Hanne Toftdahl fra Vista Analyse har utført en handels- og næringsanalyse for Røros på oppdrag for Røros kommune. Hun sier at Røros sentrum mangler gode møteplasser for folk.
– Jeg gjorde en jobb for Kommunaldepartementet for å se på utviklingen for omsetningen for varer og tjenester i de 36 største norske byene. Og det som var pussing var at de som kom øverst med høyest omsetning var Tromsø, Trondheim, Tønsberg og Haugesund. Kjennetegnene for disse byene at det er veldig hyggelig i sentrum og det er flere møteplasser man kan være uten at man må kjøpe noe. Og det kan du si om Bergmannsgata og Kjerkgata at det mangler den lille parken hvor du kan sette deg ned å drikke kaffe uten å måtte kjøpe noe. Rommene der du får myldring og lek finnes ikke og det blir litt kulissepreget, sier Toftdahl til Rørosnytt.
Hun har også sett kreative løsninger for å fylle de tomme næringslokaler i første etasje i arbeidet sitt med næringsutvikling rundt i Norge. På Røros er det for høye leiepriser i næringslokalene i gata og derfor står de tomme sier hun.
– Det går an å forsøke med dialog og et samarbeid for å få senket leieprisene for bedriftene i gata slik at ikke man har så mange tomme lokaler. Det går an å tenke det jeg kaller kjøpesentermodellen der flere bedrifter går sammen om å leie samme lokale, sier Toftdahl.
Hun sier at man må ville noe sammen for å få til en god helhet og at kommunen og ordføreren må gå i dialog med folk og ta initiativ.
– Dette er en klassisk ordføreroppgave tenker jeg det å gå i dialog å få folk på lag og tenke helhet. Det finnes gode eksempler på at det har blitt gjort andre steder. I Ringebu fikk man inn en baker i et av de tomme lokalene og man hadde et felles lag hvor folk gikk inn og kjøpte aksjer for å få det til. Man må ville noe sammen for å få en helhet, og det er viktig at det ikke blir slik at gårdeiere sitter og venter på at kommunen tar initiativ, sier Toftdahl.