Etter et relativt nedskalert Vinterfestspill kan arrangørene likevel se tilbake på flere positive momenter i årets avvikling.
– Når man får flere restriksjoner på et arrangement så gjør det at vi må tenke kreativt på gjennomføringen. Det i seg selv er positivt, sier direktør for Vinterfestspillene Bjørn Nessjø til Rørosnytt.
Underveis i perioden frem mot starten på årets Vinterfestspill kom det stadig endringer i smitteverntiltakene som gjorde det vanskelig å være arrangør. Forutsigbarheten var ikke til stede. Det ble etter hvert klart at 100 tilskuere fra Røros kommune var det som arrangørene kunne ha på konsertene. Med masker.
– Det var en besynderlig opplevelse. Tilskuerne blir mimikkløse når de sitter der med masker. Selv med 100 mennesker så klarer man ikke å gi den energien og intensiteten som kirka som konsertlokale fortjener, forteller Nessjø.
To år på rad med smitteverntiltak
Avlysningen av fjorårets Vinterfestspill var starten på nedstengingen av samfunnet på Røros. I formannskapsmøtet på det relativt trange kontoret til ordfører Isak Busch trengte formannskapet seg sammen med representanter fra alle pressehusene på Røros, representanter for Vinterfestspill og kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad. Rundt 20 personer samlet i et lite rom. Utenkelig i dag.
– Vinterfestspill på Røros er en av de få arrangementene hittil som har lidd under smitteverntiltakene to år på rad, sier Kari Kluge.
Glade musikere
Vinterfestspill har et samarbeid med Berliner-Filharmonien og har tradisjonelt mange utenlandske musikere i aksjon de fire dagene Vinterfestspillene arrangeres. I år ble det imidlertid bare musikere som allerede var i Norge. Utenlandske musikere fikk innreiseforbud av smittevernhensyn.
– Selv om vi ikke fikk hit alle de musikerne som vi hadde planlagt var musikerne veldig glad for å få spille sammen igjen. De har ikke hatt mange konserter det siste året og den beste opplevelsen av musikk er jo sammen med andre mennesker. Både som utøver og som tilskuer, sier Kirsti Sæter.
Trenger kulturen
Selv om Vinterfestspill for det andre året på rad har fått merke konsekvensene av et samfunn der prioriteringene blir hardere, og hva som er nødvendig aktivitet for befolkningen stadig er til debatt, er Nessjø klar på at kulturen er viktigere enn noensinne.
– For oss har det vært avgjørende å gjøre det som står i vår makt for å kunne tilby arbeid til de utøvende kunstnerne som sliter økonomisk slik situasjonen er i Norge nå. Vi gjennomførte derfor årets festspill. Desto lengre denne situasjonen vedvarer, desto mer enn noensinne trenger vi musikken, kulturen og møtestedene, avslutter festspilldirektør Nessjø.