Minnestein til minne Gunnar Bull Aakrann (1899 – 1942). Foto: Tove Østby.

Markering av unntakstilstanden i 1942: Rørosing ble henrettet

Unntakstilstanden 1942 hadde sin bakgrunn i en rekke sabotasjeaksjoner og generell økende motstandsaktivitet i Midt-Norge. Det er nå 80 år siden nazistene innførte sivil unntakstilstand, og i helgen markeres hendelsene på Falstadsenteret.

Denne høsten er det 80 år siden nazistene innførte sivil unntakstilstand i Trondheim og deler av Sør-Trøndelag, hele Nord-Trøndelag og Grane herred i Nordland. Terroren som fulgte gikk brutalt ut over enkeltmennesker, familier og lokalsamfunn. I løpet av to dager ble totalt 34 nordmenn henrettet i Falstadskogen. 

Kommende helg markerer Falstadsenteret minnet om disse hendelsene, med deltakelse av forsvarsminister Bjørn Arild Gram, fylkesordføreren i Nordland, og representanter fra berørte familier og kommuner. 

Røros kommune deltar, med bakgrunn i at et av «sonofrene» som ble skutt i Falstadskogen 7. oktober 1942, var advokat Gunnar Bull Aakrann fra Røros. 

Unntakstilstanden 1942 hadde sin bakgrunn i en rekke sabotasjeaksjoner og generell økende motstandsaktivitet i Midt-Norge.

«Jeg har lenge og storsinnet sett tiden an, men no har jeg sett meg nødt til å slå hardt til», forklarte Rikskommissar Josef Terboven i sin tale til befolkningen på Torvet i Trondheim 6. oktober 1942. Så fulgte portforbud, massearrestasjoner, vold og drap.

– I år framstår disse historiske erfaringene mer brennende aktuelle og viktige å markere enn noen gang, sier faglig leder ved Falstadsenteret, Ingeborg Hjorth i en pressemelding. – For samtidig som vi ser tilbake på de tragiske hendelsene i vår egen region i oktoberdagene 1942, er vi vitner til at terrorpolitikken krever nye ofre i Russland og Ukraina.

Gjennom hele etterkrigstida har de dramatiske hendelsene for 80 år siden hatt en særskilt plass på minnestedet Falstad. I løpet av to dager ble totalt 34 nordmenn henrettet i Falstadskogen. Ti ble skutt og drept som «sonofre» uten noen form for lov eller dom. De øvrige hadde fått sin dødsdom under standrett i Falstad fangeleir. På samme tid ble 28 jødiske menn fra Trondheim ført til fangeleiren, etter at statspolitiet hadde gjennomført den første massearrestasjonen av norske jøder. 

Falstadsenteret inviterer til minnemarkering i Falstadskogen fredag 7. oktober kl. 17.30, med taler og kransnedleggelser ved forsvarsministeren, fylkesordføreren i Nordland og representanter fra kommunene Grane, Vefsn, Vevelstad, Røros og Trondheim. Minnemarkeringen avsluttes med foredrag på Falstadsenteret ved historiker Jon Reitan. 

Lørdag 8. oktober fortsetter markeringen med åpen dag fra kl. 10-16. Her vil senterets fagstab holde foredrag og omvisninger, og sammen med Trøndelag teater gi innblikk i noen av kildene til historien om unntakstilstanden 1942.