I dag arrangerer LO samtidige demontrasjoner og streiker omkring i landet, og på Røros gjennomføres det kaffeaksjon på Kiwi, Rema og Extra.
Markeringen er en del av den nasjonal aksjon som arrangeres i protest mot strømpriskrisa og for politisk kontroll over strømprisene og krafta.
Leder for LO på Røros og Holtålen, Astrid Reistad, forteller at de på Røros skal dele ut kaffe og brosjyrer med informasjon og strømpriskrisen.
– Det handler om å få politisk styring over strømprisene, for vi kan ikke være prisgitt et europeisk kraftmarked, sier Reistad.
I brosjyren som deles ut heter det blant annet at:
– Norsk strøm har blitt en vare på det europeiske kraftmarkedet. Selskapene som produserer strøm tjener store penger mens forbrukerne, industrien og kommunene må betale. Norge har nå flere utenlandskabler enn det som trengs for forsyningssikkerheten. Følgene er import av dramatisk høye strømpriser. Strøm er en ressurs som skal brukes til å skape arbeidsplasser og sikre levende lokalsamfunn.
Industriaksjonen tar sammen med fagforeninger i industrien og LOs lokalorganisasjoner initiativet til en brei allianse som krever store kutt i strømprisene. Industriaksjonen består av over 50 fagforeninger og har tilslutning fra en rekke av de største industrifagforeningene og lokalorganisasjonene i LO.
Forutsigbar kraftpolitikk er det beste for fellesskapet
På kort sikt støtter LO tiltak som fjerning av el-avgift og fritak for merverdiavgift på strøm. Men for å få tilbake strømprisene på et levelig og varig lavt nivå kreves det:
• Bærekraftig fyllingsgrad i våre vannmagasin – stans i krafteksport ved lavfyllingsgrad.
• Norge må ut av Acer og EUs energiunion – fortsatt kraftsamarbeid med nabolandene våre.
• Forutsigbare langsiktige kraftpriser for industri og landbruk. Toprissystem for husholdninger med 35 øre/kWh som makspris for ordinært forbruk.
For å ta tilbake kontrollen over krafta skriver LO:
– Industriaksjonens mål er å øke forståelsen for betydningen industrien har for ny teknologi, verdiskapning og arbeidsplasser blant folk flest og politiske beslutningstakere. Våre hovedsaker:
• Demokratisk og nasjonal kontroll med kraft- ressursene for å sikre norsk industriutvikling.
• Elektrifisering av norsk sokkel skal være basert på utbygging av norsk havvind.
• Styrke norsk matindustri for å trygge arbeids- plasser, mattrygghet og selvforsyning.
• Fremme industriutvikling som foredler naturressursene og tar hele landet i bruk.
• Fremme et høyproduktivt arbeidsliv med sterk medbestemmelse og uten løsarbeid.