket av folk som kommer på onsdag og skal ha med seg åpningsdagen. De siste årene har det gått mye publikum mens utstillerne har holdt på å installere seg. Selve åpningsseremonien er klokken 13. Også i år er det nissetog, nissefar, reinsdyr og det tradisjonelle som hører med til julen. Nissetoget ender på snøscenen nederst i Bergmannsgata. I år er det ny borgermester i nissetoget. Lilian er glad for at Stenbråttet barnehage stiller opp i år også.

Ute i Bergmannsgata er det 60 utstillere. I Sangerhuset er det også utstillere. I tillegg til tilreisende utstillerne fra flere steder i Norge, er det mange lokale utstillere. Noen utstillere faller fra og andre kommer til fra år til år. Av de 60 utstillerne som deltar er det 11 nye i år. Det blir en god miks i vareutvalget, fra tradisjonell julemat til litt mer moderne måter å lage mat på. Det er ikke bare mat, men det er også mange gaveprodukter som husflid og lærprodukter.

I år er det Kaffekråa som skal ha skal ha kafeen i 2. etg. i Sangerhuset. De er kjent for sine lokale produkter. På snøscena blir det underholdning hele uka.  På søndag kommer Snorre Ryen Tøndel og Peder Angel Lundquist Langen på besøk. 

Julemarkedet 2017. Foto: Tove Østby
Facebook
Twitter
LinkedIn